Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Η συνήθεια που επιταχύνει απροσδόκητα την γήρανση

 




Πιθανώς γνωρίζετε ότι το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση – πέρα από τις ευρέως γνωστές βλαπτικές συνέπειες που έχει για την υγεία. Υπάρχει όμως και μία άλλη συνήθεια που είναι εξίσου βλαβερή και η οποία είναι συγκρίσιμα με το κάπνισμα όσον αφορά την πρόωρη γήρανση.

Εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο ή από το σπίτι, πιθανότατα γνωρίζετε πολύ καλά πώς είναι να κάθεστε με τις ώρες χωρίς χρόνο για διαλείμματα ενδιάμεσα. Εάν αυτή είναι η καθημερινή σας εμπειρία, πιθανότατα να αισθάνεστε πόνο και δυσκαμψία όλη την ημέρα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι ο υπερβολικός χρόνος καθιστικής ζωής μπορεί να συμβάλει σε πρόσθετες επιπλοκές στην υγεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την JAMA Cardiology τον Ιούνιο του 2022 αποκάλυψε πώς η εργασία σε καρέκλα επί μακρόν επηρέασε ανθρώπους από 21 διαφορετικές χώρες. Αν και αυτή η μελέτη είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν κυκλοφορήσει για αυτό το θέμα, δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια για το τι μπορεί να κάνει ο καθιστικός τρόπος ζωής για την υγεία σας.

Πώς το καθισιό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση

Οι δουλειές γραφείου αποτελούσαν πάντα απειλή για την εύρεση κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όμως, καθώς η εργασία από το σπίτι έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας Covid-19, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται να κάθονται στα γραφεία τους ή στους καναπέδες τους για ώρες. Αυτό, δυστυχώς, μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην υγεία μίας ευρείας μάζας του πληθυσμού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology διαπίστωσε ότι όλοι οι πληθυσμοί που μελετήθηκαν αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο ScienceAlert που εξηγεί τη μελέτη, το καθισιό για 6 έως 8 ώρες την ημέρα αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου κατά περίπου 12-13%, σε σχέση με το καθισιό για λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα. Ο κίνδυνος αυτός εκτινάσσεται στο 20% για όσους κάθονται για 8 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα.



Πολλές άλλες έρευνες έχουν βρει παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις του καθισιού για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2019 στο The American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες περίοδοι καθισιού σε καθημερινή βάση συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη του 2017 από το The Journal of Lifestyle Medicine, που αξιολογούσε τις συνήθειες των υπαλλήλων γραφείου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλοι καθημερινοί χρόνοι καθιστικής εργασίας (6-8 ωρών) συσχετίστηκαν με συμπτώματα υπέρτασης και μυοσκελετικής διαταραχής στο σώμα.

Το καθισιό είναι εξίσου βλαβερό με το κάπνισμα

Η Mayo Clinic προειδοποιεί επίσης τους ανθρώπους για τους κινδύνους του να κάθονται πολλές ώρες χωρίς διαλείμματα κίνησης, υποστηρίζοντας ότι η ρουτίνα της εργασιακής ακινησίας μπορεί να συνδεθεί με πλήθος επιπλοκών υγείας όπως υπέρταση, παχυσαρκία, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, καθώς και υπερβολικό σπλαχνικό λίπος (το είδος του λίπους γύρω από τα όργανά σας). Στην πραγματικότητα, μετά από ανασκόπηση 13 μελετών που αφορούσαν τον χρόνο καθισιού σε σχέση με την ποσότητα της καθημερινής δραστηριότητας, οι ερευνητές της Mayo Clinic κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος θνησιμότητας για όσους κάθονταν για περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα χωρίς σωματική δραστηριότητα, ήταν παρόμοιος με εκείνον που είναι παχύσαρκοι ή καπνιστές».

Αν και αυτό είναι ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο, ευτυχώς η διακοπής της βλαβερής αυτής ρουτίνας μπορεί να είναι ευκολότερη απ’ ό,τι νομίζετε.

Ενσωματώστε περισσότερη καθημερινή κίνηση στον τρόπο ζωής σας

Αν και πολλοί από εμάς χρειάζεται να συνεχίσουμε να καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η προσθήκη μόλις μίας ώρας κίνησης την ημέρα μπορεί να έχει εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι 60 έως 75 λεπτά μέτριας άσκησης καθημερινά, η οποία περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα ή βόλτα με ποδήλατο, μπορεί ενδεχομένως να εξαλείψει τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου που συνδέεται με την καθιστική ρουτίνα.

Αν και αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό κάθε μέρα λόγω πολυάσχολων προγραμμάτων ή άλλων κοινών παραγόντων, είναι ελπιδοφόρο να γνωρίζουμε ότι κάτι τόσο απλό και χαμηλής επιρροής όπως ο περίπατος, μπορεί ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά στη βελτίωση της υγείας σας, εκτός από την ενασχόληση με άλλες μορφές άσκηση. Έτσι, εάν εργάζεστε σε γραφείο ή εργάζεστε από το σπίτι, δοκιμάστε μια πρωινή ή βραδινή βόλτα μετά το δείπνο. Επίσης, όταν σας δίνεται η επιλογή, χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα για να κάνετε περισσότερα βήματα. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί!

πηγή: https://www.vita.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!