Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Λικέρ με νουτέλα


  • Πείτε τη λέξη νουτέλα και τα πιτσιρίκια έχουν ήδη βάλει τα δάκτυλά τους μέσα στο δοχείο… Μην είστε όμως καθόλου σίγουρες ότι και οι μεγαλύτεροι θα έχουν πιο... συγκρατημένη συμπεριφορά. Αντίθετα, η συνταγή που ακολουθεί απευθύνεται “αυστηρά σε ενήλικες”.Το λικέρ νουτέλας είναι ένα λικέρ κρεμώδες και όχι ιδιαίτερα αλκοολούχο που αρέσει ακόμη και σε όσους δεν είναι λάτρεις των λικέρ.Είναι πανεύκολο και έχει το μεγάλο «ατού» ότι δεν απαιτει μεγάλους χρόνους αναμονής για να είναι έτοιμο. Σε μόλις 7 με 10 ημέρες είναι έτοιμο να το σερβίρετε και να το απολαύσετε.Θα το διατηρείτε σε ψυγείο (ένα μπουκάλι παραπάνω τί προβλήματα θα δημιουργήσει;) και όταν σας έρχονται ξαφνικά επισκέψεις, ή όταν θα θέλετε να κλείσετε ένα γεύμα “alla grande”, είναι μία θαυμάσια λύση!!! Αφήστε που μπορείτε να... σας το επιτρέπετε, κάθε τόσο, να “τραβάτε” και από ένα σφηνάκι... Ας παραδεχτούμε την αλήθεια, κάθε δικαιολογία είναι αποδεκτή για να ανοίξουμε την πόρτα του ψυγείου για να... δοκιμάσουμε (για εκατοστή φορά) αυτό το λικέρ που φτιάξαμε!
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν αποφασίσετε να κάνετε το λικέρ με κάποιο οινοπνευματώδες ποτό αντί του καθαρού οινοπνεύματος, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι το δυνατότερο είναι κάτω από του 50 βαθμούς. Θα χρησιμοποιήσετε λοιπόν διπλάσια ποσότητα (200 ml) κάποιου οινοπνευματώδους ΧΩΡΙΣ ιδιαίτερο ΑΡΩΜΑ (πχ βότκα) για τις ίδιες ποσότητες των υπολοίπων υλικών.Είπαμε ότι θα το διατηρείτε στο ψυγείο, έτσι; Μπορείτε όμως να το βάλετε και στην κατάψυξη και να το σερβίρετε σε ποτηράκια ένα 10λεπτο πριν τα προσφέρετε, αφήνοντάς το να «επανέλθει» για λίγο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ολόκληρο το μπουκάλι εκτός κατάψυξης για να βγάλετε μόνο 2-3-4 σφηνάκια. Κάθε φορά θα βγάζετε πάνω-κάτω την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.Και ένα τρικ για να το κάνετε ακόμη πιο απολαυστικό αυτό το λικέρΑφήστε το να ξεκουρασθεί ακόμη περισσότερο διάστημα, για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Η κρέμα γάλακτος, η νουτέλα αλλά και το γάλα θα δώσουν ακόμη περισσότερη νοστιμιά στο λικέρ. Το θέλετε λίγο πιο γλυκό; Προσθέστε στο πρώτο βήμα λίγη κρυσταλλική ζάχαρη, κάτι σαν 25-30 γραμμάρια. Το θέλετε ακόμη πιο αρωματικό; Αντικαταστήστε ίση ποσότητα αλκοόλ (ή του αλκοολούχου ποτού) με ένα σφηνάκι Grand Marnier!


Υλικά
περίπου 1 λίτρο λικέρ
  1. 300 γρ nutella
  2. 300 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος
  3. 300 ml γάλα πλήρες
  4. 100 ml καθαρό αλκοόλ (95ο )
Εκτέλεση
  1. Παίρνουμε μία κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα και αδειάζουμε εκεί μέσα την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη Nutella (δηλαδή ΟΛΑ τα υλικά ΠΛΗΝ του οινοπνεύματος)).


  2. Ανεβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και ζεσταίνουμε το περιεχόμενό της, ανακατεύοντας με κουτάλι, να διαλυθεί καλά η Nutella και να ενσωματωθούν τα τρία υλικά.


  3. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει ΕΝΤΕΛΩΣ.


  4. Προσθέτουμε τότε το καθαρό οινόπνευμα και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί και αυτό με τα υπόλοιπα υλικά.


  5. Θα χρησιμοποιήσουμε καθαρά γυάλινα μπουκάλια (πλυμένα και καλά στεγνωμένα προηγούμενα). Γεμίζουμε με το λικέρ, σφραγίζουμε καλά το μπουκάλι


  6. Και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου και το αφήνουμε για μία εβδομάδα πριν αρχίσουμε να το καταναλώνουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!