Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Σεσκουλοντολμάδες με κιμά και αυγολέμονο. Κόλαση!!!


Πριν 2 εβδομάδες βρέθηκα με μία σακούλα τίγκα στο σεσκουλόφυλλο. Η μόνη σκέψη που έκανα ήταν να τα πλύνω, να τα ζεματίσω, να τα ψιλοκόψω και να τα βάλω στον καταψύκτη για προσεχείς χορτοσπανακόπιτες ή σπανακόρυζο (γιατί εγώ στο σπανακόρυζο βάζω διάφορα τέτοια). Μου ήρθε
όμως αναλαμπή και είπα ότι θα κάνω μερικά από αυτά σεσκουλοντολμάδες με τη λογική που κάνω και τους λαχανοντολμάδες μου.

Η συνταγή αυτή  μας άρεσε πάρα πολύ και μπαίνει στο τακτικό πρόγραμμα της οικογένειας!

Υλικά

2 μάτσα σέσκουλα (διαλέγω μεγάλα φύλλα καλύτερα)

1/2 κιλό κιμάς (ανάμεικτος μοσχάρι-χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
1 φλ. ρύζι μακρύκοκο-νυχάκι
1/2 μάτσο μαιντανός και άνιθος μαζί ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

(αυτό είναι το μείγμα που βάζω σε όλους τους ντολμάδες γενικά)

επιπλέον στην κατσαρόλα μου, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 μικρή ντομάτα σε κυβάκια


Για το αβγολέμονο

χυμός 2 μεγάλων λεμονιών
2 αβγά



Εκτέλεση

Πλένω καλά τα σέσκουλα, κόβω τα κοτσάνια από τα φύλλα τους, καθαρίζω τις σκληρές ίνες και τα ζεματίζω σε νερό για 5 λεπτά. Τα αφαιρώ και τα στρώνω στην κατσαρόλα που θα βάλω τους ντολμάδες.

Ζεματίζω λίγα-λίγα τα φύλλα του σέσκουλου και τα απλώνω με προσοχή σε ένα σκεύος.

Ετοιμάζω τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά και τυλίγω ντολμάδες με τη γυαλιστερή πλευρά του φύλλου προς τα έξω. Αν είναι μεγάλα, τα κόβω στη μέση οριζόντια (όχι κάθετα πάνω στο νεύρο). Αν θεωρώ ότι κάπου με δυσκολεύουν στο τύλιγμα τα μεγάλα νεύρα του φύλλου, τα αφαιρώ με προσοχή και τα προσθέτω στην κατσαρόλα.





Τα τοποθετώ αρκετά στριμωγμένα στην κατσαρόλα πάνω από τα κοτσάνια και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω ακόμα. Ρίχνω νεράκι με το μάτι ίσα να τα καλύπτει, σκορπίζω το κρεμμύδι και την ντομάτα, αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα,  σκεπάζω με πιάτο και αφήνω να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.




Λίγο πριν τα αποσύρω, αφαιρώ λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.

Αφαιρώ το πιάτο, χτυπάω αβγολέμονο, ενώνω με το ζουμάκι του φαγητού και περιχύνω το φαγητό να πάει παντού. Κουνάω την κατσαρόλα απαλά για να πάει παντού το αβγολέμονο, αφήνω να πάρει μία τελευταία βράση και αποσύρω από τη φωτιά.

* Μην κάνετε το λάθος να πετάξετε τα κοτσάνια γιατί να πω την αλήθεια το σκεφτόμουν και όταν τα δοκίμασα αναθεώρησα εντελώς τη σκέψη μου. Εγιναν υπέροχα!!!




Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!


On Pinterest!

On Instagram!