Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Μικρές συμβουλές για ψητά κυδώνια




Σήμερα σας έχω μικρά μυστικά για ψητά κυδώνια. Ένα χειμωνιάτικο γλυκό και άκρως εορταστικό!

Λατρεύω τα ψητά κυδώνια! Δεν θα ξεχάσω τα κυδώνια που έφτιαχνε η γιαγιά μου αλλά και το γλυκό του κουταλιού και τον πελτέ από κυδώνι. Τότε θυμάμαι τα διατηρούσε στο μπουντουάρ της στην κρεβατοκάμαρα που δεν είχε θέρμανση. Εκεί μαζί με τα καλλυντικά της! Και πηγαίναμε και δώσ΄ του τρώγαμε κρυφά κρυφά!

Η μαμά μου έφτιαχνε συχνά και ειδικά στις γιορτές. Κολπάκι δικό της, αλλά και του μπαμπά που κάποιες φορές αναλαμβάνει ρόλο στην κουζίνα, είναι η χρήση της coca cola για να γίνει πιο πηκτό και με έντονο χρώμα το σιρόπι.

 
Μαμά αλλά και πεθερά πάλι έχουν κι άλλο κολπάκι. Βγάζουν το κέντρο των κυδωνιών με τα κουκούτσια, τα δένουν μέσα σε πανάκι λεπτό (τουλπάνι το λέει η μαμά μου) και τα δένουν και τα βράζουν γύρω στο δεκάλεπτο. Το ζουμάκι αυτό το χρησιμοποιούν για το ψήσιμο των κυδωνιών αντί για νερό. Το δέσιμο σε πανάκι γίνεται για να μην διαλυθούν μέσα στο νερό. Μπορείτε απλά όμως να στραγγίσετε καλά το ζουμάκι αυτό σε λεπτή σίτα. Έτσι γίνεται πιο ζελεδάτο το σιρόπι τους! Κόλαση σας λέω! 

Βάζουμε στο ταψί τα κυδώνια αναποδογυρισμένα, ρίχνουμε το ζουμί που έχουμε πάρει από το βράσιμο των κουκουτσιών, πασπαλίζουμε με ζάχαρη (υπολογίστε μια κουταλιά σούπας για το καθένα εκτός αν τα θέλετε αρκετά γλυκά οπότε βάλτε περισσότερη), καρφώνουμε στο καθένα ένα καρφάκι γαρύφαλο, ρίχνουμε1-2 ξύλα κανέλας, χύνουμε και 1 κουτάκι κόκα κόλα. Σκεπάζουμε και ψήνουμε με αλουμινόχαρτο. Αφού μαλακώσουν λίγο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και προς το τέλος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν. Ψήνουμε στο αερόθερμο στους 150 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Η πεθερά μου συνηθίζει όταν είναι η εποχή τους να αγοράζει κυδώνια , τα καθαρίζει, τα κόβει σε μισά ή τέταρτα και τα βάζει στην κατάψυξη. Μάλιστα σε ένα σακουλάκι ξέχωρα κρατάει και τα κουκούτσια τους. Έτσι μπορεί να το φτιάξει ακόμα και έκτακτα όταν έχει καλεσμένους. Η μαμά μου δεν τα καθαρίζει από την φλούδα τους οπότε ίσως να θέλουν λίγη περισσότερη ώρα ψήσιμο.

Λατρεύω τα κυδώνια και μάλιστα όταν συνοδεύονται από σπιτική σαντιγύ! Μάλιστα προτιμώ να χρησιμοποιώ την φυτική! Μου κάνει πιο ωραία η γεύση της. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!