Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Tο κομμάτι με τις περισσότερες ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες στην μουσική.
 Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Μότσαρτ έγραψε το κομμάτι με τις περισσότερες ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες στην μουσική. Το "Σονάτα 448 για δύο πιάνα" φαίνεται να έχει και το διάσημο Mozart Effect.

( Τι είναι το "Mozart Effect":Η επίδραση της μουσικής του Mozart ορίζεται ως «Mozart effect» και διατυπώθηκε για πρώτη φορά από το Γάλλο ερευνητή Dr. Alfred A. Tomatis το 1991. Στο βιβλίο του "Pourquoi Mozart?" εξηγεί το πώς χρησιμοποίησε τη μουσική του μεγάλου συνθέτη στην προσπάθειά του να «επανπρογραμματίσει» την ακοή, θεωρώντας πως η ακρόαση μουσικής σε διαφοροποιημένες συχνότητες βοηθούσε την ακοή και συνέβαλλε στη βελτίωση της διαδικασίας της ίασης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Το 1993 οι ερευνητές Rauscher, Shaw και Ky μελέτησαν την επίδραση της μουσικής του Mozart στην αντίληψη του χώρου. Στους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκε ένα από τα τρία καθιερωμένα τεστ σχετικά με την χωρική λογική, έχοντας προηγουμένως περάσει από τρεις διαφορετικές ακουστικές συνθήκες: μία σονάτα του Mozart, επαναλαμβανόμενη χαλαρωτική μουσική και σιωπή. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο δείκτης IQ των εξεταζομένων ήταν 8 με 9 μονάδες υψηλότερος μετά την ακρόαση της σονάτας, μία επίδραση πάντως που διαρκούσε περίπου για 15 λεπτά)

Η τελευταία έρευνα αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας διαμορφώνουμε ιδέες για τις ιδιότητες και σχέσεις στο χώρο και μπορούμε να τις αναπαραστήσουμε τόσο πραγματικά όσο και νοερά. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες πληροφορίες για να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το μουσικό κομμάτι μειώνει τη συχνότητα επιληπτικών κρίσεων σε ασθενείς. Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι η κλασική μουσική και συγκεκριμένα κομμάτια του Μότσαρτ κάνουν τα παιδιά εξυπνότερα, αλλά αυτός ο ισχυρισμός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Μάλιστα, το 1998, η κυβέρνηση της Γεωργίας είχε ακολουθήσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα δινόταν σε κάθε παιδί που γεννιόταν μια κασέτα ή CD που να περιέχει κλασική μουσική. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλές οι έρευνες που αναδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις που έχει κάθε μορφή μουσικής, εστιάζοντας κυρίως στην ενέργεια που μας προσφέρει αλλά και στην ενίσχυση της συγκέντρωσης σε δύσκολες δραστηριότητες. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε και από τη καθημερινότητά μας, η οποία σε πολλά κομμάτια της συνοδεύεται από διάφορα είδη μουσικής• από το πρωί που ξυπνάμε για να πάμε στην εργασία μας μέχρι το βράδυ στο εστιατόριο που θα πάρουμε το δείπνο μας.

Ακούστε εδώ:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!