Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Εξάψεις: Οι ασκήσεις που τις μειώνουν κατά 50Ποιες είναι οι πιο αποδοτικές ασκήσεις για την ανακούφιση από τις εξάψεις των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση; Οι ερευνητές έχουν την απάντηση
Οι εξάψεις σχεδόν μειώθηκαν στο μισό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση που ακολούθησαν ασκήσεις με αντιστάσεις για 15 εβδομάδες στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης που
δημοσιεύθηκε στο Maturitas.     Στο πλαίσιο της έρευνας οι γυναίκες χωρίστηκαν         τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έκανε          ασκήσεις με αντιστάσεις και η άλλη δεν              γυμναζόταν.
      Παρατηρήθηκε ότι οι εξάψεις μειώθηκαν κατά  5  0% τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από τις 15 εβδομάδες ασκήσεων με αντιστάσεις, ενώ για τις γυναίκες πουν δεν γυμνάζονταν δεν παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση.
Ο στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η επίδραση ενός προγράμματος ασκήσεων ενδυνάμωσης 15 εβδομάδων στην συχνότητα μέτριων έως σοβαρών εξάψεων σε 65 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχουσών ήταν 55 έτη με μέσο αριθμό εξάψεων την ημέρα 7,1. Η συχνότητα των εξάψεων σημείωσε μεγαλύτερη μείωση στην ομάδα των γυναικών που αθλούνται συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Οι συμμετέχουσες δεν αθλούνταν σε τακτική βάση και δεν είχαν πάρει κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση των εξάψεων τις τελευταίους δύο μήνες πριν την έναρξη της έρευνας. Το πρόγραμμα προπόνησης που ακολούθησαν περιελάμβανε οκτώ ασκήσεις (8-12 επαναλήψεων έκαστη σε δυο σετ) τρεις φορές την εβδομάδα. Τα βάρη που σήκωνε κάθε γυναίκα εξατομικεύτηκαν βάσει δοκιμών μέγιστης αντοχής οκτώ επαναλήψεων και αυξήθηκαν προοδευτικά.
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ένα πρόγραμμα αντιστάσεων 15 εβδομάδων μείωσε τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο ανακούφισης των συμπτωμάτων.
Να σημειωθεί ακόμη ότι σε παλαιότερη μελέτη ισπανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στην Maturitas διαπιστώθηκε ότι οι πιο αποδοτικές ασκήσεις για την ανακούφιση των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση από τις εξάψεις που τις ταλαιπωρούν λόγω των ορμονικών διαταραχών είναι η μέθοδος Pilates, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, η διαλειμματική προπόνηση, το κολύμπι και ο χορός.

πηγή ygeiamou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!