Κυριακή 7 Απριλίου 2019

13 συνταγές για σίγουρη αποτυχία



Γράφει ο Στέφανος Ξενάκης
1) Να μην κινείσαι, να μην ασκείσαι, να μη γυμνάζεσαι.
«Δεν έχω χρόνο», η εύκολη δικαιολογία. Η κίνηση όμως μειώνει δραστικά το άγχος, εκτοξεύει τη χαρά, την υγεία και την αυτοεκτίμησή σου. Η άσκηση θα σου φέρει όλα αυτά που ονειρεύεσαι. Ακινησία μήτηρ πάσης κακίας.
2) Να επιλέγεις παρορμητικά.
Σε μια ομιλία ο εισηγητής είχε ρώτησει «τι θα κάνατε, εάν στη μέση της παρουσίασης σας στο
αφεντικό ένας συνάδελφος σας έλεγε ότι αυτά που λέτε είναι βλακείες?» 8/10 απάντησαν ότι θα του έλεγαν ότι εκείνος λέει βλακείες. Απαντάει ο εισηγητής «αν παίζεις με κάποιον μπάλα και βάλει αυτογκόλ είναι λόγος να βάλεις κι εσύ?» Να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό, πριν απαντήσεις και πριν επιλέξεις.
3) Να μη δεσμεύεσαι.
«Θέλω», «θα προσπαθήσω», «ελπίζω» είναι τα ρήματα που σου κλέβουν τη ζωή. Οι περισσότεροι τα παρατάνε στην πρώτη προσπάθεια, συχνά και πριν από αυτή. «Φταίει η κρίση», η δικαιολογία που σου στραγγίζει το όνειρο. Το 95% αυτών που δεν έχουν αυτό που θέλουν δεν είναι επειδή δεν μπορούν. Είναι επειδή τα παράτησαν. Δέσμευση είναι να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι δεν θα τα παρατήσεις ποτέ.
4) Να μην κάνεις το κάτι παραπάνω.
«Και γιατί να το κάνω? Ποιος με υποχρεώνει? Ας με πλήρωναν παραπάνω». Εάν δεν σου αρέσει η δουλειά σου να βρεις άλλη. Όσο όμως είσαι εκεί να τα δίνεις όλα. Για τον εαυτό σου το κάνεις, όχι για το αφεντικό σου. Την ταυτότητά σου χτίζεις. Και ποτέ δεν θα πας πιο μακριά από την ταυτότητά σου. Κάθε φορά που κάνεις κάτι περισσότερο γίνεσαι ο ίδιος κάτι περισσότερο.
5) Να μη διεκδικείς.
«Έχω την απαίτηση..» «Θα έπρεπε..» Να έχεις προσδοκίες πρώτα από τον εαυτό σου και μετά από τους άλλους. Κανείς δεν σου χρωστάει. Μόνο εσύ σου χρωστάς. Η ζωή δεν δίνει σε αυτούς που χρειάζονται. Η ζωή δίνει σε αυτούς που αξίζουν. Σε αυτούς που διεκδικούν. Δεν υπάρχει τύχη. Την τύχη εσύ τη φτιάχνεις.
6) Να νοιάζεσαι μόνο για την πάρτη σου.
«Εγώ να’ μαι καλά και τα παιδάκια μου. Άντε κι οι κολλητοί μου». Εάν δε συνδεθείς, δε συνεργαστείς, δεν ενωθείς, δεν προσφέρεις δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να ευτυχήσεις αλλά ούτε και να πετύχεις. Το ΜΑΖΙ είναι μονόδρομος κι οι πολλοί πάνε κόντρα, γι’ αυτό δεν έχουν τη ζωή που θέλουν. Να μάθεις όμως να δίνεις πρώτα σε σένα.
7) Να μην εξελίσσεσαι.
«Ξέρω εγώ».. Η πλειοψηφία των συνανθρώπων μας είναι αδούλευτοι. Τα ξέρουν όλα. Αρνούνται να ακούσουν. Αρνούνται να διαβάσουν. Καλύτερη γνώση = καλύτερες επιλογές. Καλύτερες επιλογές = καλύτερα αποτελέσματα. Να δουλεύεις με τον εαυτό σου είναι το ιερότερο που μπορείς να κάνεις. Να εξελίσσεσαι μέχρι την τελευταία σου μέρα.
8)Να εχεις μονιμα αρνητικη εστιαση.
«Δεν βλέπεις εκεί έξω τι γίνεται?» Βλέπουν το πρόβλημα κι όχι τη λύση. Αυτό που δεν θέλουν κι όχι αυτό που θέλουν. Στα σπίτια τους συχνά είναι ανοιχτά συνέχεια η τηλεόραση και τα social. Ασχολούνται με το ΓΙΑΤΙ, όχι με το ΠΩΣ. Μην πας να τους αλλάξεις γνώμη, θα κολλήσεις κι εσύ. Μακριά από ανθρώπους βουτηγμένους στο πρόβλημα. Θα σου χαλάσουν και τη δική σου εστίαση. Κάτι σαν τη γρίπη. Η ζωή σου δεν καθορίζεται από το πώς πάνε τα πράγματα, αλλά από το πώς θεωρείς εσύ ότι πάνε τα πράγματα. Φτιάξε την εστίαση σου.
9) Να είσαι σκόρπιος.
«Δεν την παλεύω». Να κάνεις 10 πράγματα μαζί και να βαράει και το κινητό. Συγκέντρωση υπό το μηδέν. Το πρόβλημα δεν είναι η διαχείριση του χρόνου αλλά η διαχείριση της συγκέντρωσής σου. 1000 μήνες έχεις να ζήσεις. Μην τους σπαταλάς. Ο χρόνος είναι πολυτιμότερος από το χρήμα. Ρώτα κάποιον που έχει 6 μήνες να ζήσει. Θα σου πει.
10) Να μην γράφεις, να μην έχεις στόχους.
«Τα χω όλα στο μυαλό μου». Μην εμπιστεύεσαι τη μνήμη σου φιλαράκι. Ο στόχος πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος και γραμμένος εκεί που περνάς το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας σου. Το 97% των ανθρώπων δεν έχει στόχους. Γι΄ αυτό και δεν έχει τη ζωή που θέλει. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου, αλλά η έλλειψη κατεύθυνσης. Ρώτησαν την Έλεν Κέλερ εάν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μην έχεις όραση. «Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο», τους απάντησε «Να μην έχεις όραμα».
11) Να κρίνεις συνέχεια.
Όταν ακούω 2-3 να μιλάνε, στήνω αυτί. 9/10 κρίνουν, κουτσομπολεύουν, συγκρίνουν, κριτικάρουν. Κάθε φορά που κρίνεις, δεν μαθαίνεις. Η αλήθεια είναι στη μεγάλη εικόνα κι εμείς βιαζόμαστε να κρίνουμε, συχνά χωρίς να έχουμε επαρκή δεδομένα. Τελικά θέλεις να έχεις δίκιο, ή να είσαι ευτυχισμένος? Το 90% των ανθρώπων θέλει να έχει δίκιο.
12) Να μην είσαι ευχαριστημένος από τον εαυτό σου.
«ΟΤΑΝ θα πετύχω το Χ, θα είμαι οκ». Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τσακωμένοι με τον εαυτό τους. Περιμένουν να κάνουν το Χ για να τον αποδεχτούν. Και φυσικά το Χ δεν έρχεται. Η τελειομανία είναι κατάρα. Ποτέ δεν θα σε αφήσει να χαρείς. Η χαρά θα σε πάει στην επιτυχία. Όχι η επιτυχία στη χαρά. Για να χαρείς είσαι εδώ, όχι για να πετύχεις. Να πανηγυρίζεις το κάθε σκαλοπάτι για να πας στην κορυφή. Επιτυχία χωρίς ευτυχία σημαίνει αποτυχία
13) Να αναβάλεις μόνιμα.
«Από Δευτέρα», «κι αύριο μέρα είναι», «όταν… θα..»
Η Δράση είναι η σημαντικότερη αξία. Δράση είναι στο σήμερα. Το αύριο κανείς δεν στο έχει εγγυηθεί. Μην αναβάλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα.
ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ είναι το συγκλονιστικότερο σλόγκαν όλων των εποχών.
Αυτές τις 13 συνταγές για αποτυχία ή επιτυχία τις επικοινωνώ συστηματικά στις ομιλίες μου. Δεν έχω βρει μέχρι σήμερα κανέναν που να διαφωνεί επί της αρχής. Το 100% συμφωνεί. Μόνο το 10% όμως τα κάνει. Γι’ αυτό και μόνο το 10% έχει τη ζωή που θέλει. Η ζωή σου δεν κρίνεται από τις προθέσεις σου αλλά από τις δράσεις σου.
ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ λοιπόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!