Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

18 πράγματα που οι γυναίκες στα 50 τους λένε ότι θα έκαναν διαφορετικά τώρα.

 


Τι συμβαίνει λοιπόν καθώς μεγαλώνουμε και γινόμαστε πιο ευτυχισμένες μετά τα 50;

Πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει πως οι γυναίκες νοιώθουν πιο ολοκληρωμένες γιατί τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία και αξία στο εγώ τους, από κάποια ηλικία και μετά.

Και καθώς συμβαίνει αυτό, πολλά πράγματα αρχίζουμε να τα βλέπουμε για πρώτη φορά.

Στην έρευνα, όπου ζητήθηκε η γνώμη από  30 γυναίκες  ηλικίας 50 έως 70 ετών, αυτό υπερτονίστηκε ήταν  πως θα είχαν κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά νεότερες, εάν όμως είχαν την σημερινή τους γνώση.

Ας δούμε κάποια από αυτά:

  • « Θα έλεγα στον νεαρότερο εαυτό μου να σταματήσει να φοβάται να είναι μόνος. Εκανα ένα σωρό λάθος επιλογές, απλά επειδή φοβόμουν να μείνω μόνη, έστω και ένα λεπτό." Ιωάννα Π.

  • «Δεν θα είχα αρχίσει να καπνίζω. Νόμιζα ότι ήταν cool. Ομως είναι απλώς ανθυγιεινό. " Ιουλία Σ

  • « Θα είχα αποδεχτεί τη θέση ρεσεψιονίστ που μου προσφέρθηκε, παρότι δεν είχα εμπειρία. Φοβήθηκα όμως. " Κατερίνα Π.

  • « Μακάρι να μην είχα αφήσει τους φόβους και την άγνοια των άλλων ανθρώπων να με επηρεάσουν τόσο βαθιά που να αμβλύνω τις φιλοδοξίες  και τα όνειρά μου για να τους ευχαριστήσω. Μου χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναιρέσω αυτήν τη συμπεριφορά «καλού κοριτσιού». " Ελλη Σ.

  • «Θα προχωρούσα σε πανεπιστημιακές σπουδές" Παναγιώτα Τ.

  • «Θα είχα επικεντρωθεί στην εκμάθηση της κατανόησης και της ερμηνείας της ανάγνωσης στο γυμνάσιο», λέει η Λυδία Γ.  οδοντίατρος στα μέσα της δεκαετίας του '80. «Πρέπει να διαβάσω κάτι τρεις φορές και συχνά πρέπει να ξανακάνω σεμινάρια, όταν δεν καταλαβαίνω τα υλικά». 

  • «Θα εμπιστευόμουν τον εαυτό μου και τα ταλέντα μου περισσότερο» Γιάννα Τ.

  • Η  Α. Δ.  συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στα μέσα της δεκαετίας του '80, λέει: «Βλέπω ότι αυτή που είμουν και αυτό που έκανα,  με οδήγησε σε μια ικανοποιητική ζωή.  Αλλά αν άλλαζα κάτι θα ήταν να εμπιστευτώ  τα ταλέντα μου σε νεότερη ηλικία. Η συγγραφέας  πιστεύει ότι δεν ήταν αρκετά υπομονετική με τον εαυτό της. Λέει:  " Ήμουν τόσο ανυπόμονη για να πετύχω που σταμάτησα για ένα διάστημα να γράφω επειδή η επιτυχία δεν ήρθε γρήγορα".
  •  
  • «Θα καταλάβαινα τι ήθελα…» Πέρσα Δ.

  • Η Γεωργία, κομμώτρια στα μέσα της δεκαετίας του '90 πιστεύει ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβει ποια ήταν. «Ο τρόπος που μου αρέσει να περιγράφω τον νεότερο εαυτό μου  είναι η ταύτιση με την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία  « Η νύφη το 'σκασε ». Ειδικά στη σκηνή που δεν γνώριζε καν πώς της άρεσε να τρώει τα αυγά της. Όπως και εκείνη, έπρεπε να καταλάβω ποια ήμουν εγώ, χωρίς κάποιο σύντροφο δίπλα μου. Και να επιλέγω να τρώω τα αυγά όπως άρεσαν σε εμένα, ανεξάρτητα από το πόσο μου άρεσε ο άντρας που είχα πλάι μου. Η Γεωργία λέει ότι οι γύρω της τη θεωρούσαν «το κορίτσι  που είναι πάντα ευτυχισμένο και μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματά τους".  Αλλά πλέον έχει μεταμορφωθεί.  «Δεν κάνω πια πράγματα που δεν θέλω να κάνω και επιτρέπω στον εαυτό μου  να πω όχι,  και να απομονωθώ  εάν το θέλω. Μπορώ   να κάθομαι και να κοιτάζω το ταβάνι όλη μέρα, και δεν θεωρώ υποχρέωσή μου να δώσω λογαριασμό σε κανέναν.  Επίσης  πλέον, περιβάλλω τον εαυτό μου με ανθρώπους που θέλω να είμαι κοντά και  μένω μακριά από ανθρώπους που μου ρουφάνε τη ζωή. "

  • "Δεν νιώθω πλέον ντροπή για λάθη που έχω κάνει. Είναι μέρος της ιστορίας μου και με έκαναν το  άτομο που είμαι τώρα" Στέλλα Α.

  • «Θα περνούσα περισσότερο χρόνο με το παιδί μου»  Η Σάσα Τ. καθηγήτρια  στα μέσα της δεκαετίας του '80, λέει ότι ο χρόνος δεν ήταν στο πλευρό της. «Μακάρι να περνούσα περισσότερο χρόνο παίζοντας με το παιδί μου όταν ήταν μικρότερο. Ήμουν στο σχολείο με πλήρη απασχόληση και εργαζόμουν  και σε μαθήματα εκτός σχολείου, γιατί το μόνο που με απασχολούσε ήταν  να μην μας λείψει τίποτα."  Συνειδητοποιεί τώρα ότι τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αλλά δεν το ήξερε τότε.

  • «Θα χόρευα περισσότερο» Κατερίνα Δ. " Νόμιζα ότι δεν χόρευα καλά, και έμενα πάντα στο περιθώριο στα πάρτυ και στις ντίσκο, ενώ οι άλλοι διασκέδαζαν με την ψυχή τους. Βγάζω τα σπασμένα, κάνοντας παραδοσιακούς χορούς εδώ και 6 χρόνια, και συμμετέχω σε δρώμενα συνεχώς. Είναι τέλειο!"

  • «Δεν θα ανησυχούσα για την εμφάνισή μου».  Η Λένα Σ. σύμβουλος δημοσίων σχέσεων στις αρχές της δεκαετίας του '00 δεν επικεντρώνεται πλέον στην εμφάνισή της. «Στα 20 και τα 30 μου, η καριέρα μου ως εκπρόσωπος μιας εταιρείας με έβαλε μπροστά από την κάμερα.  Σπάνια πέρασα μπροστά από έναν καθρέφτη χωρίς να στερεώσω τα μαλλιά μου, να ελέγξω τα δόντια μου, να ανανεώσω το κραγιόν. Έχασα τον ύπνο μου, όταν περνώντας ο καιρός άρχισα να βλέπω να παρουσιάζεται διπλοσάγονο καθώς μιλούσα ή γελούσα."  Η Λένα έχει συνειδητοποιήσει πλέον, ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία υπερβαίνει την εξωτερική εμφάνιση. «Ο σύζυγός μου και οι φίλοι μου με δέχονται και με αγαπούν για το ποιά είμαι και όχι για το πώς με βλέπουν κάποια δεδομένη στιγμή. Μου αρέσει να εστιάζω  στην εσωτερική μου ομορφιά και δύναμη. "

  • «Πλέον παίρνω μια ανάσα πριν ανοίξω το στόμα μου αυτόματα, και συνηδειτοποιώ  ότι  δεν χρειάζεται να έχω γνώμη για τα πάντα», λέει η Μπέτυ Γ.  η οποία κατείχε θέση υψηλής ευθύνης σε έναν μεγάλο εκπαιδευτικό οργανισμό.  «Εάν ήξερα τότε, αυτά που ξέρω σήμερα, όταν θα ένιωθα τον κίνδυνο να παρεξηγηθώ ή να μείνω "απ' έξω" θα σταματούσα να μιλάω, και απλά θα άκουγα.. Ήταν τόσο αγχωτικό να αντιδρώ με τα πάντα, που κατέληξα να αρρωσταίνω και μετά να επισκέπτομαι ψυχολόγο, οπότε και ήρθα αντιμέτωπη με τα θέματά μου.  Ενα μυστικό σημαντικό που έμαθα,  είναι:  όταν στρεσάρομαι και θέλω να αντιδράσω αυτόματα σε κάτι, "γειώνω"  τον εαυτό μου πιέζοντας  και τα δύο μου πόδια στο πάτωμα. Αυτό, επιβραδύνει την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη που τρέχουν στο εσωτερικό μου σύστημα, ηρεμώ, και αμέσως ανακτώ την ψυχραιμία μου."  Ετσι  έχει μειώσει  το δράμα, το χάος και τις  συγκρούσεις στην ζωή της, λέει η Μπέτυ, και έχουν αποκτήσει ουσία οι σχέσεις της.

  • Η Νίνα Α., που πατάει τα 60 σε λίγους μήνες λέει, «Ήμουν μίας χρήσης στους ανθρώπους για τους οποίους εργαζόμουν. Δεν το κατάλαβα τότε, αλλά θα ήθελα να προσέχουν οι νεότεροι, ώστε να μην κάνουν τα ίδια λάθη. Αρνήθηκα μία εξαιρετική  δουλειά που μου πρότεινε ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο, για να μην εκθέσω τον εργοδότη για τον οποίο δούλευα εκείνο τον καιρό. Μετά από 3 μήνες, και ενώ η θέση πλάι στον καθηγητή μου είχε πλέον δοθεί, απολύθηκα από την εργασία μου λόγω μείωσης προσωπικού της εταιρείας."   Θα κοστολογούσε τον εαυτό της πολύ πιο ακριβά, λέει η Νίνα. "Μόνο εάν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν και οι άλλοι".

  • Η σοφία και η άνεση, λοιπόν,  έρχονται με το χρόνο. Λέει η διάσημη σεφ Cat Cora: " Πάντα πίστευα ότι  αν μπορούσα να  κάνω κάτι διαφορετικά, αυτό θα ήταν να κάνω ένα διάλλειμα πιο συχνά και να απολαμβάνω  την διαδρομή.  Όταν είμαστε νέες  η αγωνία και η επιθυμία μας να τα έχουμε όλα δημιουργούν μια ανισορροπία, με αποτέλεσμα να χάνουμε σημαντικές στιγμές. Με την ωριμότητα των χρόνων,  μπόρεσα να έχω μια ηρεμία και μία ειρηνική αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς της ζωής μου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!