Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μόνοι στις γιορτές: 8 τρόποι να περάσετε καλά


Αν τύχει να περάσετε μόνοι αυτά τα Χριστούγεννα λόγω επιλογών ή περιστάσεων, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μετατρέψετε μια μέρα μοναξιάς σε μια θετική εμπειρία
Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι γιορτές των Χριστούγεννων δημιουργούν εικόνες μιας μεγάλης οικογενειακής μάζωξης και ένα τραπέζι γεμάτο νοστιμιές. Αλλά για μερικούς, η εορταστική
περίοδος δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο φιλανθρωπικός οργανισμός ψυχικής υγείας Mind, το ένα τρίτο των ανθρώπων ντρέπονται παραδεχτούν ότι αισθάνονται μόνοι τους τα Χριστούγεννα.
«Είναι σκληρό να αισθάνεσαι μόνος τα Χριστούγεννα, ειδικά όταν η γιορτή θεωρείται τόσο οικογενειακή», λέει η Siân Duffin, διευθυντής υποστήριξης φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Arden.
Έτσι, αν τύχει να περάσετε μόνοι αυτά τα Χριστούγεννα λόγω επιλογών ή περιστάσεων, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μετατρέψετε μια μέρα μοναξιάς σε μια θετική εμπειρία. Ιδού 8 συμβουλές μας για το πώς θα απολαύσετε σόλο τα Χριστούγεννα:
Επαναπροσδιορίστε την έννοια της μοναξιάς
Μπορεί να είστε μόνος αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεστε μοναξιά. Στην πραγματικότητα, το να είστε μόνος και το να αισθάνεστε μοναξιά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.
«Πιστεύεται συνήθως ότι η μοναξιά είναι άμεσο αποτέλεσμα του να είναι κανείς μόνος», λέει ο Δρ.. Megan Jones Bell, επικεφαλής επιστήμονας στο Headspace. «Ενώ το να είσαι μόνος μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στο να νιώθει κανείς μοναξιά, αυτό είναι συνήθως μια εσφαλμένη αντίληψη. Μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και να μην αισθανόμαστε μόνοι, από την άλλη μπορεί να είμαστε με κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και των φίλων, και να αισθανόμαστε μοναξιά.».
Λοιπόν, πώς μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε τη μοναξιά; «Εάν μπορούμε να δεχτούμε ότι η μοναξιά είναι στο μυαλό και δεν εξαρτάται από το να είμαστε “σωματικά” μόνοι, τότε υπάρχει  πιθανότητα η μοναξιά να μπορέσει να αναδιαμορφωθεί σαν έννοια στο μυαλό μας», εξηγεί ο Δρ .Jones Bell. «Το πρώτο βήμα είναι να το δουλέψουμε μέσα μας». Έχει να κάνει με τη δική μας αντίληψη και εμπειρία.
«Αυτή η αλλαγή της προοπτικής και της νοοτροπίας μπορεί να πάρει χρόνο, καθώς η μοναξιά είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα. Και είναι αποδεκτό να αισθάνεστε θλίψη και αρνητικότητα. Παρ 'όλα αυτά, είναι επίσης δυνατό τα δεχτείτε -ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει ».
Κάντε το ξεχωριστό, αλλά διαφορετικό
Εντάξει, θέλετε η Ημέρα των Χριστουγέννων να είναι ξεχωριστή, αλλά η παράδοση δεν πρέπει να υπαγορεύει αυτό που θα σας καταστήσει μαγικά τα Χριστούγεννα.
«Ποιος λέει ότι πρέπει να γιορτάζεις τα Χριστούγεννα παραδοσιακά» λέει η Duffin. "Αντί της γαλοπούλας και των πιτών, φάτε αυτό που σας αρέσει. Διακοσμήστε το χώρο σας με λαμπάκια και αγοράστε καινούργιες άνετες πυτζάμες. Εννοείται ότι μπορείτε να δείτε τις αγαπημένες σας ταινίες.
Πάρτε λίγο φρέσκο ​​αέρα
Το να βγείτε από το σπίτι αποδεικνύεται σημαντική κίνηση για την ψυχική σας υγεία-πρέπει να πάρετε λίγο καθαρό αέρα.
«Λίγα μέρη είναι ανοιχτά την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά θα μπορούσατε να πάτε μια βόλτα στο βουνό ή σε οποιοδήποτε μέρος είναι ξεχωριστό για εσάς», λέει η Duffin. «Η αίσθηση ότι έχετε επαφή με τον έξω κόσμο μπορεί να σας κάνει σας κάνει να νιώσετε αναζωογονημένοι.
Περιποιηθείτε τον εαυτό σας αυτά τα Χριστούγεννα
Εάν αγχώνεστε επειδή αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα περάσετε χρόνο με φίλους και οικογένεια, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το- ίσως και να μην είχατε τον χρόνο να το κάνετε αυτό πριν τις γιορτές.
Δώστε  βοήθεια
Αν είστε φέτος τόσο χαλαροί, γιατί να μην βοηθήσετε άλλους ανθρώπους να περάσουν ευχάριστα Χριστούγεννα φέτος; Οι πράξεις αλτρουισμού μπορούν επίσης με τη σειρά τους να σας κάνουν να νιώθετε πολύ καλύτερα.
 «Γίνετε εθελοντής σε ένα τοπικό καταφύγιο ζώων ή δείτε αν υπάρχει ένα καφέ ή άλλο μέρος που προσφέρει γεύμα Χριστουγέννων σε εκείνους τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους. 
Να είστε παραγωγικοί με το χρόνο σας
Θέλατε να γράψετε ένα βιβλίο και τελικά δεν το ξεκινήσατε ποτέ; Γιατί να μην αρχίσει την Ημέρα των Χριστουγέννων;
«Άδραξε τη μέρα!» προτείνει  Duffin. «Κάντε κάποια έρευνα για τη δουλειά σας, ζωγραφίστε, οργανώστε την ντουλάπα σας, ή σχεδιάστε ένα ταξίδι ψάχνοντας τιμές εισιτηρίων και προορισμούς».
Δείτε το θετικά
Μην υποθέτετε ότι όλοι οι άλλοι απολαμβάνουν το οικογενειακό κλίμα που τους προσφέρθηκε απλόχερα - ίσως και να κάνετε λάθος.
Υπάρχουν μερικά απροσδόκητα οφέλη για εκείνους που περνούν σόλο τα Χριστούγεννα. ‘’Θα αποφύγετε το επικό πλύσιμο και τον καθαρισμό που απαιτείται μετά από ένα μεγάλο οικογενειακό χριστουγεννιάτικο γεύμα’’, λέει η Martin. Στην πραγματικότητα, στα μέσα ενημέρωσης και στα σόσιαλ μίντια, το 38% των ανθρώπων λένε ότι βρίσκουν τα Χριστούγεννα αγχωτικά. Οπότε, μην τρελαίνεστε, αναλογιστείτε τις όμορφες στιγμές της χρονιάς που πέρασαν.


Γράφει: Σπανού Κατερίνα
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!