Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ανοια: Το ψυχαγωγικό παιχνίδι μυαλού που "προστατεύει" την μνήμη


από: Χριστίνα Παναγιώτα Βελαλή

Μια ευχάριστη δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σταυρόλεξα, τα οποία εκτός από μια ευχάριστη δραστηριότητα αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης και διατήρησης της μνήμης και ιδίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. 

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Columbia και Duke, προκειμένου να εντοπίσουν τα ευρήματα τους, προχώρησαν σε μια τυχαία αλλά ελεγχόμενη δοκιμή 107 ατόμων που είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και ήταν 71 ετών.

Οι συμμετέχοντες έλυναν σταυρόλεξα στην καθημερινότητα τους και το γεγονός αυτό διευκόλυνε τους ερευνητές καθώς τους φανέρωσε πόσο σημαντικό ρόλο είχε αυτό στην μνήμη τους καθώς παρουσίαζαν αυξημένη γνωστική βελτίωση σε σχέση με όσους έπαιζαν γνωστικά βιντεοπαιχνίδια.

Ειδικότερα, η διαδικασία της δοκιμής που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ασχοληθούν είτε με την επίλυση σταυρόλεξων είτε με γνωστικά βιντεοπαιχνίδια για 12 εβδομάδες.

Η περίοδος μελέτης ενισχύθηκε με επιπλέον συνεδρίες, που διήρκεσαν έως και 78 εβδομάδες. Οι μελετητές παρακολουθούσαν την ενασχόληση των συμμετεχόντων με την κάθε δραστηριότητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το σταυρόλεξο έδινε καλύτερα αποτελέσματα:

  • Στο ADAS-Cog, το βασικό μέτρο γνωστικής έκβασης για το σύνολο της περιόδου μελέτης,

  • Στις συχνές ερωτήσεις (FAQ), ένα μέτρο της καθημερινής λειτουργίας, στις 78 εβδομάδες και

  • Στη συρρίκνωση του εγκεφάλου στις 78 εβδομάδες

Ακόμη, διαπιστώθηκε, ότι η λύση ενός σταυρόλεξου ήταν πιο αποτελεσματική για τους συμμετέχοντες σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου, αλλά και οι δύο μέθοδοι έδειχναν εξίσου αποτελεσματικές σε προγενέστερο στάδιο.

Τα σταυρόλεξα ενώ είναι ευρέως γνωστά, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν μελετηθεί συστηματικά ως προς τη σχέση τους με την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων τύπων άνοιας, μεταξύ των οποίων και της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Όπως είπε και ο δρ. Devanand, καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στο στο NEJM Evidence, όπου δημοσιεύθηκαν και τα ευρήματα της έρευνας: 

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τα οφέλη της ενασχόλησης με τα σταυρόλεξα στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, δεδομένης της δυσκολίας να υπάρξει βελτίωση σε ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση», σχολίασε Οι μελετητές τονίζουν, επίσης, την αξία της ικανότητας δέσμευσης με μια δραστηριότητα.

Έτσι, οι συμμετέχοντες με γνωστική εξασθένηση, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο της πάθησης, θα διατηρήσουν πιο εύκολα την ενασχόλησή τους με τα πιο γνωστά και οικεία σταυρόλεξα, παρά με ένα ηλεκτρονικό βιντεοπαιχνίδι.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη, ώστε να επαληθευθούν τα ευρήματα. Η προστασία και η βελτίωση της γνώσης, της λειτουργίας και της νευροπροστασίας είναι το απόλυτο ζητούμενο, γι’ αυτό και η επιπλέον έρευνα, για τη θεμελίωση των μεθόδων εκπαίδευσης του εγκεφάλου που μπορούν να καθυστερήσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της μελλοντικής έρευνας».

πηγή: https://www.news4health.gr/ygeia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!