Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Οστεοπόρωση και γυμναστική


Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος / πάθηση που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής μάζας και που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Τα κατάγματα εκδηλώνονται κυρίως στους σπονδύλους, στον καρπό και στην κεφαλή του μηριαίου.


Οστεοπόρωση εμφανίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι άνθρωποι που μένουν ακίνητοι για μεγάλες περιόδους, οι άνθρωποι που έκαναν παρατεταμένη χρήση φαρμάκων όπως κορτιζόνη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και μερικά διουρητικά, οι άνθρωποι που πάσχουν από παθήσεις των ενδοκρινών αδένων και οι άνθρωποι που κάνουν καταχρήσεις ( κάπνισμα, αλκοόλ ).
Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.
Η πρωτοπαθής με τη σειρά της διακρίνεται σε νεανική, ιδιοπαθή και σχετιζόμενη με την ηλικία.
Η νεανική παρατηρείται πριν την ήβη και διαρκεί 2 χρόνια.
Η ιδιοπαθής εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες 20-40 ετών και μπορεί να είναι μέχρι και σοβαρή με ανθεκτικότητα στις συνήθεις θεραπείες.
Η σχετιζόμενη με την ηλικία διακρίνεται στην οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση και στην οστεοπόρωση των ηλικιωμένων
Πως αντιλαμβάνεται κάποιος ότι έχει οστεοπόρωση;
Υπάρχει πόνος στη μέση μετά από ορθοστασία ο οποίος υποχωρεί μόλις το άτομο ξαπλώσει. Συνήθως τυχαία και μετά από μια ακτινογραφία για άλλους λόγους αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει θέμα οστεοπόρωσης.
Διάγνωση οστεοπόρωσης
Ο βαθμός της αντοχής του οστού διαπιστώνεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας ( BMD ) σε ανόργανα άλατα. Ο βαθμός της οστικής απώλειας διαπιστώνεται με εξετάσεις σε αίμα και ούρα. Με βάση και τις 2 μετρήσεις μπορεί να προβλεφθεί αν ένα άτομο θα πάσχει ή όχι από οστεοπόρωση τα επόμενα χρόνια. Ετσι ο γιατρός μπορεί να παρέμβει θεραπευτικά ή προληπτικά.
Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η οστική πυκνότητα
Η οστική πυκνότητα επηρεάζεται από παράγοντες διαιτητικούς, μηχανικούς και περιβαλλοντικούς.
Διαιτητικοί παράγοντες : Η υψηλή πρόσληψη πρωτεινών επηρεάζει αρνητικά το μεταβολισμό του ασβεστίου. Σε περιπτώσεις αντιμετώπισης παχυσαρκίας η απώλεια ασβεστίου μπορεί να είναι σημαντική. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο ποικίλουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Μηχανικοί παράγοντες : Η σωματική άσκηση θεωρείται απαραίτητη χωρίς όμως υπερβολές.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες : Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης. Η νικοτίνη και η καφείνη έχουν συνδεθεί με την οστεοπόρωση.
Για να προλάβει κάποιος την οστεοπόρωση θα πρέπει να…..
…κάνει βιοχημικό έλεγχο ώστε έγκαιρα να εντοπίσει την πιθανότητα εμφάνισής της
…κάνει μέτρηση οστικής μάζας αν είναι γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση
…παίρνει την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου καθημερινά στη διατροφή του
…αποφεύγει το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καθιστική ζωή κλπ..
…γυμνάζεται
…προσέχει τις επιφάνειες που γλιστρούν
ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
1.ΜΗΝ ΚΑΜΠΤΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ
Προσοχή πως σηκώνετε αντικείμενα απ’ το πάτωμα , πως σπρώχνετε ένα παιδικό καρότσι, πως χρησιμοποιείτε μια σκούπα απλή ή ηλεκτρική, πως κουβαλάτε παιδιά ή ψώνια, πως ξαπλώνετε, πως βήχετε ή φτερνίζεστε. Και προσοχή , απαγορεύονται οι ασκήσεις κοιλιακών.
2.ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
Σε περίπτωση οστεοπόρωσης σπονδυλικής στήλης είναι αναμενόμενο να υπάρχει και στους καρπούς.
3.ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΣΤΡΟΦΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Αποφύγετε τις στροφικές κινήσεις στην καθημερινότητα, όπως το να στρίψετε και να πιάσετε κάτι απ’ το πίσω κάθισμα, σε σπόρ όπως golf, tennis, αλλά και σε μηχανήματα γυμναστηρίου με στροφικές κινήσεις.
4.ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΟΔΙΩΝ
Αποφύγετε την απαγωγή ποδιών πέραν του frame  του σώματος, αθλήματα όπως αυτά των πολεμικών τεχνών και το χορό.
5.ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ  ΚΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΙΑ Ή ΚΑΘΙΣΤΗ ΘΕΣΗ
Η καλή στάση σώματος θα δυναμώσει τον κορμό και βελτιώσει την υγεία.  Βασικό είναι να μάθει ο ασκούμενος πώς να εκτελεί κάμψη κορμού προς τα εμπρός, πως είναι η αναπνοή στο σύστημα Pilates και πως θα ενεργοποιήσει τον εγκάρσιο κοιλιακό του. Και όλα αυτά καθισμένος σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα.
Κάμψη κορμού προς τα εμπρός
Χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο κοντάρι ή το κοντάρι της σκούπας. Τοποθετήστε το κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και κρατήστε το με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη και το άλλο πάνω απ’ το κεφάλι.. Εκτελέστε κάμψη προς τα εμπρός διατηρώντας σ’ επαφή συνεχώς το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη με το κοντάρι
Αναπνοή
Τοποθετήστε τις παλάμες σας πάνω στα πλευρά. Εισπνεύστε απ’ τη μύτη και νιώστε τα πλευρά σας ν’ ανοίγουν προς τα πάνω κι έξω και τα χέρια σας ν’ απομακρύνονται. Εκπνεύστε από το στόμα και νιώστε να κλείνουν τα πλευρά και να συμπλησιάζουν τα χέρια χωρίς να «καμπουριάζει» το σώμα
Ενεργοποίηση εγκάρσιου κοιλιακού μυ
Αρχική θέση : Σε όρθια θέση, πέλματα στο άνοιγμα των ισχίων το ένα χέρι στα πλάγια του σώματος και το άλλο με τον αντίχειρα μέσα στο collant ή στη φόρμα σας στο ύψος του ομφαλού. Εκτέλεση : Εισπνεύστε και με την εκπνοή ρουφήξτε την κοιλιά σας χωρίς να χαλάσετε την ουδέτερη θέση του σώματός σας. Ο αντίχειρας κρατά σε σταθερό σημείο τη φόρμα  ή το collant σας για να αντιληφθείτε  τη μείωση της διάστασης/περιμέτρου της κοιλιάς. Οδηγίες : Οδηγήστε τον ομφαλό στη ΣΣ . Η ίδια άσκηση μπορεί να γίνει σε καθιστή θέση ή σε πρηνή θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!