Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Σεξ μετά τα 60: Ξεπερνώντας τα εμπόδια


Στη Μεγάλη Βρετανία αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται μια εκστρατεία για την αναγνώριση των σεξουαλικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Καλό έ;
Ο σχετικός ιστότοπος Age, Sex and You ξεκίνησε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι, σε πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσαν τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που
αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι όταν αναζητούν υποστήριξη για τις σεξουαλικές τους ανάγκες, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την ευημερία τους. Παράδειγμα, το εξής καταγεγραμμένο γεγονός: Η διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Στερεότυπα και δυστοκίες που συνδέονται με την ηλικία φαίνεται όμως να αποτρέπουν τους ηλικιωμένους από την κατάλληλη φροντίδα και αυτός είναι ένας λόγος ύπαρξης του νέου site.
«Το ένα τρίτο των άνω των 70 ετών κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, αλλά αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ζητήσουν συμβουλές σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία», αναφέρει η Δρ. Sharron  Hinchliff από το Πανεπιστημίου του Σέφιλντ. Για να συμπληρώσει: «Γνωρίζουμε ότι πολλοί ενήλικες απολαμβάνουν το σεξ σε τακτή βάση, όπως επίσης ότι αντιμετωπίζουν και προβλήματα. Η στυτική δυσλειτουργία λ.χ. επηρεάζει περίπου το 30% των ανδρών ηλικίας 65 – 74 ετών ενώ η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει το 20% των γυναικών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ωστόσο πολλοί είναι απρόθυμοι για να πάνε στο γιατρό, κάτι που συνεπάγεται στρες, άγχος και δυσκολία στις σχέσεις»
Το στίγμα γύρω από τη σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων, δηλαδή ανθρώπων άνω των 60, «θεραπεύει» το καινούριο και τολμηρό site που στοχεύει στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το Age, Sex and You είναι ο πρώτος δικτυακός τόπος στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένος αποκλειστικά στην παροχή συμβουλών σχετικά με το σεξ για τους ηλικιωμένους που αισθάνονται απρόθυμοι να μιλήσουν με το γιατρό τους ή να πάρουν συμβουλές από την οικογένεια και τους φίλους τους. Και η γκάμα των ενδιαφερόντων του περιλαμβάνει κάθε μορφή σχέσης και σεξουαλικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας στο οποίο υπάγεται….΄Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!