Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Γίνε εθελοντής αιμοδότης τώρα! Γιατί, όποια και αν είναι η ομάδα αίματός μας, είμαστε στην ίδια ομάδα.


Υπάρχει μια μεγάλη πλάνη όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η αιμοδοσία της χώρας μας. Σαφώς, το φιλότιμο είναι μια ελληνική λέξη, και κάθε φορά που ζητάς την βοήθεια του συνάνθρωπού σου για αιμοδοσία, θα τη βρεις. Σε αυτό, για παράδειγμα, βοηθούν αρκετά και τα κοινωνικά δίκτυα αφού η πληροφορία διαχέεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συνέβαινε παλιά. Αλλά
δεν έχουν όλοι Facebook, και επίσης πολλές φορές η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη και άμεση που δεν φτάνουν ούτε οι οπτικές ίνες να την καλύψουν.
Φτάνει όμως η εθελοντική αιμοδοσία. Και ειδικά αν γίνεται με σύστημα. Ο καθένας μπορεί να γίνει στο κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής του που έχει τμήμα αιμοδοσίας, σε κινητές μονάδες αλλά ακόμα και μέσα από την εταιρεία του. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Από το 1976, οι άνθρωποί του συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας της εταιρείας. Δύο φορές τον χρόνο, οι εθελοντές εργαζόμενοι διαθέτουν λίγο από τον χρόνο τους και συγκεντρώνουν 2.000 φιάλες αίματος. Η τράπεζα αίματος της εταιρείας έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 27.000 φιάλες.
Θα ρωτήσει κάποιος, γιατί χρειάζεται να γίνω εθελοντής αιμοδότης; Για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι τα τροχαία ατυχήματα. Παγκοσμίως, κάθε χρόνο σε τροχαία σκοτώνονται 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ έως και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών χρειάζονται αίμα μέσα στις πρώτες 24 ώρες για ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι γιατροί τους. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα αίματος καθώς ο χρόνος είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την επιβίωση των τραυματιών. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα των τροχαίων είναι ακόμη μεγαλύτερο. Είναι σαν να έχουμε πόλεμο σε καιρό ειρήνης.

Και δεν είναι μόνο τα τροχαία. Στις αναπτυγμένες χώρες, όπως η δική μας, μεγάλο ποσοστό των αναγκών για αίμα αφορά την θεραπεία μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, τις καρδιαγγειακές εγχειρήσεις και τις μεταμοσχεύσεις. Υψηλή είναι η ανάγκη για αίμα και στην περίπτωση της παιδικής λευχαιμίας, καθώς η μετάγγιση αίματος και μυελού των οστών είναι απαραίτητη για την επιβίωση των παιδιών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2020, την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών για αίμα μέσω εθελοντών αιμοδοτών.
Είναι αισιόδοξο ότι η εθελοντική αιμοδοσία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ότι οι τράπεζες αίματος, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών –όπως αυτή του Ομίλου ΟΤΕ- συνεχώς γεμίζουν χάρη στην ευαισθησία των εθελοντών συνανθρώπων μας. Από το 1976, οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ συμμετέχουν δύο φορές τον χρόνο στο πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας της εταιρείας, δείχνοντας στην πράξη την κοινωνική τους ευαισθησία. Κινητές ομάδες επισκέπτονται τα κτίρια του Ομίλου, και με τη συμμετοχή των εθελοντών εργαζομένων συγκεντρώνονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 2.000 φιάλες αίματος. Η τράπεζα αίματος της εταιρείας έχει διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 27.000 φιάλες συνολικά και είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρικές τράπεζες αίματος στη χώρα.
Σήμερα, παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, καλό είναι να το θυμηθούμε. Όποια και αν είναι η ομάδα αίματός μας, είμαστε στην ίδια ομάδα. Αν θες να γίνεις κι εσύ εθελοντής αιμοδότης, βρες πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Μπές εδω και ενημερώσου: http://ekea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!