Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Δίαιτα μετά τα 50Μετά την ηλικία των 50, το σώμα χάνει ακόμα περισσότερη μυϊκή μάζα, ενώ το λίπος συσσωρεύεται πιο εύκολα. Οι ανάγκες αλλάζουν, επομένως η διατροφή που ακολουθούσατε μέχρι τώρα πλέον δεν είναι η καταλληλότερη.
Όσο περνάει ο καιρός ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά πρέπει
να αλλάζει. Έτσι, ενώ μια γυναίκα γύρω στα 35 μπορεί να καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρεί το βάρος της, μια γυναίκα 55 ετών θα πρέπει να
καταναλώνει περίπου 1.600.
Επιπλέον είναι αναγκαίο να προσλαμβάνουμε περισσότερο ασβέστιο και ω-3 λιπαρά οξέα για να μπορέσουμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επίσης, ειδικά σε αυτή την ηλικία, ο συνδυασμός καλής διατροφής και άσκησης όχι μόνο επιβραδύνει την απώλεια της μυϊκής μάζας και τον έλεγχο του βάρους αλλά προστατεύει και από την εκδήλωση παθήσεων όπως οστεοπόρωση, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση κ.λπ.
Μετριάστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς συμβάλλει στην υπέρταση, που σε αυτή την ηλικία παραμονεύει βάζοντας την καρδιά μας σε κίνδυνο.
Τα απαραίτητα

Ασβέστιο: Καθώς η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση, τα οστά χάνουν πιο γρήγορα την πυκνότητα τους. Γι' αυτό οι γυναίκες άνω των 50 ετών θα πρέπει να αυξήσουν το ασβέστιο που προσλαμβάνουν και επίσης να φροντίζουν για την ικανοποιητική λήψη βιταμίνης D, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια.
Βιταμίνη Β12: Η έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων, είναι συχνή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, ισορροπίας και μούδιασμα. Η Β12 βρίσκεται σε αφθονία στο μοσχάρι αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Δύο φορές την εβδομάδα καταναλώνετε λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομό και φρέσκο τόνο, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που προστατεύουν την καρδιά ενώ μπορείτε να προσθέσετε καθημερινά και 1 κ.τ.σ. λιναρόσπορο, επίσης πλούσια πηγή φυτικών ω-3.
Φυτικές ίνες: Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και στην υγεία της καρδιάς, οπότε η επαρκής πρόσληψη τους (προϊόντα ολικής άλεσης κ.λπ.) πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες μας.

Οι τροφές-κλειδιά
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Όσπρια
- Άπαχα γαλακτοκομικά
- Ανάλατοι ξηροί καρποί


Ακόμη και αν δεν έχετε γυμναστεί ποτέ στο παρελθόν, μπορείτε να αρχίσετε με ήπιες μορφές άσκησης, όπως περπάτημα και κολύμπι 20 έως 30 λεπτά την ημέρα.
Επίσης, σημαντική είναι και η γυμναστική μυϊκής ενδυνάμωσης τόσο για την προφύλαξη από την οστεοπόρωση, όσο και για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Πηγή: myworld.gr

On Pinterest!

On Instagram!