Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Αρνάκι στο φούρνο με κρητική συνταγή


Το φαγητό αυτό το λατρεύω. Eίμαι Κρητικιά  και σας πληροφορώ ότι στην Κρήτη όταν λέμε "ψητό"  εννοούμε πάντα αυτό! Είναι βασικό πιάτο, και υπάρχει στο μενού της Κυριακής αλλά και όλων των επίσημων γευμάτων, των γάμων συμπεριλαμβανομένων φυσικά. Και, εννοείται, την Κυριακή του Πάσχα!
Το σωστό μαγείρεμά του δίνει  «λουκούμι» το κρέας, και τις  πατάτες μαλακές από μέσα και όσο πρέπει τραγανές απ’ έξω. Όχι στεγνές και αφυδατωμένες.
Εννοείται ότι θέλει την ώρα του. Μην ξεχνάμε ότι  η σημασία τελικά κρύβεται στις λεπτομέρειες ακόμα και για το πιο απλό φαγητό.
Το ψητό, το απλό λιτό ψητό χωρίς  μαριναρίσματα και γαρνιτούρες,περιλαμβάνει μόνο κρέας , πατάτες, αλάτι, λάδι και λεμόνι, σκορδάκι, δηλαδή ελάχιστα υλικά,  αλλά θέλει την τέχνη του. Ακόμη και το είδος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε έχει τη σημασία του. Κατάλληλα είναι τα εμαγιέ σκεύη (το μεγάλο της ηλεκτρικής κουζίνας κάνει πολύ καλό ψητό) ,  ή ένα καλό βαρύ ανοξείδωτο ταψί . Αλλά για μένα, το καλύτερο σκεύος είναι μια βαριά μαντεμένια γάστρα. (Την οποία θα ανοίξετε ελάχιστες φορές κατά την διάρκεια του ψησίματος)
 Το ψητό θέλει το λιγότερο 3 ώρες. Θέλει δηλαδή χρόνο  και τρόπο, αλλά δεν θέλει κόπο.
Ακολουθείστε τις οδηγίες  μου και καλή επιτυχία!

Υλικά
2 κ. κρέας σε δύο  κομμάτια
Μίγμα από: περασμένο στην πρέσα σκόρδο ( όσο σας αρέσει), πιπέρι, αλάτι
Δενδρολίβανο ( προαιρετικά)
Χυμό δύο λεμονιών (περίπου μισή κούπα)

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε. Κάνουμε "σταυρούς" με το μαχαίρι και μέσα μπήγουμε το μίγμα (με το σκόρδο κτλ) που έχουμε ετοιμάσει.  Με τα χέρια μας απλώνουμε  αλάτι να πάει παντού. Το αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον μια ώρα. Πολλοί το ετοιμάζουν αποβραδίς και το βάζουν στο ψυγείο. Ανάβουμε το φούρνο στο 250.  Βάζουμε 1-2 κουταλιές λάδι στα χέρια μας  και περνάμε όλη την επιφάνεια του κρέατος την επιφάνεια. Το τυλίγουμε με 2 λαδόκολλες  πολύ καλά  και το βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μένει χώρος και για τις πατάτες.  Ρίχνουμε στο ταψί μισή κούπα νερό και το βάζουμε στο φούρνο ακόμη κι αν δεν έχει φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία (στην πρώτη σχάρα ξεκινώντας από κάτω).  
Σε μια ώρα περίπου, χαμηλώνουμε στους 180 την θερμοκρασία και προσθέτουμε τις πατάτες  γύρω από το κρέας κομμένες σε μεγάλες φέτες και αλατισμένες.
Περιχύνουμε με λάδι και 1,5 κούπα νερό περίπου.  Πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε  λεμόνι. 
Τσεκάρουμε το κρέας σε 1 ώρα ανοίγοντας την λαδόκολα. Πρέπει να πιεί όλα τα υγρά του αλλά να μη ξεραθεί . Αν χρειαστεί το γυρίζουμεμια δυό φορές, και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες χωρίς να τις διαλύσουμε.
Στο τέλος το βγάζουμε από την λαδόκολα, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και ανάβουμε το γκρίλ για να κοκκινήσει.
(Εγώ το δενδρολίβανο το βάζω για ντεκοράκι :)) )

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με πλούσια σαλάτα και καλό κόκκινο κρασί.
                 

On Pinterest!

On Instagram!