Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Αρνάκι στο φούρνο με κρητική συνταγή


Το φαγητό αυτό το λατρεύω. Eίμαι Κρητικιά  και σας πληροφορώ ότι στην Κρήτη όταν λέμε "ψητό"  εννοούμε πάντα αυτό! Είναι βασικό πιάτο, και υπάρχει στο μενού της Κυριακής αλλά και όλων των επίσημων γευμάτων, των γάμων
συμπεριλαμβανομένων φυσικά.
Το σωστό μαγείρεμά του δίνει  «λουκούμι» το κρέας, και τις  πατάτες μαλακές από μέσα και όσο πρέπει τραγανές απ’ έξω. Όχι στεγνές και αφυδατωμένες.
Εννοείται ότι θέλει την ώρα του. Μην ξεχνάμε ότι  η σημασία τελικά κρύβεται στις λεπτομέρειες ακόμα και για το πιο απλό φαγητό.
Το ψητό, το απλό λιτό ψητό χωρίς  μαριναρίσματα και γαρνιτούρες,περιλαμβάνει μόνο κρέας , πατάτες, αλάτι, λάδι και λεμόνι, δηλαδή ελάχιστα υλικά,  αλλά θέλει την τέχνη του. Ακόμη και το είδος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε έχει τη σημασία του. Κατάλληλα είναι τα εμαγιέ σκεύη(το μεγάλο της ηλεκτρικής κουζίνας κάνει πολύ καλό ψητό) , τα πυρίμαχα πήλινα ή πυρέξ ή ένα καλό βαρύ ανοξείδωτο ταψί ή αλουμινένιο πολύ καλής ποιότητας ταψί.Το ψητό θέλει το λιγότερο 3 ώρες. Θέλει δηλαδή χρόνο  και τρόπο, αλλά δεν θέλει κόπο.
Υλικά
1-1,5 κιλό κρέας σε ένα κομμάτι ή σε δύο (το πολύ) κομμάτια
 ½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι Χυμό δύο λεμονιών (περίπου μισή κούπα)
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές στακοβούτυρο η άλλο βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αλατίζουμε .Με τα χέρια μας απλώνουμε το αλάτι να πάει παντού. Το αφήνουμε να το πιάσει το αλάτι τουλάχιστον μια ώρα. Πολλοί το αλατίζουν αποβραδίς και το βάζουν στο ψυγείο. Ανάβουμε το φούρνο στους 2000-2200.  Βάζουμε 1-2 κουταλιές λάδι στα χέρια μας  και περνάμε όλη του την επιφάνεια. Το βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μένει χώρος και για τις πατάτες. Αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο  βάζουμε μικρά κομματάκια  σε διάφορα σημεία .( Χρησιμοποιούμε το μισό βούτυρο στο κρέας.) Ρίχνουμε στο ταψί μισή κούπα νερό και το βάζουμε στο φούρνο ακόμη κι αν δεν έχει φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία (στην πρώτη σχάρα ξεκινώντας από κάτω).  
 Όταν αλλάξει χρώμα από τη μια πλευρά το γυρίζουμε και από την άλλη. Σε μια ώρα περίπου, χαμηλώνουμε στους 1800 την θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες  γύρω από το κρέας κομμένες σε μεγάλες φέτες και αλατισμένες.(Προσοχή: οχι τώρα το λεμόνι, γιατί τις σκληραίνει, και τις "κατσιάζει")
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1,5 κούπα νερό περίπου.  Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια ανάμεσα στις πατάτες. Αφήνουμε να ψήνεται για δύο ακόμη ώρες πάνω κάτω, ανάλογα με το είδος του κρέατος και την ένταση του φούρνου μας.
Πρέπει να πιεί όλα τα υγρά του αλλά να μη ξεραθεί το ταψί. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το κρέας μια δυό φορές, και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες χωρίς να τις διαλύσουμε.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και σβήνουμε το φούρνο.
Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πλούσια σαλάτα και καλό κόκκινο κρασί
                 

On Pinterest!

On Instagram!