Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Γήρανση: Η πρόκληση του μέλλοντος



Γκόλφω Δημητροπούλου Ιατρός- Γηρίατρος
 Καθίσταται λαπαραίτητη για την φροντίδα των ηλικιωμένων, μια προσέγγιση εξειδικευμένη, πολυδιάστατη και ολιστική, δηλαδή η γηριατρική προσέγγιση.
Η επιθυμία για μακροβιότητα συνοδεύει τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του. Ο 20ος αιώνας
χαρακτηρίστηκε από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι αποτέλεσμα των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και της προόδου της ιατρικής. Η γήρανση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με την WHO (World Health Organization) τα άτομα άνω των 60 ετών το 2050 θα είναι 20 δις. και θα αποτελούν το 22 % του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι άνω των 85 ετών από 2,3% θα φτάσουν το 7,8%.
Η Ελλάδα είναι μια γηραιά χώρα, (η δεύτερη μετά την Ιταλία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του eurostat) και ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται στα 81,4 έτη. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια σιωπηλή ‘’επανάσταση’’ και μια διαδικασία που θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, ψυχολογικές και πνευματικές αλλαγές. Η γήρανση του πληθυσμού και η φροντίδα των ηλικιωμένων θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος. Με την πάροδο της ηλικίας παρατηρούνται στον άνθρωπο αλλαγές στις γνωστικές, κινητικές, αισθητηριακές, καρδιαγγειακές του λειτουργίες που έχουν σαν αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της αυτονομίας του.
Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, ο ηλικιωμένος χαρακτηρίζεται ως εύθραυστος και σύνθετος (όρος που αναφέρεται σε ένα άτομο με δύο ή περισσότερες χρόνιες νόσους από τις οποίες η καθεμία μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των θεραπειών και των συνοδών παθήσεων). Καθίσταται λοιπόν απαραίτητη για την φροντίδα των ηλικιωμένων, μια προσέγγιση εξειδικευμένη, πολυδιάστατη και ολιστική, δηλαδή η γηριατρική προσέγγιση.
H Γηριατρική είναι μια ιατρική ειδικότητα που ενδιαφέρεται για τις σωματικές, ψυχικές, λειτουργικές και κοινωνικές καταστάσεις των ηλικιωμένων ασθενών κατά την παροχή φροντίδας οξείας, χρόνιας, αποκατάστασης, προληπτικής και τελικής. Γεροντολογία σημαίνει «μελέτη της γήρανσης» και των συνεπειών της, βιολογικών, ιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνικών. Η Γηριατρική εστιάζεται στην διαχείριση οξέων και χρόνιων νόσων και συνδρόμων, κυρίως σε ευπαθή ηλικιωμένα άτομα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των σχετιζόμενων με την πρόοδο της ηλικίας ασθενειών.
Σκοπός της Προληπτικής Γηριατρικής είναι η καλλιέργεια μίας κατάστασης σωματικής, διανοητικής και ψυχικής υγείας η οποία θα επιτρέψει ένα μέγιστο προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ θα διατηρείται ένας υψηλός βαθμός λειτουργικότητας των ατόμων. Κύριο μέλημα της Γηριατρικής είναι η επιτυχής γήρανση για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σωστός τρόπος διαβίωσης. Αυτό σημαίνει 1 Άσκηση( περπάτημα, ήπια εκγύμναση) 2 Καλή διατροφή (μεσογειακή διατροφή) και ενυδάτωση 3 Κοινωνικοποίηση 4 Προσεγμένο οικιακό περιβάλλον 5 Σχέση εμπιστοσύνης με τους θεράποντες ιατρούς. Αυτή είναι λοιπόν η στιγμή της αλλαγής προοπτικής σχετικά με την γήρανση. Είναι δυνατόν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να φτάσουν στην ‘’ Μεγάλη Ηλικία’’ σε καλύτερη υγεία και με ποιότητα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!