Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

3 Δεκεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.



Α στο ΑΜΕΑ δεν σημαίνει Αόρατοι
αλλά 
Ανθρωποι
όπως Εσύ  και  Εγώ!
Πάλι καλά που υπάρχουν και οι Παγκόσμιες Ημέρες για να μας θυμίζουν που και που τα αυτονόητα: Ότι είμαστε άνθρωποι, ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους τους ανθρώπους ως ίσους προς εμάς,
χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, γκρεμίζοντας τα όποια στερεότυπα ή φραγμούς που «αγκυλώνουν» στο πέρασμα του χρόνου!


Σήμερα, λοιπόν, 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) , τονίζοντας , αρχικά πως αυτό το Α στη λέξη ΑΜΕΑ δεν σημαίνει Αόρατοι άλλα Άτομα, όπως Εσύ και Εγώ. Άτομα με ίσες ευκαιρίες στην υγεία και την εκπαίδευση, Άτομα που έχουν τις ίδιες δυνατότητες για προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη, Άτομα με ευαισθησίες, ικανότητες και ταλέντα.




3 Δεκεμβρίου: Ημέρα όχι τυχαία μιας και από το 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ, αφιερώνοντας την ημέρα αυτή στα Άτομα Με Αναπηρία (όρος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008, μιας και μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν ο όρος « Άτομα με Ειδικές Ανάγκες»).






Σκοπός της ημέρας είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις , στους οργανισμούς, ακόμη και σε όλους εμάς, τους απλούς πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία .

Για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, η οποία θα ορίζει κοινές απαιτήσεις σε θέματα προσβασιμότητας για ορισμένα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, απαιτήσεις που θα βοηθήσουν άτομα με αναπηρίες σε επίπεδο ΕΕ να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία.











Περίπου 80 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ υποφέρουν από κάποια αναπηρία σε κάποιον βαθμό. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 120 εκατομμύρια έως το 2020. Η προσβασιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για ισότιμη συμμετοχή και ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Και μπορεί να συμβάλει σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

22 χρόνια αργότερα φαίνεται πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας συνεχίζει να υφίσταται, υπενθυμίζοντάς μας πως ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!