Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Mindfulness: Πώς θα καταφέρουμε να αισθανόμαστε ήρεμοι και ασφαλείς κάθε στιγμή



Mindfulness ή ενσυνειδητότητα, ελληνιστί. Αποτελεί μία έννοια που τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κυριαρχήσει σε πολλούς τομείς και το 2020. Πώς όμως, ένας όρος που συνδέεται άμεσα με τον διαλογισμό, κατάφερε να γίνει κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας;
Μία «ματιά» στα οφέλη που φέρεται να έχει στον άνθρωπο, μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει το γιατί σήμερα οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο -όπως η Google- «ορκίζονται» στο
mindfulness και προσφέρουν ειδικά σεμινάρια και μαθήματα διαλογισμού στους εργαζόμενούς τους, προκειμένου να καταφέρουν να «μυηθούν» στις βασικές αρχές της ενσυνειδητότητας.
Τι είναι, λοιπόν, το mindfulness και γιατί αξίζει την προσοχή μας; Πρόκειται βασικά για μία «φιλοσοφία» ζωής η εξάσκηση της οποίας μας βοηθά να ζούμε κάθε στιγμή περισσότερα. Με ποιον τρόπο; Απλούστατα με το να επικεντρωνόμαστε στη στιγμή και να νιώθουμε ασφαλείς στο τώρα και περισσότερο αισιόδοξοι, τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.
Φαίνεται, λοιπόν, πως το mindfulness είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε όταν όλη μέρα τρέχουμε ή όταν νιώθουμε το άγχος στο γραφείο και το σπίτι να ρίχνει τη διάθεσή μας και να περιορίζει την παραγωγικότητά μας. Πώς όμως, θα καταφέρουμε να κάνουμε στην πράξη την καθημερινότητά μας λίγο πιο mindful; Τα παρακάτω tips μπορούν να μας βοηθήσουν να «αγκαλιάσουμε» και εμείς αυτό το trend που όπως φαίνεται, έχει ευεργετικές επιδράσεις για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Ιδού, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε εν έτει 2019 για να νιώθουμε ήρεμοι και ασφαλείς κάθε στιγμή -με λίγη έμπνευση από τη «φιλοσοφία» του mindfulness.
Να κάνουμε λιγότερο περίπλοκη την καθημερινότητά μας
Προκειμένου να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς κάθε στιγμή, είναι σημαντικό να φροντίσουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας λιγότερο περίπλοκη. Το «κλειδί» βρίσκεται στη σωστή οργάνωση και τα προγράμματα και τις επιλογές που μπορούν να μας προσφέρουν περισσότερη απλότητα, ώστε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα πράγματα που έχουν σημασία για εμάς και να νιώθουμε λιγότερο άγχος. Από την οργάνωση του σπιτιού και του γραφείου μας, στο να κάνουμε περισσότερο απλό το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα: Υπάρχουν αρκετοί τομείς από τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε το mindful ταξίδι μας.
Να μεριμνούμε ώστε να είμαστε και να νιώθουμε κάθε στιγμή προστατευμένοι
Απαραίτητο στοιχείο για να κάνουμε, βέβαια, λίγο πιο mindful την καθημερινότητά μας είναι το να φροντίζουμε ώστε να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια, δηλαδή να αισθανόμαστε αλλά και να είμαστε πραγματικά προστατευμένοι, ώστε να ζούμε περισσότερα κάθε στιγμή. Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να δίνουμε βάση σε επιλογές που μπορούν να μας προσφέρουν ουσιαστική ασφάλεια, εντός αλλά και εκτός σπιτιού. Από υπηρεσίες που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο προστατευμένοι μέσα στους προσωπικούς μας χώρους, μέχρι επιλογές που θα μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε λιγότερη ανασφάλεια για το αύριο και προγράμματα που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ασφαλείς παντού.
Τα καλά νέα είναι πως σήμερα υπάρχουν πολλές, οικονομικές και ευέλικτες επιλογές για να είμαστε καλυμμένοι κάθε στιγμή οπότε, δεν έχουμε άλλες δικαιολογίες -ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον τρόπο που κινούμαστε! Για παράδειγμα, μπορεί να μην το γνώριζες, αλλά εν έτει 2019 μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη φροντίδα στο service του αυτοκίνητου όπου και όταν εσύ το θελήσεις. Επίσης, εσύ που οδηγείς λιγότερο και θέλεις να πληρώνεις λιγότερο, μπορείς σήμερα να απολαμβάνεις ευέλικτες επιλογές ασφάλισης και φυσικά, να αποκτήσεις ολοκληρωμένη και οικονομική κάλυψη αυτοκίνητου με μικτή ασφάλιση. Να θυμάσαι πως η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά ακόμη και σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια σου!
Να ζούμε κάθε στιγμή περισσότερα χωρίς να «κυνηγάμε» το πιο πολύ
Τέλος, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, στη ζωή μας κάθε στιγμή μετράει και έχει τη δική της αξία. Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να φροντίζουμε να ζούμε κάθε στιγμή περισσότερα. Ωστόσο, το περισσότερα δεν σημαίνει πάντα και πιο πολλά. Έρευνες έχουν δείξει πως εξαιτίας των social media οι άνθρωποι σήμερα πάσχουν από FOMO, δηλαδή τον φόβο του να μην χάσουν κάτι. Θέλουν να ξέρουν ό,τι συμβαίνει κάθε στιγμή και να μην χάνουν τίποτα. Ωστόσο, η αρνητική αυτή συνήθεια, τους γεμίζει με στρες. Για να κάνουμε πιο mindful την καθημερινότητά μας και να νιώθουμε πιο ήρεμοι και αισιόδοξοι, είναι σημαντικό να ζούμε περισσότερα κάθε στιγμή, όχι όμως από άποψη ποσότητας, αλλά ποιότητας. Τι θέλουμε να πούμε με τα παραπάνω; Πως είναι σημαντικό να είμαστε εκεί για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τώρα και να ζούμε την κάθε στιγμή στο έπακρο.
Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, δεν είναι δύσκολο να κάνεις και εσύ λίγο πιο mindful την καθημερινότητά σου. Το «μυστικό» για να μπορείς να ζεις κάθε στιγμή περισσότερα είναι απλό και βρίσκεται στην ασφάλεια. Και αυτό ακριβώς θέλει να σου διδάξει η «φιλοσοφία» του mindfulness: Το να μπορείς να αισθάνεσαι κάθε στιγμή ασφάλεια ώστε να απολαμβάνεις περισσότερο την κάθε στιγμή, να κάνεις λιγότερο περίπλοκη την καθημερινότητά σου και να μπορείς να κοιτάς με περισσότερη αισιοδοξία το σήμερα και το μέλλον.
Στη ζωή μας κάθε στιγμή μετράει και έχει τη δική της αξία. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!