Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Κρητικό Πασχαλινό Τσουρέκι





Υλικά

-2 κιλά αλεύρι
-200gr μαγιά νωπή
-1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
-3 φλυτζάνια ζάχαρη
-2 κουταλιές λάδι
-1 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
-1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
-1 κουταλάκι αλάτι
-1 1/2 φλιτζάνι γάλα ζεστό
-10 αυγά
-1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
-2 κρόκους αβγών για το άλειμμα
-αμύγδαλα φιλέ
Προετοιμασία
Βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά,ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και το αφήνουμε να ανέβει περίπου 2 ώρες.Μπορούμε ακόμα και να «πιάσουμε» το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ όπως γίνεται κανονικά παραδοσιακά.
Σε ένα άλλο μπολ, αφού θα είναι έτοιμο το προζύμι, ρίχνουμε το μαχλεπι,την μαστίχα,το λάδι,την ζάχαρη και το γάλα.Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Προσθέτουμε και τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε και το προζύμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.Μιλάμε για πολύ ανακάτεμα…και συνεχίζουμε λοιπόν.
 Όταν είναι έτοιμο ετοιμάζουμε το βούτυρο σε μπεν μαρί και το ρίχνουμε μέσα στο ζυμάρι,προσέχουμε όμως να μην είναι καυτό.Ζυμώνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το βούτυρο.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε,τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε περίπου για 30-40 λεπτά.Όμως αυτό εξαρτάται από το πόσο μεγάλα ή μικρά θα τα κάνετε.
Θα σας πάρει ώρα, είναι αλήθεια. Ομως δεν υπάρχει ωραιότερη συνταγή, και το σπίτι θα γεμίσει εκείνες τις θεϊκές ευωδιές που θυμόμαστε απ' τα παλιά.. Και προτείνω και κάτι ακόμα.Αν έχετε εγγονάκια, ζητείστε τα να σας βοηθήσουν! Ετσι, θα περάσουμε την γνώση και στις επόμενες γενεές! Μη μένουμε στα λόγια!
Καλή επιτυχία!



On Pinterest!

On Instagram!