Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αρκεί να προετοιμαστούμε σωστά


Εδώ και λίγες μέρες, έκανα μία μικρή έρευνα στην μπλογκόσφαιρα, ομολογώ σε ξένα sites γιατί δεν υπάρχουν ακόμη πολλά αντίστοιχα στον τόπο μας, ψάχνοντας να βρω στοιχεία τεκμηριωμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά τα τα 65. Μια ηλικία που για πολλές
σημαίνει και την συνταξιοδότησή τους, την απόσυρσή τους δηλαδή από ότι θεωρούσαν έως τότε καθημερινότητα και ίσως, και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Οι υποψίες μου λοιπόν επιβεβαιώθηκαν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όταν είμαστε 35-40 χρονών δεν πιστεύουμε καν ότι θα ζήσουμε πάνω από τα 80-85. Οπότε δεν σχεδιάζουμε το μέλλον για τόσο μακριά. Πολλές μελέτες επισημαίνουν ορισμένα γεγονότα που αποφεύγουμε να ακούσουμε:

  • Οι γυναίκες ζούμε περισσότερο και είναι πολύ πιθανό να μείνουμε μόνες.
  • Οι γυναίκες από 65 και άνω βασίζονται κυρίως στην σύνταξή τους, ή, στην σύνταξη του συζύγου τους. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες περισσότερο από τους άντρες, κινδυνεύουν να ζήσουν μια φτωχική ζωή στο υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής τους.
  • Το κόστος παροχών υγείας μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες περισσότερο από τους άντρες δεδομένου ότι συχνά έχουν χαμηλότερα εισοδήματα αλλά όχι χαμηλότερο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Συνοψίζοντας λοιπόν καταλήγουμε ότι είναι σοφό, οι γυναίκες πάνω από τα 40 να ..σκέφτονται τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής τους αφού είναι πολύ πιθανό να ζήσουν τόσο κι ακόμη πιο πολύ.

Ομως από άποψη αισιόδοξη, αφού έχω περάσει όπως όλες μας τόσα και τόσα κι όμως αυτήν την στιγμή είμαι εδώ γερή και δυνατή και σας γράφω, θα προσπαθήσω να προτείνω κάποιες απόψεις για αντιμετώπιση σε σημαντικά θέματα που μας προβληματίζουν.

  1. Αντιμετωπίστε τα έξοδά σας. Τα μηνιαία πάγια μιας οικογένειας (ή ενός ατόμου) είναι συνήθως: Ενοίκο ή δόση δανείου, ασφάλειες, διατροφή, έξοδα φαρμάκων, ένδυση - υποδηση, βενζίνες, έξοδα συντήρησης αυτοκινήτου, τηλέφωνα και διαδίκτυο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συντήρηση σπιτιού, κτηνιατρικά έξοδα. Ολα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα προσωπικά έξοδα που όλοι δικαιούμαστε (ψυχαγωγία, ταξίδια) .
    Υπολογίζοντάς τα, έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για αυτό που καλείστε ή θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Εάν έχετε τον χρόνο μπροστά σας, μπορείτε να το προγραμματίσετε εγκαίρως. Εάν όχι, βάλτε τα κάτω και υπολογίστε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε αρκετά τα έξοδά σας. Ακούγεται κλισέ, όμως μπορούμε πάντα να διαγράψουμε από την ζωή μας πράγματα που νομίζαμε ότι είναι απαραίτητα, και όμως μετά, να ζήσουμε πολύ καλύτερα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ανάμεσά μας που δεν το έχει ζήσει...
    Επίσης, εάν δεν το έχετε κάνει, προγραμματίστε την συνταξιοδότησή σας. Μάθετε τα δικαιώματά σας (εντάξει, ακούγεται ειρωνικό σε μια κοινωνία όπου κάθε μέρα όλα αλλάζουν..) και προετοιμαστείτε.
  2. Είναι πολύ πιθανό ότι θα μείνετε μόνες, δεδομένου ότι ο σύζυγος -στατιστικά πάντα- θα φύγει πριν από εσάς. Ενας άνθρωπος, που εκτός του ότι συνέβαλε στην σχέση σας και στην οικογένειά σας, εκτελούσε και όλα τα πρακτικά προβλήματα -μαστορέματα, διαδικαστικά κτλ- μέσα στο σπίτι. Φροντίστε να μάθετε τα απαραίτητα από τώρα, για να τα αντιμετωπίσετε όταν χρειαστεί.
    Βεβαίως, δεν ισχύει αυτό εάν ήδη ζείτε μόνες. Σε αυτήν την περίπτωση διαχειρίζεστε ήδη μόνη το νοικοκυριό σας.
    Για μένα, και στις δύο περιπτώσεις είναι προταρχικής σημασίας η φροντίδα του εαυτού μας και της υγείας μας, ώστε να μπορέσουμε να τα καταφέρνουμε και όταν θα είμαστε 80..

  1. Και εδώ μπαίνει το πολύ σημαντικό ζήτημα της άρτιας σωματικής και πνευματικής υγείας. Ενα σημαντικό ποσοστό γυναικών, μετά τα 70 θα αντιμετωπίσει κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα μειωμένης κινητικότητας. Εχετε σκεφτεί τι θα κάνετε σε αυτήν την περίπτωση; Μήπως μία ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης; Ενημέρωση για το τι προσφέρει σε ανάλογες καταστάσεις η κρατική πρόνοια; Η δημιουργία μίας λίστας επιλογών, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά, και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

  1. Θα μείνετε στο σπίτι που ζείτε τώρα; Θα σας καλύπτει; Εάν έχει πχ σκαλοπάτια, σε κάποια περίπτωση ίσως και να μην σας εξυπηρετεί πλέον. Μήπως είναι πολύ μεγάλο για σας, οπότε θα ήταν καλύτερα ήδη να φροντίσετε να μετακινηθείτε αλλού; Κάντε όμως με μεγάλη προσοχή το επόμενο βήμα. Στόχος είναι να μειώσετε τα έξοδα και να βελτιώσετε την ζωή σας και όχι το αντίθετο!

  1. Πολλές από εμάς πιστεύαμε ότι θα είμαστε πάντα εμφανισιακά το ίδιο. Αλλά μεγαλώνοντας, η βαρύτητα και ο χρόνος παίρνουν το πάνω χέρι και αρχίζουν να αφήνουν τα σημάδια τους. Δεν θέλω να σας εκνευρίσω, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή και όσο πιο προετοιμασμένες και συμφιλιωμένες με την ιδέα είμαστε, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν άπειρες επιλογές για να προσαρμόρουμε την εμφάνισή μας στην ηλικία μας. Το αντίθετο, το ξέρετε, μόνο ειρωνικά χαμόγελα θα φέρει. Και δεν το θέλουμε αφού η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι μέσα στην ζωή. Και είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοεκτίμησής μας.

  1. Οι σχέσεις μας αλλάζουν, το ξέρετε ήδη. Και ξεκινώντας από τα παιδιά μας, με δεδομένο ότι δεν θέλουμε να τα αγχώνουμε και αναγνωρίζοντας ότι έχουν πλέον την δική τους ζωή, πρέπει και οφείλουμε να ανεξαρτοποιηθούμε από αυτά. Ας τα κρατάμε ενήμερα για ανάγκες μας που ίσως μπορούν να καλύψουν, χωρίς όμως να κρεμόμαστε από επάνω τους. Για μένα είναι σημαντικό, να λειτουργήσουμε με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που λειτουργούσανε οι παλαιότερες γενιές. Δεν φέραμε στον κόσμο παιδιά, για να γίνουν τα δεκανίκια μας όταν μεγαλώνουμε...
Οι φίλοι μας γερνάνε και αυτοί. Και κάπου εκεί, ίσως με μερικούς χ χαθούμε. Αυτή είναι μία δύσκολη αλλαγή στην ζωή μας. Ισως να χ χρειαστεί λοιπόν, να μάθουμε νέους τρόπους για να δείχνουμε το ν ενδιαφέρον και την αγάπη μας.

    1. Καθώς μεγαλώνουμε πιθανόν να μην μπορούμε να κάνουμε όλα όσα κάναμε νεότεροι. Μερικές φυσικές δυνατότητες, μειώνονται ή χάνονται τελείως. Αλλά όχι όλες. Μπορούμε να εστιάσουμε σε άλλες χαρές της ζωής. Η όμορφη μέρα μπορεί να εστιάζεται σε ένα πρωινό ξύπνημα με το κελάιδισμα των πουλιών, σε μια όμορφη μουσική, σε μια συνομιλία με μια φίλη που έχουμε να ακούσουμε καιρό, σε ένα φροντισμένο μεσημεριανό με καλή παρέα.. Εστιάζουμε σε άλλα, χωρίς να θυμώνουμε για αυτά που χάσαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε πια. Και είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουμε. Κάθε μέρα που ξημερώνει μπορεί να είναι μια μαγική ανατολή..

Ελπίζω, ότι ο κατάλογος που παρέθεσα δεν σας έφερε θλίψη, αλλά απλά σας προετοίμασε. Ο σκοπός μου είναι αυτός, γιατί τα έχω ζήσει.
Θεωρώ ότι οφείλουμε στον εαυτό μας να αποδεχτούμε τα γεγονότα και να λάβουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να απολαύσουμε χωρίς φόβο και αγωνία το αύριο.
Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να το κάνουμε. Αλλά έτσι θα δούμε και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα από εδώ και στο εξής.

Μην καθυστερείτε, ξεκινήστε τώρα. Θα νοιώσετε αφάνταστα σίγουρες αφού θα τα έχετε αντιμετωπίσει όλα.

Είμαι σίγουρη πως όλα θα πάνε καλά!

Ελιάνα με 💓











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!