Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

10 Tips για να μεγαλώσουμε όμορφα, μέσα και έξω

 





Tο μεγάλωμα για μας που πραγματικά ευλογημένες το βιώνουμε, είναι υπέροχο! Το να μπαίνουμε στις δεκαετίες των 50 και των 60 είναι ένα Θείο δώρο!

Εχουμε συνήθως τελειώσει με τις εργασιακές μας υποχρεώσεις, έχουμε μάθει πολλά από τα μαθήματα της ζωής, και τώρα μπορούμε να καθίσουμε και να απολαύσουμε τη ζωή χωρίς όλο εκείνο το νεανικό άγχος και την αβεβαιότητα. 

Βέβαια, επειδή έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, και σίγουρα θέλουμε να είμαστε υγιείς πρωτίστως, και επίσης όμορφες διαβάζουμε καθημερινά δεκάδες συμβουλές επ' αυτών.

Τα βασικά, εννοείται πως τα ξέρουμε: χρήση επιπλέον καλού ελαιόλαδου στην διατροφής μας για ενίσχυση του δέρματος, αλλαγή των προϊόντων μακιγιάζ μας με έμφαση στην ρετινόλη (Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α. Εχει αντιγηραντική δράση γιατί αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου)

Επίσης, βάζουμε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα μας, ένα ρόφημα θησαυρός για όλους τους λόγους που όλες πλέον γνωρίζουμε (αντιοξειδωτικά κτλ)

Αυτά λοιπόν είναι όντως σημαντικά για να μεγαλώνουμε όμορφα άρα και να νοιώθουμε υπέροχα.

Ομως εγώ σήμερα θέλω να τονίσω κάποια πράγματα που καθημερινά...αμελούμε.



1. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Ενώ ο ήλιος μας τρέφει με βιταμίνη D, έχει επίσης επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Ορισμένοι δερματολόγοι λένε ότι το 90 τοις εκατό των μαύρων κηλίδων, των ρυτίδων και της χαλάρωσης είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο.

Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε η δομική ίνα του δέρματος που είναι γνωστή ως κολλαγόνο αρχίζει να εκφυλίζεται. Η έκθεση στον ήλιο επιταχύνει αυτόν τον εκφυλισμό.

Ως εκ τούτου, καλό είναι σε μια ζεστή μέρα να φροντίζουμε να εφαρμόζουμε γενναιόδωρα αντηλιακό.

Δεν ξεχναμε το καπέλο και τα γυαλιά μας, πριν βγούμε έξω. Απαραίτητα για να προστατέψουμε το δέρμα μας

Η τακτική ενυδάτωση κάνει θαύματα στην απαλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας. Εγώ προσωπικά έχω πάντα σε ένα σπρέι χαμομηλόνερο και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού δεν ξεχνάω να δροσίζω το πρόσωπό μου, μέσα στην μέρα.



2. ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά και διάφορα. Ανάμεσά τους είναι οι ορμόνες ενδορφίνες που παράγονται όταν ασκούμαστε Αυτες μας κάνουν πιο χαρούμενες και βελτιώνουν τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Η άσκηση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσουμε μυς αφού όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερους χάνουμε. Η προπόνηση με αντιστάσεις λοιπόν βοηθάει πολύ στο να αυξήσουμε την μάζα και την δύναμή μας.

Επίσης βοηθάει πολύ στην στάση του σώματος. Οταν οι ώμοι μας είναι σκυμμένοι και το κεφάλι μας κάτω, οι άνθρωποι που μας βλέπουν το ερμηνεύουν σαν μιζέρια και δυστυχία. Μια καλή, δυνατή στάση, από την άλλη πλευρά, θεωρείται σίγουρη, ανοιχτή και ενεργητική στάση απέναντι στην ζωή.

Εννοείται φυσικά ότι για να παραμείνουμε δραστήριοι δεν είναι απαραίτητο το γυμναστήριο. Μπορούμε να κάνουμε βόλτες, να ανεβούμε με τις σκάλες στο σπίτι μας, αντί για το ασανσέρ, να παίξουμε με τα εγγόνια μας, να παρακολουθήσουμε συνεδρίες γιόγκα, να βάλουμε στην ζωή μας το ποδήλατο..Αυτές οι δραστηριότητες κρατούν τον καρδιακό μας ρυθμό ψηλά και μας κάνουν να νοιώθουμε νέες και υγιείς. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό που νοιώθουμε, αυτό βγαίνει προς τα έξω..

Η άσκηση είναι επίσης εξαιρετική για το δέρμα, επειδή αυξάνει τη ροή του αίματος στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος, και ως εκ τούτου τα θρέφει. Ταυτόχρονα, η ροή του αίματος απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα από τα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία, επομένως, καθαρίζει το δέρμα.




3. ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση, την υγεία και τη διάθεσή μας. Είναι σημαντικό να προσέχουμε αυτό το κομμάτι της ζωής μας. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε ζάχαρη συνιστάται ιδιαίτερα.

Τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά που αντιστρέφουν τα σημάδια της γήρανσης.

Συμπεριλαμβανομένων των καλών λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε τροφές όπως τα καρύδια, ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικά για την προστασία του δέρματός μας.

Σύμφωνα με μελέτες επίσης που έχουν γίνει για την οστική απώλεια, η λήψη μιας ορισμένης ποσότητας βιταμίνης D και ασβεστίου καθημερινά για γυναίκες που έχουν ήδη μπεί στην εμμηνόπαυση, βοηθά στη μείωση του ρυθμού απώλειας των οστών. Ομως γι αυτό, θα πρέπει να μιλήσετε σίγουρα με τον γιατρό σας.

4. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Σύμφωνα με έκθεση της Mayo Clinic, το κάπνισμα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία γήρανσης. Οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτουν τις ίνες του δέρματος, και μειώνουν την ελαστικότητά του. Καλό είναι λοιπόν είναι να αποφεύγουμε το κάπνισμα ή να το περιορίσουμε σε 2-3 τσιγάρα την ημέρα (ταπεινά δηλώνω ότι το έχω καταφέρει :) )


5. ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale, οι άνθρωποι που έβλεπαν θετικά το ότι μεγάλωναν, έζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο από εκείνους που το προσέγγισαν με αρνητική στάση.

Όσο πιο πολύ αγκαλιάζουμε την ιδέα ότι μεγαλώνουμε και εστιάζουμε στις θετικές του πτυχές τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε και τόσο νεότεροι φαινόμαστε!

6. ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΥΛ ΜΑΣ

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε ένα στυλ μαλλιών ή ντυσίματος που πάντα λειτουργούσε για εμάς, καθώς αισθανόμαστε άνετα και οικεία με αυτό. Αλλά η δοκιμή νέων στυλ μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Απλά, είτε τα αφήσουμε ώς έχουν (στο υπέροχο γκρι τους δηλαδή) είτε τα βάψουμε ας μην ξεχνάμε πως το σωστό κούρεμα χρειάζεται το σωστό κομμωτήριο για να γίνει σωστή η αλλαγή.

Σε μια μελέτη που έγινε πριν 4 χρόνια, οι γυναίκες που έκοβαν ή έβαφαν τα μαλλιά τους ένοιωθαν ότι φαίνονταν νεότερες και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.


7. ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΜΑΣ

Με τον καιρό τα δόντια μας αποχρωματίζονται λόγω λεκέδων από κρασί, καφέ, τσάι ή κάπνισμα. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρό μας θα κάνει τα δόντια μας πιο λευκά σε ελάχιστο χρόνο. Εκτός από αισθητικούς λόγους, όμως, η επίσκεψη πρέπει να γίνεται 2 φορές τον χρόνο για καθαρισμό αλλά και επειδή μπορεί να εμφανιστούν και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η φυσική ύφεση των ούλων που κάνει τα δόντια να φαίνονται μακρύτερα.

Εννοείτε βέβαια ότι βουρτσίζουμε ανελλιπώς τα δόντια μας και  χρησιμοποιούμε νήμα.


8. ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ


Ο λίγος - κακός ύπνος όχι μόνο θα δείξει ορατά σημάδια γήρανσης στο πρόσωπό μας, αλλά θα μας κάνει επίσης να νοιώθουμε κουρασμένες, πράγμα που φυσικά ζωγραφίζεται στο πρόσωπο και στην έκφρασή μας.

Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο περιοδικό Clinical and Experimental Dermatology. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, ο χρόνος που κοιμόμαστε πρέπει να είναι 8 ώρες κάθε βράδυ.

Σε σύγκριση με αυτές που  κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες οι γυναίκες που κοιμόντουσαν 7- 9 ώρες είχαν δέρμα που αντιδρούσε καλύτερα στην έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.

Αυτό δείχνει ότι όσες περισσότερες ώρες κοιμόμαστε τόσο περισσότερο χρόνο έχει το δέρμα σας να ανακάμψει από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, άρα ο ύπνος καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης.

Ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που βοηθά στην ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της αποκαθιστά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία είναι τα κύρια συστατικά των βασικών δομικών στοιχείων του νεανικού, λαμπερού δέρματος.

Σύμφωνα με τον James Maas, Ph.D., καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell και συγγραφέα του «Power Sleep», τα αποτελέσματα της στέρησης ύπνου είναι: τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και γλυκόζης που με τη σειρά τους οδηγούν σε υπέρταση και διαβήτη τύπου II που επιταχύνει τη γήρανση. Γι αυτό συνιστά 7-8 ώρες ύπνου. Και ξέρουμε τι εννοεί: όχι 5 το πρωί με 12 το μεσημέρι... Αλλά 10-11 το βράδυ, έως τις 6 - 7 το πρωί.

Και συμπληρώνει: «Αν δεν κοιμάστε αρκετά, το δέρμα σας δεν θα ανανεωθεί και θα αρχίσει να φαίνεται θαμπό—ειδικά όσο μεγαλώνετε, όταν ο κυτταρικός κύκλος επιβραδύνεται. Η θερμοκρασία του δέρματος αυξάνεται επίσης όταν κοιμάστε, επιτρέποντας στις κρέμες νύχτας, να διεισδύουν στο δέρμα πιο αποτελεσματικά"

9. ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ

«Το νερό είναι ζωή» είναι μια πολυχρησιμοποιημένη φράση που συμβαίνει να είναι πολύ ακριβής. Το νερό είναι ο τρόπος για να δείχνεις και να νιώθεις νέα. Η καθημερινή κατανάλωση άφθονου νερού θρέφει το δέρμα διατηρώντας το υγρό και τα νύχια και τα μαλλιά μας επίσης, φαίνονται υγιή και απαλά. Μια καλή ιδέα είναι να ψεκάζουμε κάθε τόσο το πρόσωπό μας και τα μαλλιά μας με νερό. Ετσι τα ενυδατώνουμε συνεχώς.

Επίσης, το νερό βοηθά  στην ομαλή πέψη. Όταν συνδυάζεται με αφεψήματα από βότανα, βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, αφήνοντάς μας αναζωογονημένες. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το δέρμα μας αφυδατώνεται, ξηραίνεται και οδηγείται σε πρόωρη γήρανση.

πηγές:

https://www.msn.com/en-in/health/medical/25-secret-tips-to-stop-the-ageing-process/ss-AA99Muh
https://www.ageuk.org.uk/information-advice/health-wellbeing/mind-body/10-tips-for-ageing-better/
https://www.saga.co.uk/magazine/style-beauty/beauty/10-top-tips-for-ageing-well
https://www.webmd.com/healthy-aging/features/secrets-of-aging-well#1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!