Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. 25 Νοεμβρίου

 


Ενώνω! Ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών!

Πριν από πέντε χρόνια, το κίνημα #MeToo, που ιδρύθηκε από την ακτιβίστρια Tarana Burke το 2006, εξερράγη και πυροδότησε παγκόσμια κινητοποίηση δημιουργώντας μια στιγμή επείγουσας ανάγκης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Έκτοτε, έχει δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου ευαισθητοποίηση και ώθηση χάρη στην αδιάκοπη εργασία ακτιβιστών βάσης, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και υπερασπιστών επιζώντων παγκοσμίως για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε άνοδος των αντιδικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιφεμινιστικών ομάδων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χώρου για την κοινωνία των πολιτών, την αντίδραση κατά των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών και την αύξηση των επιθέσεων κατά των γυναικών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών.

Η υποστήριξη και η επένδυση σε ισχυρές, αυτόνομες οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και φεμινιστικά κινήματα είναι το κλειδί για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Γι' αυτό το θέμα του 2022 είναι ΕΝΩΣΗ! Ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών .

Λάβετε μέρος στις 16 ημέρες ακτιβισμού μας

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εκστρατείας UNiTE (25 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου) — μια πρωτοβουλία 16 ημερών ακτιβισμού που ολοκληρώνεται την ημέρα που γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου).

Αυτή η εκστρατεία, υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του UN Women από το 2008, στοχεύει στην πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, καλώντας σε παγκόσμια δράση για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την προώθηση της υπεράσπισης και τη δημιουργία ευκαιριών για συζήτηση σχετικά με προκλήσεις και λύσεις.

Η φετινή εκστρατεία ΕΝΩΣΤΕ! Ο ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών θα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει όλη την κοινωνία για να γίνει ακτιβιστής για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, να σταθεί αλληλέγγυα με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και να υποστηρίξει τα φεμινιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο για να αντισταθούν στην υποχώρηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την έκκληση για έναν κόσμο χωρίς VAWG.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του, υπάρχει μια επίσημη εκδήλωση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου (10.00-11.30 π.μ. ET.) Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση on line μέσω του καναλιού των UN Women στο Youtube ή του UN Web TV .

Γιατί πρέπει να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατάσχετη λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού και της ντροπής που την περιβάλλει.

Σε γενικές γραμμές, εκδηλώνεται με σωματικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνει:

  • βία από οικείο σύντροφο (κτυπήματα, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, γυναικοκτονία)·

  • σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις, ανεπιθύμητες σεξουαλικές ενέργειες, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εξαναγκαστικός γάμος, παρενόχληση στο δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο)·

  • εμπορία ανθρώπων (σκλαβιά, σεξουαλική εκμετάλλευση).

  • ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων? και

  • γάμος παιδιών.

Για να διευκρινιστεί περαιτέρω, η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που οδηγεί ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή».

Οι δυσμενείς ψυχολογικές, σεξουαλικές και αναπαραγωγικές συνέπειες της VAWG επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Για παράδειγμα, τα εκπαιδευτικά μειονεκτήματα σε πρώιμο στάδιο δεν αντιπροσωπεύουν μόνο το πρωταρχικό εμπόδιο για την καθολική εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα κορίτσια. Στη γραμμή φταίνε επίσης για τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα μεταφράζονται σε περιορισμένες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

Ενώ η βία με βάση το φύλο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ορισμένες γυναίκες και κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα - για παράδειγμα, νεαρά κορίτσια και ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες που ταυτίζονται ως λεσβίες, αμφιφυλόφιλες, τρανς ή ίντερσεξ, μετανάστες και πρόσφυγες, γηγενείς γυναίκες και εθνικές μειονότητες , ή γυναίκες και κορίτσια που ζουν με HIV και αναπηρίες, και εκείνα που ζουν μέσα από ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Συνολικά, η υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) - να μην αφήσουμε κανέναν πίσω - δεν μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να τεθεί τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!