Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Λιφτινγκ: Νεες τεχνικες χωρις νυστερι

(Πριν παραθέσω το άρθρο να πω, ότι θα δεχόμουν κάποια στιγμή να κάνω οτιδήποτε θα με έκανε να νοιώσω όμορφα, αρκεί να  έχω τον νου μου και να  μην ξεφύγω από το  μέτρο 😉 Βέβαια, ακόμη είναι νωρίς για να σκεφτούμε κάτι τέτοιο.. Ασε να μεγαλώσουμε λίγο 😊)

Ο χρόνος γυρίζει πίσω χάρη σε νέες μεθόδους που υπόσχονται ένα γρήγορο, ανώδυνο και κυρίως φυσικό αποτέλεσμα  



1. Το λίφτινγκ του πούπουλου
Η τεχνική που ξεκίνησε το 2002 από την Ανατολική Ευρώπη τώρα έχει φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ. Η διαφορά είναι ότι τότε τα νήματα ήταν φτιαγμένα από ένα είδος πλαστικού, ενώ τώρα κατασκευάζονται από πολυγαλακτικό οξύ, ένα πλήρως απορροφήσιμο υλικό, γεγονός που εγγυάται
ένα φυσικό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια νημάτων τα οποία έχουν μικρούς κώνους κατά μήκος, ο πλαστικός χειρουργός επιτυγχάνει την ανόρθωση. Περνάει τις κλωστές κάτω από το δέρμα, τις στερεώνει στους παρακείμενους ιστούς και... το λίφτινγκ είναι έτοιμο. Η τεχνική είναι κατάλληλη για ανόρθωση στα φρύδια, τις παρειές, το προγούλι και τον λαιμό. Μάλιστα, μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, εκεί όπου υπάρχει χαλάρωση, χωρίς να χρειάζεται διόρθωση στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Η διαδικασία: Η καινοτομία έγκειται στην ιδέα ότι με ένα εσωτερικό ράμμα μπορούμε να ανορθώσουμε ένα κομμάτι του δέρματος και να το στερεώσουμε στη νέα του θέση. «Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε ειδικά νήματα που χάρη στα μικροσκοπικά εξογκώματά τους τραβούν το δέρμα προς τα πάνω», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Σάββας Κωνσταντόγλου. Εισάγονται μέσα από μικροσκοπικές τρυπούλες χωρίς καν να χρειαστεί τομή. Μερικές φορές χρειάζονται περισσότερες από μία «ραφές» σε ένα σημείο προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το λίφτινγκ ολοκληρώνεται με τις κολλητικές ταινίες, οι οποίες προστατεύουν την ανόρθωση και διασφαλίζουν την καινούργια θέση του δέρματος. Στη διάρκεια των επόμενων ημερών, το δέρμα περιβάλλει τα νήματα με κολλαγόνο και έτσι ενισχύει τη δράση τους και κάνει ακόμη πιο σταθερό το αποτέλεσμα. Το πρόσωπο θα πάρει την τελική του μορφή μετά από 1 εβδομάδα. Και θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Το πολυγαλακτικό οξύ, από το οποίο αποτελούνται τα νήματα, διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου* έτσι το πρόσωπο δείχνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανανεωμένο. Η διόρθωση διαρκεί 2 χρόνια, στη συνέχεια όμως μπορεί να επαναληφθεί.

Πόσο κοστίζει: Οι τιμές ξεκινούν από 450 € για ένα ζευγάρι νήματα (αρκετά για μία τοπική ανόρθωση).

2. Λίφτινγκ με δικά μας βλαστοκύτταρα
Οι θεραπείες που χρησιμοποιούν κύτταρα από το δικό μας αίμα είναι η καινούργια τάση στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών. Τα υλικά που προέρχονται από το δικό μας σώμα και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, με σύσφιγξη που γίνεται εμφανής από τα πρώτα λεπτά μετά τη θεραπεία, τις κάνουν μπεστ σέλερ. «Το δέρμα είναι ένα ζωντανό όργανο», μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου, που εφαρμόζει τη θεραπεία αυτή στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Και συνεχίζει: «Έχει την ικανότητα να απαντάει στα ερεθίσματα που δέχεται και να προσαρμόζεται. Αν οι ουσίες με τις οποίες το τροφοδοτούμε έχουν κάποια βιολογική ομοιότητα μαζί του, τότε η αφομοίωσή τους θα είναι ακόμη καλύτερη. Το πιο λογικό είναι να προσπαθήσουμε να διεγείρουμε τις λειτουργίες του χρησιμοποιώντας ουσίες που συγγενεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τη σύσταση των ιστών του δέρματος». Η λύση βρίσκεται στην αυτόλογη κυτταροθεραπεία. Με λήψεις από τον ίδιο τον οργανισμό και με την κατάλληλη επεξεργασία, οι ειδικοί παρασκευάζουν ένα υλικό που στη συνέχεια εγχέεται στο δέρμα για να βελτιώσει τις λειτουργίες του. Τα κύτταρα αυτά, που λειτουργούν σαν βλαστοκύτταρα, έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε δερματικά κύτταρα κα έτσι να αναζωογονούν με τη λειτουργία τους την επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος μεσοθεραπείας, στο οποίο όμως, αντί για βιταμίνες και αμινοξέα, χρησιμοποιούνται ζωντανά κύτταρα από το ίδιο μας το αίμα. «Πρόκειται για μία μέθοδο ενέσιμης βιοδιέγερσης που αξιοποιεί τα ενεργά αιμοπετάλια και τα λευκά αιμοσφαίρια του πλάσματος, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την επιδιόρθωση της γήρανσης του δέρματος σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια και σώμα», εξηγεί η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου και προσθέτει: «Η θεραπεία απελευθερώνει αυξητικούς παράγοντες που ρυθμίζουν τη λειτουργία των ιστών και συμβάλλουν στην αναγέννηση του δέρματος».

Η διαδικασία: «Η διαδικασία ξεκινά με την αιμοληψία (περίπου 20 ml) και το αίμα υποβάλλεται σε μια ειδική επεξεργασία με την οποία διαχωρίζουμε το πλάσμα που θα χρησιμοποιηθεί. Το τελικό υλικό εγχέεται με την τεχνική της μεσοθεραπείας (πολλαπλές μικρές ενέσεις) ενδοδερμικά και υποδερμικά και λειτουργεί ως δεξαμενή απελευθέρωσης αυξητικών παραγόντων. Το πλούσιο σε κύτταρα πλάσμα διεγείρει την αναπαραγωγή και τη διαφοροποίηση των ινοβλαστών και συμβάλλει στον σχηματισμό ενός τρισδιάστατου δικτύου ελαστικών ινών, εξασφαλίζοντας σύσφιγξη, ελαστικότητα, ενυδάτωση και λάμψη που διαρκούν στον χρόνο», λέει η ειδικός. Η τεχνική εφαρμόζεται στο πρόσωπο, τον λαιμό και το μπούστο για την αναγέννηση του δέρματος, αλλά και για το γέμισμα των λεπτών ρυτίδων.

Πόσο κοστίζει: Η διαδικασία διαρκεί 40-60΄ και γίνεται σε 2 επισκέψεις, σε απόσταση 6 μηνών μεταξύ τους. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 400 € για κάθε επίσκεψη.

3. Καινούργια τεχνική σύσφιγξης με υπερήχους
Οι θεραπείες που μεταφέρουν την ενέργεια κάτω από την επιδερμίδα χωρίς να αφήσουν σημάδια στην επιφάνεια είναι το μέλλον της αισθητικής δερματολογίας. Μία από τις πιο ανώδυνες και αποτελεσματικές είναι το μηχάνημα Ultherapy, το μοναδικό που έχει την έγκριση του αμερικανικού FDA για «μη χειρουργικό λίφτινγκ» προσώπου, λαιμού και ντεκολτέ.

Η διαδικασία: Οι υπέρηχοι διοχετεύονται κάτω από την επιδερμίδα σε βάθος 4,5 χιλιοστών, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο δράσης με ένα χειρουργικό λίφτινγκ. Τα δερματικά κύτταρα αντιδρούν στο ενεργειακό σοκ που υφίστανται, με αποτέλεσμα να διεγείρονται οι λειτουργίες τους. Όπως συμβαίνει και μετά από ένα έγκαυμα, περνούν στη διαδικασία της ανάπλασης συνθέτοντας κολλαγόνο και ελαστίνη. «Η θεραπεία γίνεται μόνο μία φορά, όμως στους επόμενους 2-3 μήνες η επιδερμίδα βελτιώνεται διαρκώς», εξηγεί η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου. Ολοκληρώνεται μετά από 6 μήνες και το αποτέλεσμα διαρκεί για έναν περίπου χρόνο.

Πόσο κοστίζει: Από 800 € για την εφαρμογή στο πρόσωπο.

4. Μεσοθεραπεία χωρίς ενέσεις
Η μεσοθεραπεία είναι συνώνυμη με τις ενέσεις. Πρόκειται άλλωστε για τη μέθοδο που μεταφέρει τα ενεργά στοιχεία στη «μεσαία» στιβάδα του δέρματος, τη στιβάδα που έχει δώσει το όνομά της στην τεχνική. Ωστόσο, οι ειδικοί εδώ και χρόνια αναζητούσαν τρόπους για να καταργήσουν τις βελόνες και να κάνουν τη μεσοθεραπεία λιγότερο επεμβατική και απολύτως ανώδυνη. Μετά από πολυετείς έρευνες τα κατάφεραν. Η συσκευή Ionzyme, που σχεδίασε ο νοτιαφρικανός πλαστικός χειρουργός Ντες Φερνάντεζ, συνδυάζει την ιοντοφόρηση με την υπερηχοφόρηση για να κάνει τις ενεργές ουσίες να φτάσουν μέσα στο δέρμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μέθοδος αυτή μπορεί να επιτύχει 400% καλύτερη διείσδυση από την απλή εφαρμογή».

Η διαδικασία: «Η ρετινόλη είναι η μόνη ουσία που μπορεί να επαναπρογραμματίσει τα δερματικά κύτταρα», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Σπύρος Βλάχος. Και συνεχίζει: «Το δέρμα διαθέτει ειδικούς υποδοχείς που προσλαμβάνουν τα μηνύματα από τη συγκεκριμένη ουσία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι επιδρά στα κύτταρα του δερματικού ιστού και τους διοχετεύει "οδηγίες" για τις λειτουργίες που πρέπει να επιτελέσουν. Προβλήματα όπως η ακμή, η υπερβολική σμηγματόρροια και φυσικά η γήρανση διορθώνονται με τη βοήθειά τους». Η εφαρμογή γίνεται στο ιατρείο, όπου ο ειδικός απλώνει το διάλυμα με τη ρετινόλη στο πρόσωπο και στη συνέχεια εφαρμόζει το Ionzyme για να μεγιστοποιήσει την απορρόφησή της. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα επί 6 εβδομάδες, ενώ παράλληλα η ασθενής απλώνει τις κατάλληλες κρέμες.

Πόσο κοστίζει: Από 100 € για κάθε επίσκεψη.

5. Λίφτινγκ κάτω από την επιδερμίδα
Με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας οι ίνες του κολλαγόνου εκφυλίζονται. Ξεχειλώνουν, χάνουν την ελαστικότητά τους, λυγίζουν και μπερδεύονται. Για να παραμείνει το δέρμα φρέσκο και νεανικό, χρειάζεται μεγάλα αποθέματα από φρέσκο, υγιές κολλαγόνο. Με τη βοήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων, οι δερματολόγοι καταφέρνουν να διεγείρουν τη λειτουργία των ινοβλαστών. «Οι συσκευές που εκπέμπουν ενέργεια με τη μορφή των ραδιοσυχνοτήτων, όπως το Thermage και το Accent, μεταφέρουν θερμότητα κάτω από την επιδερμίδα», μας εξηγεί η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου. Και συμπληρώνει: «Με αυτόν τον τρόπο προκαλούν θερμικό σοκ στους ινοβλάστες που βρίσκονται στο χόριο και έτσι τους παρακινούν να παράγουν κολλαγόνο. Καθώς η θεραπεία δεν επηρεάζει την επιδερμίδα, δεν αφήνει κανένα σημάδι εξωτερικά. Για τον ίδιο λόγο, δεν δημιουργεί και φωτοευαισθησία. Ακόμη κι αν εκτεθεί κανείς μετά την εφαρμογή στον ήλιο, δεν κινδυνεύει από χρωματικές βλάβες».

Η διαδικασία: Η θεραπεία γίνεται σε ιατρείο εξοπλισμένο με τα ειδικά μηχανήματα. Τα αποτελέσματα της θεραπείας αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από ένα μήνα, όταν το καινούργιο κολλαγόνο φτάσει στην επιφάνεια, και ολοκληρώνονται μετά από έξι. Οι ραδιοσυχνότητες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο προληπτικά, για να προετοιμάσουν καλύτερα το δέρμα, όσο και επιδιορθωτικά, για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Πόσο κοστίζει: Το Thermage απαιτεί μία εφαρμογή και κοστίζει 3.000 €. Το Accent χρειάζεται 4 επαναλήψεις ανά 2 εβδομάδες και κοστίζει 2.000 € συνολικά.

On Pinterest!

On Instagram!