Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου


Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου λειτουργούν με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι, μετανάστες χωρίς διοικητικά έγγραφα, πρόσφυγες καθώς και σε κάθε άλλο άτομο με
περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου σε όλη τη χώρα είναι στο σύνολο 8 και λειτουργούν στην Αθήνα (2), στον Πειραιά, στο Πέραμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Χανιά και στη Καβάλα.
Εθελοντές γιατροί όλων των ειδικοτήτων (παθολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί, γυναικολόγοι, δερματολόγοι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, ψυχίατροι, νευρολόγοι) παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για τους ασθενείς να πραγματοποιήσουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις, μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς. Μετά την παρακολούθηση των ασθενών από τους ιατρούς του Πολυιατρείου, τούς χορηγούνται τα απαραίτητα φάρμακα.
Στο πλαίσιο λειτουργίας των Ανοιχτών Πολυιατρείων, εντάσσονται η Κοινωνική υπηρεσία και το τμήμα Ψυχολογικής υποστήριξης.
Η Κοινωνική υπηρεσία στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και δυσκολιών τόσο των ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές των Γιατρών του Κόσμου όσο και όσων απευθύνονται σε αυτήν μέσω των Ανοιχτών Πολυιατρείων. Πιο συγκεκριμένα, η Κοινωνική υπηρεσία αναλαμβάνει τη λήψη κοινωνικού ιστορικού (καταγραφή κοινωνικών στοιχείων και αιτημάτων εξυπηρετημένων), την παροχή κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, κοινωνικής συμβουλευτικής και στήριξης (ενημέρωση εξυπηρετούμενων για τα δικαιώματα τους και τις δυνατότητες τους για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής αρωγής) και την ενημέρωση για θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού.
Το τμήμα Ψυχολογικής υποστήριξης αποτελείται από εθελοντές ψυχολόγους και έχει στόχο την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο πλαίσιο μιας στοχοθετημένης και βραχυπρόθεσμης (6 μήνες έως 12) παρέμβασης.
Στο τμήμα απευθύνονται άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο (ανεργία, κοινωνική απομόνωση, κλινικές διαταραχές) και είτε είναι ανασφάλιστα είτε δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους από τις διαρκώς συρρικνούμενες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας. Επίσης μπορεί να είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, αιτούντες πολιτικό άσυλο, οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με αντίξοα και πολλές φορές ακραία, γεγονότα (βασανιστήρια, απαγωγές, τρομοκρατικές και ρατσιστικές επιθέσεις) και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής. Συχνά είναι αναγκαία η παραπομπή και συνεργασία με ψυχίατρο.
Το τμήμα συνεργάζεται επιπλέον με μια παιδοψυχίατρο με στόχο την ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση παιδιών και εφήβων με αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα συμβουλευτικής στην οικογένεια.
Τα Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα, στο Πέραμα, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά, λειτουργούν με πόρους της οργάνωσης. Η λειτουργία του Ανοιχτού Πολυιατρείου της Πάτρας στηριζόταν στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος  «Σταύρος Νιάρχος» από την έναρξή του μέχρι το Μάιο του 2015 και από τον Ιούνιο του 2015 έως σήμερα στηρίζεται στη χρηματοδότηση του Solidarity Now.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!