Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ξεχωριστά δώρα για τους αγαπημένους μας ηλικιωμένους

 


Όλοι έχουμε αγαπημένους ηλικιωμένους γύρω μας. Τον σύντροφό μας, τον γονιό μας, τον παππού και τη γιαγιά, τον ηλικιωμένο γείτονα και φίλο που εκτιμάμε. Οι γιορτές είναι πάντα μια καλή αφορμή, για να προσφέρουμε ένα δώρο στους ανθρώπους που αγαπάμε. Αλλά δεν πρέπει να είναι και η μοναδική. Ακόμα πιο ωραίο είναι να προσφέρουμε δώρα οποιαδήποτε μέρα του χρόνου!

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μια λίστα από…διαφορετικά δώρα για τον αγαπημένο σας ηλικιωμένο:

Συνδρομή σε κάποιο περιοδικό με θεματολογία, που να τον ενδιαφέρει, όπως η υγεία ή κάποιο χόμπι (πεζοπορία, κυνήγι  κλπ). Μια πρόταση είναι και η συνδρομή αλληλεγγύης στο περιοδικό σχεδία, που έχει ποικίλο και ενδιαφέρον περιεχόμενο.  Στη διαχείριση και διεκπεραίωση των συνδρομών του περιοδικού «σχεδία» εμπλέκονται συνάνθρωποί μας της τρίτης ηλικίας. Εξασφαλίζουν, έτσι, με αξιοπρέπεια έναν μικρό μισθό, γεγονός που το εκτιμούμε ιδιαίτερα.

Παζλ: Με τα παζλ εξασκείται τόσο το μυαλό, όσο και η λεπτή κινητικότητα.  Φροντίστε να απεικονίζουν αγαπημένα του θέματα (φύση, ζώα, εποχές, πρόσωπα, πίνακες, χόμπι κλπ) και να έχουν μεγάλα κομμάτια, ώστε να τα βλέπει καλά και να τα πιάνει εύκολα (πχ τέτοιες σειρές παζλ είναι τα ravensburger, cobble hill, buffalogames). Ανάλογα με τη γνωστική του ικανότητα διαλέγετε και τον αριθμό των τεμαχίων. Έτσι, διαλέγεται παζλ 300-500 τεμαχίων (καλή γνωστική ικανότητα), 50-100 τεμαχίων (ήπια γνωστική έκπτωση) και 36 τεμαχίων (άνθρωποι με άνοια). Επίσης, υπάρχουν ιστοσελίδες, όπως οι myikona.gr και epuzzle.gr, όπου μπορείτε να παραγγείλετε ένα παζλ, που θα απεικονίζει μια οικογενειακή σας φωτογραφία ή μια φωτογραφία των παππούδων με τα εγγόνια τους.

Tablet: Αν ο ηλικιωμένος δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, είναι μια καλή ευκαιρία να του αγοράσετε ένα tablet. Είναι σπουδαίο δώρο να τον εισάγετε στον υπέροχο και ανεξάντλητο κόσμο του Internet! Θα είναι ένα νέο παράθυρο στη ζωή του και, παράλληλα, θα τον κρατάει μέσα στο  πνεύμα της εποχής. Μόνο που στην αρχή θα πρέπει να έχετε την υπομονή να τον εκπαιδεύσετε στη χρήση του tablet. Μπορείτε και να του υποδείξετε πού μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα για αρχάριους (οργανώνονται δωρεάν μαθήματα σε διάφορους δήμους).

Επιτραπέζια παιχνίδια μνήμης-παρατηρητικότητας: Τα παιχνίδια αυτά είναι διασκεδαστικά, εκπαιδευτικά και…ξεκούραστα! Μπορούν οι ηλικιωμένοι να τα παίζουν με τον άνθρωπο που τους φροντίζει ή με τα παιδιά τους. Εξαιρετική επιλογή και για τα εγγόνια τους, που συνήθως τους ζητούν πιο κουραστικά παιχνίδια, όπως το κρυφτό. Κάποιες προτάσεις τέτοιων παιχνιδιών είναι τα Brain Box, Μάντεψε ποιος, maxi memo φυλές του κόσμου, maxi memo μέρη του κόσμου, scrabble.

Σημειωματάριο: Το να έχει στα χέρια του ένα σημειωματάριο, θα είναι μια καλή αφορμή να αρχίσει να γράφει: τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες, τις σκέψεις της ημέρας, τα συναισθήματά του. Υπάρχουν σημειωματάρια μοντέρνα, vintage ή με θεματικά εξώφυλλα, που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σημειωματάριο με εξώφυλλο κάποιες οικογενειακές ή άλλες αγαπημένες  φωτογραφίες τους (3klik.gr).

Ρολόι τοίχου και ημερολόγιο τοίχου: Ένα ρολόι τοίχου με μεγάλους αριθμούς και ένα ημερολόγιο τοίχου σε κεντρικό σημείο του σπιτιού θα είναι πολύ χρήσιμα, για να μη χάνει την επαφή με το χρόνο . Μάλιστα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προσωποποιημένο ημερολόγιο, που να αποτελείται από οικογενειακές ή άλλες αγαπημένες τους φωτογραφίες (3klik.gr, myikona.gr). Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε ένα επιτραπέζιο ηλεκτρονικό ρολόι-ημερολόγιο.

Μια έξοδος μαζί μας: Ένα δώρο που θα το χαρείτε κι εσείς. Πότε ήταν η τελευταία φορά, που βγήκατε μαζί; Είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε με τον αγαπημένο σας ηλικιωμένο για φαγητό (μπορείτε αυτή τη φορά να επιλέξετε και μια διαφορετική κουζίνα με πρωτόγνωρες γεύσεις), σε μια συναυλία, στο θέατρο ή στον κινηματογράφο. Να τον συνοδεύσετε στα ψώνια του, αν χρειάζεται καινούργια ρούχα. Να πάτε μαζί σε μια διάλεξη και στη συνέχεια για καφέ, όπου θα συζητήσετε όσα ακούσατε. Μπορείτε ακόμα και να οργανώσετε μια κοντινή ημερήσια εκδρομή.

Χόμπι: Να τον ενθαρρύνετε να αρχίσει ένα καινούργιο χόμπι ή να ξαναρχίσει κάποιο παλιό. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε ένα καλάθι με υλικά χειροτεχνίας και να του προτείνετε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, όπου θα βρίσκει πολύ ωραίες ιδέες προς υλοποίηση , όπως είναι το in my closet. Ή να γεμίσετε ένα κασελάκι με τα βασικά είδη ψαρέματος ή κηπουρικής (Κηπουρική χωρίς να κουραστείς) . Ή να του αγοράσετε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια μαζί με handsfree ακουστικά για μουσική από το κινητό του, για να ξεκινήσει το περπάτημα (Πάμε για περπάτημα;).

Εγγραφή σε σεμινάριο ψυχολογίας: Αν η ψυχολογία είναι μέσα στη σφαίρα των ενδιαφερόντων του, μπορείτε να τον εγγράψετε σε κάποιο σεμινάριο, που διοργανώνεται στην περιοχή του.

Προσωποποιημένα δώρα: Αν πάλι δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι, αλλά θέλετε κάποιο δώρο προσωποποιημένο, μπορείτε να απευθυνθείτε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι s.theta. Εκεί δημιουργούν αντικείμενα (έργα τέχνης ή χρηστικά αντικείμενα), που απεικονίζουν στην ύλη αναμνήσεις και συναισθήματα. Εσείς συμπληρώνετε τη φόρμα της ιστοσελίδας τους με όλες εκείνες τις πληροφορίες, που αφορούν τον άνθρωπο, για τον οποίο προορίζεται το δώρο. Κι εκείνοι θα εμπνευστούν κάτι αποκλειστικά για τον αγαπημένο σας ηλικιωμένο.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνετε, παραμένει πάντα το καλύτερο δώρο η προσωπική επαφή με τον αγαπημένο σας ηλικιωμένο: η επίσκεψη στο σπίτι του, ο καφές που θα πιείτε μαζί του, το τηλεφώνημα που θα του κάνετε. Γιατί αυτά τα δώρα γεμίζουν την ψυχή και μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

πηγή: https://www.gernaoallios.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!