Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Πόσο ύψος χάνουμε όσο περνούν τα χρόνια;


Μπορεί μέχρι πρότινος να κορόϊδευες τους ηλικιωμένους ανθρώπους, όταν έλεγαν πως «έμπασαν», όμως όλα δείχνουν πως είχαν δίκιο.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως μεγαλώνοντας χάνουμε κάποιους πόντους ύψους, πότε όμως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και πόσο θα κοντύνεις τελικά;

Νέα έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν ύψος από την ηλικία των 30 ετών (!) μέχρι τα 70. Φυσικά για ακόμα μία φορά οι άνδρες είναι ευνοούμενοι, αφού χάνουν μόνο 2,5 εκατοστά ύψους σε αντίθεση με τις γυναίκες, που χάνουν 5 εκατοστά. Αν και η μείωση του αναστήματος μπορεί αρχικά να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, παρόλα αυτά τα ρούχα προδίδουν!
Σύμφωνα με την έρευνα, μετά το 40ο έτος της ηλικίας και τα δύο φύλα μπαίνουν σε μια βραδεία αλλά σταθερή μείωση του αναστήματος τους, η οποία υπολογίζεται κατά ένα εκατοστό σε κάθε δεκαετία ζωής τους. Η πιο γρήγορη απώλεια ύψους επιφυλάσσει και νέα προβλήματα υγείας με πρώτα τα κατάγματα στα οστά του ισχίου.
Γιατί όμως κονταίνουμε;
Η ιατρική εξήγηση στη συρρίκνωση μας είναι οι δίσκοι στη μέση μας, οι οποίοι μοιάζουν με ζελέ. Με την πάροδο του χρόνου συμπιέζονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να μας κλέβουν κάποια εκατοστά από το ύψος μας.
Πως θα περιορίσεις την απώλεια ύψους:
Με συστηματική γυμναστική βασισμένη στη μυϊκή ενδυνάμωση και τη σωστή στάση του κορμού. Ακόμα, μια σωστή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ λειτουργούν βοηθητικά.
Δες και εδώ τι μπορείς να κάνεις: https://stayperocha50.blogspot.com/2018/03/blog-post_53.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!