Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Γυναίκες στα 50: Ένας οδηγός για όσες το απολαμβάνουν. Θέματα που αφορούν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση με τα μάτια μιας ειδικού

 

 by Neli Byzantiadou

Κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν απότομα, άλλες με γρήγορους, αλλά σταθερούς ρυθμούς και τέλος, κάποιες δίνουν την εντύπωση ότι δε μεγαλώνουν. Είναι σαν να έχουν συμφωνήσει με τον χρόνο να είναι ευγενικός μαζί τους και δείχνουν ν’ απολαμβάνουν μια διαρκή νεότητα, την οποία νιώθουν και μέσα τους. 


Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές ηλικίες, που δε συμβαδίζουν απαραιτήτως μεταξύ τους. Η χρονολογική ηλικία είναι ο αριθμός που αναγράφεται στην ταυτότητά μας και συμβολίζει τα χρόνια που έχουν περάσει από τη στιγμή της γέννησής μας. Η συναισθηματική ή ψυχολογική ηλικία αναφέρεται στο πόσων ετών νιώθουμε ότι είμαστε. Για παράδειγμα, είμαι μια γυναίκα 50 ετών με ψυχή και διάθεση 25άρας. Η κοινωνική ηλικία περιγράφει την ηλικία που δείχνουμε στους άλλους και που αυτοί βλέπουν πάνω μας. Με άλλα λόγια, είμαι μία 50άρα γυναίκα, που νιώθει 25 και δείχνει 40. 


Σε λίγες μέρες, λοιπόν, θα σβήσω 50 κεράκια κι επισήμως θα είμαι μια γυναίκα που κουβαλά την εμπειρία μισού αιώνα! Ακούγεται τόσο υπεύθυνο κι, όμως, εξακολουθώ να νιώθω πως ήταν μόλις χθες όταν ξενυχτούσα χωρίς ν’ ανησυχώ για το πώς θα τα καταφέρω το πρωί στη δουλειά και τα 50 μου φάνταζαν σαν κάτι πολύ μακρινό. Δεν ξέρω πώς βρήκαν εσάς τα 50 ή πώς πιστεύετε ότι θα σας βρουν, αλλά επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιους λόγους για τους οποίους αξίζει να γιορτάζουμε και ν’ απολαμβάνουμε αυτήν την ηλικία:


 1. Δε χρειάζεται ν’ αποδείξω τίποτε σε οποιονδήποτε και πολύ περισσότερο σε αυτούς που δε μ’ ενδιαφέρουν.

 2. Έχω κάνει ήδη ένα καλό ξεσκαρτάρισμα και σκοπεύω να το συνεχίσω με στόχο να κρατήσω στη ζωή μου αυτούς που θέλω. 

 3. Δεν κάνω πλέον εκπτώσεις και δε βάζω νερό στο κρασί μου, προκειμένου ν’ ανεχτώ καταστάσεις που δε μ’εκφράζουν. 

 4. Περπατώ με τον αέρα μιας γυναίκας που ξέρει τι θέλει και δε διστάζει να το διεκδικήσει. 

 5. Καμαρώνω για την εμπειρία που μου έδωσαν τα 50 χρόνια ζωής και ονειρεύομαι τα επόμενα -όσα κι αν είναι αυτά- με την ανυπομονησία ενός μικρού κοριτσιού, τη λαχτάρα μιας έφηβης και τη σοφία μιας ώριμης γυναίκα. 

 6. Ισορροπώ με επιδεξιότητα ανάμεσα στους ρόλους της γυναίκας, της συντρόφου και της επαγγελματία, απολαμβάνοντας το πέρασμα από το ένα πλαίσιο στο άλλο.

 7. Δε «ρουφιέμαι» στο παρελθόν παρά μόνο σχεδιάζω το αύριο, παραμένοντας ανοιχτή στις αλλαγές που θα γίνουν χωρίς να τις έχω προκαλέσει.

 8. Φροντίζω το σώμα και την υγεία μου για να έχω ποιότητα ζωής στα επόμενα χρόνια.

 9. Παίρνω στα σοβαρά κάθε λεπτό της ημέρας μου, γιατί είναι μια μέρα της υπόλοιπης ζωής μου και δεν την έχω για χάσιμο. 

 10. Υποστηρίζω τις επιλογές μου, σέβομαι τις αποφάσεις μου, βάζω τα όριά μου και αξιολογώ τους άλλους με βάση αυτό που χρειάζομαι από τη σχέση μου μαζί τους. 

 11. Συνειδητοποιώ ότι, στην καλύτερη περίπτωση, βρίσκομαι στα μισά της ζωής μου, για να μην πω ότι τα έχω περάσει. Αυτό από μόνο του με κινητοποιεί για ν’ αρχίσω να ζω όπως θέλω και να σταματήσω ν’ αναβάλλω βρίσκοντας δικαιολογίες. 

 12. Δεν προσπαθώ να δείξω κάτι άλλο από αυτό που είμαι, καθώς μου αρέσει έτσι κι αλλιώς αυτό που είμαι. Τονίζω τα δυνατά μου σημεία και αγκαλιάζω τις αδυναμίες μου.

+1. Μην ξεχνάτε πως η ζωή είναι εδώ και περιμένει μόνο ένα πράγμα από εμάς: να τη ζήσουμε!

Info: Η Νέλη Βυζαντιάδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους. 

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ το πέμπτο της με τίτλο “Και τώρα οι τρεις μας” πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2019, από τις εκδόσεις University Studio Press.

Info: τηλ.: 6934509311, email: nelibyzantiadou@gmail.com

Facebook: Neli Byzantiadou Instagram: neli_byzantiadou

πηγή: https://glow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!