Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

DASH:Αυτή η δίαιτα αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και βοηθά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης




Μια νέα μελέτη συνεισφέρει επιπλέον στοιχεία στο ότι μια υγιεινή διατροφή ευνοεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, αφού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης
.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά στους ηλικιωμένους μαζί με τις διαταραχές της μνήμης και αυτά τα άτομα τείνουν να έχουν και καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη. Η κατάθλιψη είναι επίσης συχνή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι: «αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας, όπως το να αλλάξετε τη διατροφή σας, συχνά είναι προτιμότερο από τη λήψη φαρμάκων, έτσι θέλαμε να δούμε αν η διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος κατάθλιψης». Τα ευρήματα της μελέτης τους έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τήρησαν προσεκτικά το διαιτητικό πλάνο της ονομαζόμενης δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension ) που προτείνει την υψηλή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής ενώ περιορίζει ή απαγορεύει τα λιπαρά (ειδικά τα κορεσμένα), τη ζάχαρη και το αλάτι, δεν ήταν μόνο λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή χοληστερόλη και περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό αλλά επίσης, οι πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου ήταν σημαντικά μειωμένες, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν αυτές τις διαιτητικές οδηγίες.
Μια από τους συγγραφείς της έρευνας, η Δρ Laurel Cherian, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Chicago και οι συνάδελφοί της πρόκειται να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2018 στο Los Angeles.
Η μελέτη περιέλαβε 964 ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 81 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για ένα διάστημα 6,5 περίπου χρόνων. Στην αρχή της έρευνας, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, τα οποία οι ερευνητές αξιολόγησαν, ώστε να σημειώσουν ποιους τύπους δίαιτας ακολουθούσαν, όπως π.χ. τη δυτική ή μεσογειακή διατροφή αλλά και τη δίαιτα DASΗ που δημιουργήθηκε από το αμερικανικό National Heart, Lung and Blood Institute ως τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν επίσης για τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη δίαιτα, οι ασθενείς που ήταν περισσότερο προσκολλημένοι σε αυτή βρέθηκαν να έχουν 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια δυτικού τύπου διατροφή είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και όσο περισσότερο την ακολουθούσαν τα άτομα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος ανάπτυξης κατάθλιψης. Η Δρ Cherian σημειώνει ότι αυτή η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της δίαιτας DASH και του χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης, χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτή και οι συνάδελφοί της αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτό το διατροφικό πλάνο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ.
Τι περιλαμβάνει η δίαιτα DASH;
Εστιάζει στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, όσοι την ακολουθούν θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου, ενώ αντίθετα, θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα ψάρια, τα πουλερικά και τα όσπρια μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, μερικές φορές την εβδομάδα. Ενώ επιτρέπεται το κόκκινο κρέας, πρέπει να είναι άπαχο και η ποσότητα περιορισμένη. Επίσης, το αλκοόλ περιορίζεται σε ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!