Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Λικέρ ρόδι

Η γιαγιά μου, την εποχή που γίνονταν τα ρόδια, διάλεγε μερικά γλυκά, κατακόκκινα και μεγάλα, κι έφτιαχνε ένα υπέροχο λικεράκι.
Είχε δύο τρόπους να το φτιάχνει, έναν πολύ γρήγορο, κι έναν που έπαιρνε περίπουένα μήνα και κάτι.
Και με τους δύο τρόπους, γίνονται καταπληκτικά λικέρ.
Λικέρ ρόδι

Υλικά

•    1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 - 4 ρόδια)
•    1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•    1 νεροπότηρο ζάχαρη
•    1 ξύλο κανέλλας
•    2 γαρύφαλλα

Εκτέλεση: 1ος τρόπος



Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε τους σπόρους από τρία - τέσσερα, κατακόκκινα (αν βρούμε), ρόδια.

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τους σπόρους απ᾿ τα ρόδια, (μαζί με τα υργά που έχουν βγάλει), το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.

Ανακατεύουμε και μετρώντας από την ώρα που θ᾿ αρχίσει να βράζει, τ᾿ αφήνουμε 2' - 3' και τότε σβήνουμε την φωτιά.

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 30', κι όταν παγώσει, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στην άκρη για 24 ώρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, το σουρώνουμε σε τρυπητό και μετά το περνάμε από διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).

Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια (καλύτερα αποστειρωμένα) και είναι έτοιμο.

-- Αν το θέλουμε πιο δυνατό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόνο το ⅓ από το τσίπουρο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο τέλος, κατ᾿ ευθείαν στα μπουκάλια.

Εκτέλεση: 2ος τρόπος

Αφού καθαρίσουμε τα ρόδια, βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, τους σπόρους μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
Τ᾿ αφήνουμε στον ήλιο ή στον πάγκο της κουζίνας μας να γίνει, για 25 - 30 μέρες, ανακινώντας το τακτικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Όταν γίνει, το περνάμε από σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια και είναι έτοιμο.

πηγή:https://faghta-giagias.blogspot.com/


On Pinterest!

On Instagram!