Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

"Το Δώρο" του Στέφανου Ξενάκη. Ενα βιβλίο για τον τρόπο να ζεις



«Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει» σημειώνει ο συγγραφέας ενός νέου βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books. «To Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο για να ξεφυλλίσεις και να περάσεις καλά στις διακοπές
σου. Είναι ένα εγχείρημα που στοχεύει ταυτόχρονα στην καρδιά και στο μυαλό. Είναι ένα «βοήθημα» για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, τους γύρω σου, τον τρόπο να ζεις τελικά και να αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα σου. Ένα εργαλείο για την Αυτογνωσία που στόχο έχει να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Γιατί γράφτηκε το «Δώρο»; Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο συγραφέας . «Το Δώρο γράφτηκε για να μοιραστεί» λέει. «Όχι για να πουλήσει. Πολλοί συνάνθρωποί μας δε ζουν τη ζωή που θέλουν. Για την ακρίβεια δεν ξέρουν ποιά ζωή θέλουν. Η ειρωνεία είναι ότι έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν, αλλά δεν τους έχει μιλήσει κανείς για τις δεξιότητες που χρειάζονται. Κι αυτές οι δεξιότητες απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό σύστημα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου. Γι' αυτό και πρόσφατα, ξεκινήσαμε σε αρκετά σχολεία της χώρας ένα μάθημα Αξιών κι Αυτογνωσίας που δημιουργήσαμε, λέγεται «Ναι μπορώ» και ήδη διδάσκεται σε αρκετά σχολεία της περιφέρειας. Για να μάθει στα παιδιά τα βασικά της Ζωής, αυτά που θα ευχόμασταν να μας είχε μάθει κάποιος όταν ήμασταν μικρά. Φιλοδοξούμε το μάθημα αυτό να μπει σε όλα τα σχολειά της χώρας μας από την 1η κιόλας Δημοτικού. Το Δώρο λοιπόν, είναι ένα από τα εργαλεία για να μοιραστούμε αυτά που επιθυμούμε με τους συνανθρώπους μας. Μικρούς και μεγάλους. Αφηγείται μικρές ιστορίες που κρύβουν σημαντικά μαθήματα ζωής. Ιστορίες που συχνά προσπερνάμε.»

Και συνεχίζει «Για να πετύχεις αυτό που θες, ή για να φέρεις την αλλαγή που θέλεις, δεν έχει σημασία η ικανότητα, η ωριμότητα κι άλλες βλακείες. Σημασία έχει το πόσο πολύ το θες στη ζωή σου. Το 95% των ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που θέλουν, δεν είναι γιατί δεν είχαν τις δυνατότητες. Είναι γιατί κάποια στιγμή τα παράτησαν. Στραπάτσα και στραβές θα έχουμε μέχρι την τελευταία μας μέρα. Η ζωή δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει αλλά τι κάνεις με αυτό που σου συμβαίνει. Είναι επιλογή να δουλέψεις πάνω στα "παθήματά" και να τα χρησιμοποιήσεις σαν σκαλιά για να ανέβεις. Ο αγρότης έσκαβε με την αξίνα και κάποια στιγμή έπεσε πάνω σ' ένα εμπόδιο κι έσπασε η αξίνα. Στην αρχή σιχτίρισε, αλλά μετά έψαξε και βρήκε ένα κουτί. Μέσα είχε τον θησαυρό. Έτσι είναι κι η ζωή. Τα δώρα δεν στα στέλνει σε βελούδινα κουτάκια, αλλά μέσα σε αγκάθια. Γι' αυτό τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια».

(Το αγαπημένο μου είναι το "τετράδιο θαυμάτων". Ισως γιατί έχω κι εγώ το δικό μου αόρατο τετράδιο μέσα στην ψυχή μου, όπου σημειώνω κάθε μέρα, σωρό τέτοιες στιγμές...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!