Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Εύκολο λικέρ πορτοκάλι απ' τα χεράκια μας


Για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα να έχω μαζέψει τα πορτοκάλια με τα χεράκια μου από τον κήπο μου. Τότε θα μπορούσα να πω ότι αυτό το λικέρ είναι πραγματικά σπιτικό, έτσι όπως το εννοούσαν οι γιαγιάδες μας παλιά. Και φυσικά να έχω και την δική μου ρακί, απ' τα δικά μου αμπέλια, που θα έφτιαχνα μόνη μου και θα έβραζα παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους.

Ολα αυτά δεν υπάρχουν, δυστυχώς. Αλλά, υπάρχουν ωραιότατα βιολογικά προϊόντα, πορτοκάλια ακέρωτα και ρακές από αποστακτήρια μικρής παραγωγής.

Προμηθευτείτε τα σχετικά λοιπόν, και πάμε να φτιάξουμε λικεράκι πορτοκάλι, τώρα που  τα φρούτα είναι ώριμα και γλυκά.

Υλικά
  • Ξύσμα από 10 μεγάλα ακέρωτα πορτοκάλια
  • Ενα λίτρο ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • Για το σιρόπι
  • 500γρ. νερό
  • 600γρ. ζάχαρη
  • φλούδα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Ξύνουμε τα πορτοκάλια μας και ρίχνουμε το ξύσμα σε ένα μεγάλο βάζο.

Προσθέτουμε τη ρακί, το ξύλο κανέλας και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανακατεύουμε και σφραγίζουμε το βάζο, αφήνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας για περίπου 30 μέρες. Ανακινούμε κάθε δυο μέρες το βάζο.

Όταν θα έχουν περάσει οι 30 μέρες φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά, βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Εν τω μεταξύ σουρώνουμε τη ρακί. Με ένα σουρωτήρι περνάμε το λικέρ μας να κρατήσει το ξύσμα. Έπειτα σουρώνουμε 2-3 φορές χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή τουλπάνι ή φίλτρο καφέ.

Ανακατεύουμε το σιρόπι με τη ρακί και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Καλή επιτυχία!
Ελιάνα με 💓

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!