Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Διαλογισμός ή προσευχή... Βοηθάνε πολύ!



Πριν μιλήσω για τον διαλογισμό - προσευχή, ο οποίος μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει την ζωή, το οποίο μπορεί πραγματικά να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, περισσότερο ευγενικό και περισσότερο συνδεδεμένο με το περιβάλλον σου, ας σου πω πρώτα τι είναι mantra, γιατί ίσως μία απορία θα την έχεις.
Έχεις πιάσεις ποτέ τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει μία λέξη, μία φράση, ή μία κατάφαση μέσα στο μυαλό σου; Ίσως, για παράδειγμα, να έχεις πει “μπορείς να το κάνεις”, καθώς πηγαίνεις σε συνέντευξη για μία νέα δουλειά, προσπαθείς να τερματίσεις έναν αγώνα ή συναρμολογείς ένα έπιπλο Ikea. Ή μπορεί πάλι να έχεις πει από μέσα σου “όλα θα πάνε καλά”, ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι έτσι. Στα σανσκριτικά (αρχαία Ινδικά), μία τέτοια κατάφαση είναι γνωστή ως “mantras”, ή “εργαλεία σκέψης”. Ένα mantra μπορεί να είναι μία λέξη, ένας ήχος ή μία φράση. Και ω ναι η δόνησή του είναι τέτοια, που μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα.
Η αλήθεια είναι πως στην εποχή που ζούμε χρειαζόμαστε τα mantras περισσότερο από ποτέ. Ένα χαοτικό μυαλό μπορεί πολύ εύκολα να παρασυρθεί από patterns αρνητικών σκέψεων, επιτρέποντας στην αρνητική ενέργεια να εισβάλλει στις πράξεις μας και στη συμπεριφορά μας (το έπαθα πρόσφατα σκεπτόμενη τα λογιστικά μου).
Τα mantras μας επιτρέπουν να δούμε ότι μπορούμε να εκδηλώσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δύναμη των προθέσεων και της ενέργειά μας και πως οι θετικές καταφάσεις που λέμε στον εαυτό μας, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Η επανάληψη ενός mantra είναι επίσης ένα απλός τρόπος να φέρεις όλη την προσοχή στις έμφυτες, θετικές σου ιδιότητες.
Δεδομένου ότι κάθε μάντρα έχει μια ξεχωριστή έννοια και δονείται σε μια μοναδική συχνότητα, θεωρείται επίσης ότι κάθε ένα έχει και ξεχωριστά θεραπευτικά αποτελέσματα. και όχι μόνο πνευματικά, αλλά και σε φυσικό, μοριακό επίπεδο. Όταν τα μάντρα λέγονται δυνατά, οι δονήσεις και οι κινήσεις της γλώσσας υποκινούν ορισμένους από τους αδένες-κλειδιά του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα. Επιπλέον, ο καταπραϋντικός και αρμονικός συνδυασμός του ήχου, της αναπνοής και του ρυθμού, έχει βαθύ αντίκτυπο στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, γνωστό και ως το σύστημα “ανάπαυσης και πέψης”. Αυτό, με τη σειρά του, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, χαλαρώνει τους μυς στο γαστρεντερικό σωλήνα και ενεργοποιεί την θεραπευτική απόκριση του σώματος. Όταν το φυσικό σώμα είναι άνετο με αυτό τον τρόπο, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να συνδεθεί με το μυαλό και τη συνείδησή μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
Το Mantra που μου άλλαξε τη ζωή και που – αλήθεια – με έκανε να θέλω να σταματήσω να τρέφομαι με πόνο και να σέβομαι περισσότερο τα πλάσματα γύρω μου είναι αυτό, και είναι το mantra της ειρήνης:
Lokah Samastah Sukhino Bhavantu (Λόκα Σαμαστά Σουκινό Μπαβαντού)
Η μετάφρασή του: Όλα τα πλάσματα, παντού, ας είναι χαρούμενα και ελεύθερα.
Η σημασία του: Αυτό το mantra μας θυμίζει πως όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας ως κομμάτια του ίδιου σύμπαντος. Ακτινολογώντας αυτό το συναίσθημα στον κόσμο γύρω μας, είμαστε σε θέση να απομακρυνθούμε από το εγώ και να επικεντρωθούμε στην καθολική ευημερία.
Ελπίζω πραγματικά να βοηθήσει και εσένα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!