Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τούρτα αρμενοβίλ.




Φτιάχνοντας την τούρτα για τα γενέθλεια
του γιόκα μου 💙
Νομίζω ότι είναι από τις ωραιότερες τούρτες που έχω φτιάξει ποτέ, δεδομένου ότι συνδυάζει αφράτη ελαφριά σαντιγύ, την τραγανή υφή των μπεζέδων, το τραγανό παστέλι (που βάζω αντί για αμύγδαλα) και την κολασμένη σως σοκολάτα. Είναι δε τόσο εύκολη, ειδικά αν αγοράσεις έτοιμους τους μπεζέδες (οι οποίοι επίσης δεν είναι δύσκολοι για να τους φτιάξεις) που μπορεί να γίνει σε 15' !
 Κορίτσια δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! Γίνεται δε, μπόλικη  για να την καταευχαριστηθείτε! 😋 (Δίαιτα;; Αντε καλέ! Από Δευτέρα 😉)
Υλικά 
  • 1 συσκευασία φυτική σαντιγί
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
  • 150 γραμμ. κουβερτούρα
  • 15 μπεζέδες (θα βρείτε έτοιμες μαρέγκες στα ζαχαροπλαστεία ή μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας)
  • λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα
    • Για τα αµύγδαλα κροκάν
  • 150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
  • 150 γραμμ. ζάχαρη
    • Εδω να σημειώσω ότι εγώ δεν κάθομαι να φτιάξω αμύγδαλα κροκάν. Αγοράζω δύο παστέλια με αμύγδαλα, τα θρυμματίζω μέσα στο μίγμα  και γίνεται τ έ λ ε ι ο!!
    • Για σπιτικούς µπεζέδες
  • 3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Τοποθετούµε τη φυτική σαντιγί σε µπολ και µε το µίξερ χειρός τη χτυπάµε για 5΄-6΄ δυνατά, µέχρι
να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε το
ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζουµε το χτύπηµα για
3΄-4΄. Τέλος προσθέτουµε την παχύρρευστη κρέµα γάλακτος και απαλά µε σπάτουλα ανακατεύουµε το µείγµα. Προσθέτουµε την τριµµένη σοκολάτα, τα αµύγδαλα κροκάν και τους µπεζέδες σπασµένους. (Κρατάµε µερικά αµύγδαλα κροκάν και µερικούς µπεζέδες για το γαρνίρισµα). Ανακατεύουµε καλά το µείγµα µε σπάτουλα.
Θα χρησιµοποιήσουµε φόρµα στρογγυλή 22 εκ. ή µακρόστενη του κέικ. Ντύνουµε τη φόρµα µε µεµβράνη. Αδειάζουµε το µείγµα. Το παγώνουµε για µία νύχτα στην κατάψυξη.

Ξεφορµάρουµε, αναποδογυρίζουµε το αρµενοβίλ σε τουρτιέρα και αφαιρούµε τη µεµβράνη. Γαρνίρουµε µε τα αµύγδαλα κροκάν (που κρατήσαµε) και τη λιωµένη σοκολάτα. Γύρω γύρω στην πιατέλα τοποθετούµε σπασµένους µπεζέδες (µαρέγκες).

Για τα αµύγδαλα κροκάν: Βάζουµε τη ζάχαρη σε τηγάνι και αφήνουµε να λιώσει σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα, ανακατεύουµε να καλυφθούν µε την καραµέλα. Τα αδειάζουµε σε λαδόκολλα και τα αφήνουµε να κρυώσουν για 10΄ (τελείως). Τα σπάµε µε γουδί ή τα χοντροκόβουµε στο µπλέντερ.

Για τους µπεζέδες: Χτυπάµε τα ασπράδι στον κάδο του µίξερ να σχηµατιστούν απαλές κορυφές. Προσθέτουµε βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα µέχρι να σφίξει η µαρέγκα καλά. Τέλος, µε σπάτουλα ανακατεύουµε απαλά στο µείγµα την άχνη. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα. Κόβουµε τους µπεζέδες µε κορνέ, αν έχουµε, αλλιώς αφήνουµε κουταλιές από το µείγµα στη λαδόκολλα. Ψήνουµε τους µπεζέδες σε προθερµασµένο φούρνο στους 100 C για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 15΄. Πρέπει να ξεκολλάνε από τη λαδόκολλα και απέξω να είναι τραγανοί. Τους αφήνουµε να κρυώσουν καλά.
πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



On Pinterest!

On Instagram!