Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Πνιγμός: Μια καλοκαιρινή απειλή για τους ηλικιωμένους

Ισως φαίνεται ότι έχω εστιάσει υπερβολικά στο θέμα "κίνδυνοι στην θάλασσα" με τις αναρτήσεις μου, όμως καθώς κάθε χρόνο στην Ελλάδα πνίγονται 400 άνθρωποι περίπου, θεωρώ ότι είναι καθήκον να ενημερωνόμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε. Από τα πάρα πολλά άρθρα που διαβάζω
προσπαθώ να επιλέγω πάντα ότι προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. Ετσι και τώρα, βρήκα κάποιες πληροφορίες οι οποίες μου ήταν παντελώς άγνωστες και καθώς τις διασταύρωσα και εξακρίβωσα την ορθότητά τους, σας τις μεταφέρω για να γνωρίσετε κι εσείς κάποια πράγματα που σίγουρα δεν τα μας ήταν άγνωστα μέχρι τώρα.
Αυτά τα άρθρα,είναι καλό να τα κοινοποιούμε.
Ισως σωθεί μία ζωή!


Όταν λέμε πνιγμό, εννοούμε την αναπνευστική διαταραχή έπειτα από βύθιση ή εμβάπτιση σε κάποιο υγρό, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή τραυματισμό. Στην πλειοψηφία των θανατηφόρων περιστατικών πνιγμού υπάρχει μια μικρή ποσότητα υγρού στους πνεύμονες του θύματος. Αν δεν υπάρχει νερό, τότε το θύμα πιθανώς πέθανε από κάποια άλλη αιτία, πριν εισέλθει στο νερό. Δυστυχώς, κάθε χρόνο παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά τα κρούσματα πνιγμών στη θάλασσα για τους ηλικιωμένους. Ο πνιγμός, σε αντίθεση με τη θορυβώδη εικόνα που έχουμε όλοι μας από τις ταινίες, είναι ιδιαίτερα σιωπηλός και ύπουλος. Στην πραγματικότητα, μπορεί κάποιος άνθρωπος να πνίγεται δίπλα σας κι εσείς να μην το πάρετε καν είδηση!
Σύμφωνα με την «Ενστικτώδη Αντίδραση του Πνιγμού» (Instinctive Drowning Response), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό On Scene, το θύμα:
 • μπορεί να παλέψει στην επιφάνεια του νερού μόνο 20 ως 60 δευτερόλεπτα, πριν βουλιάξει.
 • σπάνια είναι σε θέση να φωνάξει «βοήθεια». Το στόμα του ανεβοκατεβαίνει γρήγορα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Έτσι, όταν το κεφάλι βγαίνει στην επιφάνεια του νερού, πρωτίστως προσπαθεί να εισπνεύσει οξυγόνο, παρά να μιλήσει.
 • δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις των χεριών του ( να τα κουνήσει, για να καλέσει βοήθεια ή να τα απλώσει, για να πιάσει κάποιο διασωστικό μέσο). Ενστικτωδώς εκτείνει τα χέρια του πλαγίως και πιέζει την επιφάνεια του νερού προς τα κάτω.
 • το σώμα παραμένει σε κάθετη (όρθια) θέση μέσα στο νερό, ενώ τα πόδια δεν κάνουν καμία κίνηση, για να το σπρώξουν προς τα πάνω.
Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων από τη στεριά!
Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένας άνθρωπος πνίγεται; 
Είναι αθόρυβος: δεν μπορεί να καλέσει σε βοήθεια.
Το κεφάλι είναι αρκετά μέσα στο νερό και το στόμα ανεβοκατεβαίνει πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Τα χέρια είναι δύσκαμπτα: βρίσκονται στο πλάι.
Το βλέμμα του είναι κενό ή τα μάτια κλειστά.
Τα μαλλιά του μπορεί να σκεπάζουν το μέτωπο και τα μάτια.
Το σώμα είναι σε κάθετη θέση και δε δίνει κλοτσιές με τα πόδια του.
Αποτροπή πνιγμού
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για την αποτροπή του πνιγμού εφάρμοσε τα παρακάτω μέτρα ασφαλείας:
 1. Κολύμπησε πάντα με παρέα και, ιδανικά, κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
 2. Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
 3. Μην μπαίνεις απότομα και μη μένεις αρκετή ώρα σε κρύο νερό.
 4. Μην απομακρύνεσαι από τα ρηχά. Κολύμπησε παράλληλα με την ακτή.
 5. Μην υπερεκτιμάς και μην κάνεις επίδειξη των δυνάμεών σου στους άλλους.
 6. Αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.
 7. Να αποφύγεις τη μετακίνησή σου στις θαλάσσιες περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
 8. Ακολούθησε τα μέτρα ασφαλείας της λουτρικής εγκατάστασης.
 9. Αν επισκεφτείς μια λουτρική περιοχή για πρώτη φορά, ενημερώσου για τους κινδύνους της από τους ντόπιους κατοίκους. Απόφυγε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά, που μπορεί να κρύβουν κινδύνους και να σε κρατήσουν απομονωμένο από τη βοήθεια, αν σου συμβεί κάτι.
 10. Πριν μπεις στη θάλασσα, εντόπισε το σημείο της παραλίας, που θα σου εξασφαλίσει την είσοδο, έξοδο και κολύμβηση με ασφάλεια στο νερό. Προτίμησε ακτές, που φυλάσσονται από ναυαγοσώστη.
 11. Αν νιώθεις κόπωση ή σε πιάσει κράμπα στο νερό, γείρε μπροστά. Πάρε βαθιά ανάσα και βύθισε το κεφάλι σου κάτω από την επιφάνεια του νερού. Κίνησε τα πόδια σου, για να επιπλεύσεις. Τέντωσε τον μυ που σε πονάει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της μυϊκής σύσπασης.
 12. Αν αισθανθείς την παραμικρή αδιαθεσία, επέστρεψε στην ακτή.
 13. Τα άτομα με αναπηρία να συνοδεύονται πάντα από κάποιο άτομο με φυσικές ικανότητες. Ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι ενήμερος για τη φύση και τις ανάγκες της αναπηρίας.
 14. Αν παρασύρεσαι στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, κολύμπησε παράλληλα με την ακτογραμμή, για να απεγκλωβιστείς, και μετά κάθετα, για να επιστρέψεις στην ακτή.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.

!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!