Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Λευκή ταραμοσαλάτα


Λατρεύω την σπιτική ταραμοσαλάτα λευκή πάντα, ειδικά όταν καταλαβαίνεις τον ταραμά στο δόντι και έχει ένα μόνο τσικ παραπάνω λεμόνι, που το «ακούς». Για τις πλαστικές ετοιματζίδικες με το έντονο ροζουλί χρώμα (καλό το πινκ, αλλά φτάνει η Barbie πιά) ούτε λόγος. Από το τεστ ντράιβ χρόνων, έχω απορρίψει επίσης όσες γίνονται με πατάτα, γιατί ακόμη και όταν είναι νόστιμες, η υφή
θυμίζει αλοιφή -μόνο μια επιτυχημένη θυμάμαι να έχω φάει τέτοια και υποθέτω πως η πατάτα θα πρέπει να ήταν μισοβρασμένη.
Παρότι, η παρασκευή του γευστικού ντιπ σαν έργο καμιά φορά φαντάζει μεγαλεπήβολο, είναι πραγματικά εξαιρετικά απλό να γίνει και ο χρόνος που απαιτείται δεν είναι περισσότερος από 5 λεπτά. Ναι, κυριολεκτώ. Οπότε, για όσους δεν το έχουν επιχειρήσει, ας το δοκιμάσουν τώρα. Η αποτυχία αποκλείεται.
Η σημαντικότερη συμβουλή: Διαλέξτε τον καλύτερο ταραμά γιατί κάνει μεγάλη διαφορά στην γεύση. Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αυτός που παλιά τον ζητούσαμε ως «βασιλικό ταραμά» είναι τέλειος. Χρησιμοποιήστε κάποιο σφιχτό μπαγιάτικο ψωμί για να δώσετε τον καλύτερο τόνο στην υφή της ταραμοσαλάτας. Και προσοχή! Μην υπερβάλετε στο κρεμμύδι -καλύτερα λιγότερο παρά περισσότερο.
Αν και στη συνταγή δεν γράφεται -ως μη απαραίτητο-, στη δική μου ταραμοσαλάτα (όπως παντού σχεδόν) μπαίνει πάντα και μια καλή πρέζα λευκό πιπέρι. Το αποτέλεσμα δεν είναι έντονο, υπάρχει αυτό το κάτι στην επίγευση, αλλά γούστα είναι αυτά και ο καθένας συντονίζεται στα δικά του. Έτσι κι αλλιώς, ανάλογα με τον ταραμά που θα αγοράσετε και την τελική γεύση που προτιμάτε, θα χρειαστεί ίσως να «πειράξετε» ελαφρώς τη συνταγή. Αν το επιχειρείτε πρώτη φορά, κάντε το σιγά-σιγά, ώστε η ταραμοσαλάτα να μην σας βγει ούτε …λαδερή (πραγματικά δεν το χρειάζεται το πολύ λάδι), ούτε ξινή ούτε και αλμυρή.

ταραμοσαλάτα λευκή - βασιλικός ταραμάς
ταραμοσαλάτα λευκή γρήγορη
Προετοιμασία: 5 λεπτά όλα μαζί, συν το μούσκεμα του ψωμιού. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά για μια δόση (μεζές για 6-10 άτομα)
170 γραμ. λευκό ταραμά
½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια καθαρισμένα (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
100 ml χυμό λεμόνι
120 ml ελαιόλαδο (όχι αγουρέλαιο)
3 φλυτζ. ψίχα ψωμιού ολικής ή ζυμωτό (να έχει υφή), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά
ταραμοσαλάτα λευκήταραμοσαλάτα λευκήΠαρασκευή: Βάζετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ να ψιλοκοπεί. Προσθέτετε τον ταραμά και λίγο -λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας τα να γίνουν πολτός (περίπου μισό λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα). Προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι, χτυπώντας και δοκιμάζοντας, ώστε να έρθει ακριβώς στην γεύση που σας αρέσει.
Σερβίρισμα: Κλασικά σε μπολ ή μικρό πιάτο. Η ταραμοσαλάτα λευκή όντας είναι τέλεια και μόνον με μια ελίτσα ον τοπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!