Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Η ανάγνωση μας χαρίζει χρόνια.. Το βιβλίο είναι η αστείρευτη πηγή γνώσης και ζωής...




Αύγουστος και διακοπές για τους περισσότερους σχεδόν πάντα πάνε μαζί! Και διακοπές σημαίνει σίγουρα περισσότερος ελεύθερος χρόνος. Χρόνος που καλό είναι να αφιερωθεί σε πράγματα παραγωγικά. Ξαναδιάβασε ένα βιβλίο που έχεις ξεχασμένο στη βιβλιοθήκη σου λοιπόν. Δες τι ήθελες να διαβάσεις και δεν πρόλαβες.

  • Το διάβασμα έχει πάντα αποτελέσματα μόνο ευεργετικά. Στην παραλία ή κάτω από την σκιά ενός πλάτανου ή ενός πεύκου ή μιας κληματαριάς… διαβάστε όπου θέλετε, χορέψετε με τις λέξεις και ονειρευτείτε φωναχτά….

Έρευνες και παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι το διάβασμα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως: Πνευματική εγρήγορση, βελτίωση της μνήμης, βελτίωση της συγκέντρωσης, γνώση, επέκταση λεξιλογίου, διανοητικές ικανότητες, καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου και αναλύσεων, μείωση του άγχους, ηρεμία και δωρεάν ψυχαγωγία.

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέιλ, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής «Social Science and Medicine», αποδεικνύουν ότι η ανάγνωση βιβλίων κάνει καλό στο μυαλό και στον ίδιο τον εγκέφαλο απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας -κάτι ήδη γνωστό- αλλά συνδέεται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στην ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ κ.ά.

  • Ο αναγνώστης χαλαρώνει με το διάβασμα περισσότερο από όσο με την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι αυτό γιατί η διαδικασία που διεξάγεται στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με τα δύο τελευταία, είναι συνδυαστική και μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν άλλο κόσμο που τον κάνει να ξεχνάει τη δική του δύσκολη καθημερινότητα.

  • Το πιο σπουδαίο όμως είναι πως οι άνθρωποι που διαβάζουν έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνειδητοποιούν τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω τους.

Η Josie Billington, λέκτορας και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας για την Ανάγνωση στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, υποστηρίζει ότι το διάβασμα βοηθάει τον αναγνώστη να ξαναθυμάται ή να ανακαλύπτει νέες πτυχές του εαυτού του, νέα συναισθήματα κι εμπειρίες ή ακόμα να αναπροσδιορίζει τη θέση του στον κόσμο και τους στόχους του στη ζωή. Ο αναγνώστης έχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αντιμετωπίζει με περισσότερη ευχέρεια τις δυσκολίες της ζωής.


Ας μην αφήσουμε λοιπόν την ευκαιρία των διακοπών να πάει χαμένη! Ανεκτίμητη αξία η ανάγνωση βιβλίων. Το βιβλίο είναι η πυξίδα της κριτικής σκέψης, το βιβλίο είναι αστείρευτη πηγή γνώσης και ζωής…

πηγή: https://hellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!