Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Ντολμαδάκια γιαλαντζί της Ελιάνας


Τα σπιτικά ντολμαδάκια είναι δεν τα αλλάζω με τίποτα. Ειδικά με εκείνα τα ανεκδιήγητα παρασκευάσματα της κονσέρβας που μόνο το σχήμα παραπέμπει στο μοναδικό αυτό φαγάκι..
Τα ντολμαδάκια, ξέρετε, λέγονται γιαλαντζί, που σημαίνει ψεύτικο (εξ' ου κι ο γιαλαντζί μάγκας 😀) γιατί υποτίθεται ότι γνήσιος ντολμάς είναι αυτός που έχει κρέας! 
Ομως για μένα, το γνήσιο ντολμαδάκι είναι αυτό που λέμε και ορφανό: με το ρυζάκι του και άντε, στο τσακίρ κέφι, να του ρίξω κι ένα αυγολέμονο ξινό ξινό... 
Εννοείται, ότι όπως κάθε τι αξιόλογο και μοναδικό, έχει και έναν μικρό κόπο. Και την πρώτη φορά που έφτιαξα ντολμαδάκια, όταν έβγαλα το πιάτο από πάνω για να δω αν είχαν βράσει, αντίκρυσα μια κατσαρόλα γεμάτη κάτι λειωμένες πρασινάδες που έπλεεαν χαρωπά χαρωπά μέσα σ' ένα αμφιβόλου λαδερού χρώματος ρυζένιο υγρό που έφερνε σε λαπά... ( Δακρυσμένη, πονεμένη το κατέβασα στα γατουλίνια που ταίζω κάτω στην αυλή. Πλησίασαν, το μύρισαν, μου έρριξαν μια περιφρονητική ματιά κι απομακρύνθηκαν απογοητευμένα...)
 Ομως, επειδή σαν άνθρωπο με λες πεισματάρα και επίμονη, ξαναπροσπάθησα. Και έχω φτάσει στο σημείο πλέον να φτιάχνω ντολμαδάκια για πλάκα, απολαμβάνοντας την ώρα της προετοιμασίας σαν μια ευκαιρία για να χαλαρώσω καθώς ένα-ένα τα τυλίγω και τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα... 
Δοκιμάστε το, και θα έρθει κάποια στιγμή που θα με θυμηθείτε 😉 
Καλή επιτυχία!! 

 Υλικά • 
 60 - 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου) • 
 2½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα •
 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα •
 2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά σε ροδέλες •
 1 ματσάκι άνηθο • 
 ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο •
 5 - 6 φύλλα δυόσμο • 
 1½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο • 
 2 λεμόνια (το χυμό τους) • 
 αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
 Εκτέλεση 
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2' - 3' σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό. Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας.
Φτιάχνουμε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά, και προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι από το ελαιόλαδο και τον χυμό ενός λεμονιού.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και αφού απλώσουμε μία στρώση αμπελόφυλλα στον πάτο της κατσαρόλας, καθώς και τα κοτσάνια που περίσεψαν από τα μυρωδικά, τοποθετούμε τα ντολμαδάκια με το κλείσιμο από κάτω. 
Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν, προσθέτουμε ζεστό νερό λίγο πριν τα σκεπάσει, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το 2ο λεμόνι. 
Οταν αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30' περίπου.
Σερβίρουμε με γιαουρτι ή φετούλα.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!