Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Μία γιατρός 102 ετών μοιράζεται μυστικά μακροζωίας

 


Η γιατρός Gladys McGarey, η οποία είναι 102 ετών και κάνει 3.800 βήματα την ημέρα (!), μας αποκαλύπτει το μυστικό για μια ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα ζωή.

Η Δρ. Gladys McGarey θεωρεί νέο όποιον είναι κάτω από την ηλικία των 99 ετών. Η ίδια είναι 102 (!) και εξακολουθεί να κάνει ό,τι την ευχαριστεί: εργάζεται ως συμβουλευτική γιατρός και κάνει γυμναστική καθημερινά.

Έχει χαρακτηριστεί «μητέρα της ολιστικής ιατρικής», έχει επιβιώσει από καρκίνο, έχει βιώσει τον θάνατο μιας κόρης και έχει χωρίσει με διαζύγιο όταν ήταν σχεδόν 70 ετών. Παρ' όλα αυτά, η ίδια θεωρεί ότι έχει βρει το μυστικό για να ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα ζωή.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι τροφοδοτούν το περιττό άγχος. Αλλά οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι που γνωρίζω είναι σε θέση να αφήσουν πίσω τους πράγματα ή εμπειρίες που δεν τους εξυπηρετούν πλέον. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να αναμασάτε και να κάνετε την ίδια σκέψη ξανά και ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά βασανίζετε τον εαυτό σας», έχει γράψει η ίδια σε διαδικτυακό της άρθρο.

«Έτσι, η συνήθεια που μου έχει φέρει υγεία και ευτυχία όλα αυτά τα χρόνια είναι η ικανότητα να χτίζω τα πράγματα από την αρχή, είτε πρόκειται για μια σχέση, είτε για μια πορεία καριέρας, είτε για ένα έργο».

Η McGarey μοιράζεται τα μυστικά για μια ζωή γεμάτη χαρά, ζωντάνια και νόημα μέσα από το βιβλίο της «The Well-Lived Life: A 102-Year-Old Doctor’s Six Secrets to Health and Happiness at Every Age» κι εμείς κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση.

Gladys McGarey


«Let Things Go» σημαίνει να σταματήσεις να ανησυχείς ή να σκέφτεσαι υπερβολικά πολύ κάτι το οποίο ανήκει στο παρελθόν και να το αφήσεις να «φύγει». Αυτή τη στάση ζωής έχει υιοθετήσει η McGarey η οποία δεν επιτρέπει σε πράγματα που δεν έχουν σημασία να απορροφούν την ενέργειά της.

«Η μητέρα μου μου έμαθε έναν εύκολο τρόπο να απαλλάσσομαι από τα πράγματα που δεν έχουν σημασία. Σήκωνε απαλά το χέρι της μπροστά μας, με τα δάχτυλα χαλαρά, με την παλάμη προς τα πάνω. Στη συνέχεια το έριχνε κάτω και πίσω και έλεγε: "Δεν έχει σημασία".

Αυτή η φυσική κίνηση της επέτρεψε να ζήσει μέσα από τεράστιες προκλήσεις χωρίς να τις αφήσει να εισχωρήσουν πολύ βαθιά – απλώς "απελευθέρωσε" ό,τι δεν λειτουργούσε, επικεντρώθηκε εκ νέου σε ό,τι ήταν σημαντικό για εκείνη και προχώρησε» έχει αναφέρει η ίδια.

Όλοι θα αντιμετωπίσουμε το συναίσθημα της θλίψης κάποια στιγμή ή πολλές στιγμές στη ζωή μας. Το ερώτημα για την McGarey είναι το «πόσο καιρό θα την κρατήσουμε μέσα μας». «Κάντε ό,τι μπορείτε να κάνετε για να αφήσετε τη λύπη σας να φύγει – συγχωρέστε τον εαυτό σας και, αν χρειαστεί, ζητήστε συγχώρεση από τους άλλους, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας», συμβουλεύει.


Μπορούμε να διδαχθούμε από τα πάντα

Μετά το επώδυνο διαζύγιό της, η McGarey βρήκε τη χαρά που αναζητούσε ξεκινώντας μια νέα ολιστική ιατρική πρακτική με την κόρη της, η οποία έδωσε σκοπό στη ζωή της. Αποκάλεσε την εμπειρία αυτή «τεράστιο δάσκαλο» που τη βοήθησε να βρει τη δική της φωνή.

«Μέχρι εκείνη τη στιγμή, εξαρτιόμουν από την υποστήριξη (του συζύγου) στα πράγματα που έλεγα. Μετά από αυτό, έπρεπε να πιστέψω ότι αυτά που έλεγα είχαν δύναμη και ήταν σημαντικά», έχει αναφέρει η McGarey σε διαδικτυακή της συνέντευξη.

«Μόλις μπόρεσα πραγματικά να βρω τη δική μου φωνή, του έγραψα ένα γράμμα και τον ευχαρίστησα που μου έδωσε την ελευθερία μου. Γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν ένιωθα ότι η φωνή μου ήταν αρκετά δυνατή», πρόσθεσε.

«ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΕ».

Η ζωή είναι κίνηση

«Αν δεν σου αρέσει εκεί που βρίσκεσαι, τότε μετακινήσου, δεν είσαι δέντρο», λέει ένα παλιό ρητό. Η McGarey θεωρεί την κίνηση βασικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής και απαραίτητη προϋπόθεση της ευτυχίας. Αντιλαμβάνεται την κίνηση σε όλα τα επίπεδα, όπως είναι το νοητικό, το πνευματικό και το σωματικό.

«Αν ξοδεύετε την ενέργειά σας σε κάτι που απλώς σας κρατά δυστυχισμένους ή σε ένα μέρος που δεν θέλετε να βρίσκεστε, αρχίστε να ψάχνετε τι υπάρχει εκεί έξω... ο κόσμος είναι γύρω σας και είναι γεμάτος από καταπληκτικά, εκπληκτικά πράγματα», λέει η ίδια. «Συνειδητοποιήστε ότι έχετε κολλήσει και αναζητήστε το μονοπάτι που θα σας βγάλει από αυτό. Θα το βρείτε, αλλά μόνο όταν αρχίσετε να ψάχνετε, λέει. Αναζητήστε το φως, την αγάπη και την ελπίδα».

Gladys Mcgarey

Σε σωματικό επίπεδο, η ίδια έχει εντάξει το περπάτημα στην καθημερινότητά της καταφέρνοντας να κάνει 3.800 βήματα την ημέρα με τη βοήθεια ενός περιπατητήρα. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά καταρρίπτει τον μύθο που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι ότι όσο μεγαλώνουμε πρέπει να μειώνουμε τη σωματική άσκηση.


Ο καθένας πρέπει να βρει αυτό που του ταιριάζει

Άλλος ψηφίζει «ναι» στις τηγανητές πατάτες και άλλος «όχι». Κάποιος θα σου πει ότι έκοψε τη ζάχαρη με ευκολία και κάποιος ότι δεν αντέχει τις καταπιεστικές δίαιτες. Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι ανάγκες του καθενός από εμάς είναι διαφορετικές. Αυτό ακριβώς πιστεύει η McGarey.

Η ίδια θεωρεί ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βρει τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει και να τον ακολουθήσει. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά στοιχεία για τη μακροζωία αλλά η ίδια δεν μπορεί να προτείνει κάποιον συγκεκριμένο τρόπο γυμναστικής ή διατροφής γιατί θεωρεί ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ζει τη δική του ξεχωριστή ζωή.


Όσο μεγαλώνουμε, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι

Ενώ πολλοί άνθρωποι αναζητούν ελιξίρια νεότητας, η McGarey είναι πεπεισμένη ότι όσο ο αριθμός της βιολογικής μας ηλικίας αυξάνεται, τόσο καλύτεροι μπορούμε να γίνουμε ως άνθρωποι.

Νιώθει ότι κάθε χρόνος που περνάει μας συνδέει περισσότερο με τον σκοπό της ζωής μας – και είναι πεπεισμένη ότι όλοι μας έχουμε έναν σκοπό. «Είναι προνόμιο και ευθύνη μας να τον βρούμε μέσα μας».

Η ίδια έχει δηλώσει ότι αισθάνεται υγιής. «Αισθάνομαι πιο δυνατή σε πτυχές της ύπαρξής μου που δεν είχα όταν ήμουν νεότερη. Οπότε το ονομάζω γήρανση προς την υγεία – βρες τι σε κάνει ευτυχισμένο και τι κάνει τους άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους και προχώρα προς αυτή την κατεύθυνση».

πηγή: https://www.ow.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!