Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Γιατί γινόμαστε εξυπνότεροι μεγαλώνοντας


Μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι  καθώς γερνάμε, η ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου μας αρχίζει να επιβραδύνεται και η μνήμη μας μπορεί περιστασιακά να μειωθεί. Ομως έρχονται νέες έρευνες να ανατρέψουν όσα ξέραμε έως τώρα.  λένε οι έρευνες (καθηγητής ψυχολογίας, γεροντολογίας και προληπτικής ιατρικής Margaret Gatz στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας).Τελικά κάτι πολύ καλύτερο, συμβαίνει στην ηλικία μας.  Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εγκέφαλοι, έχουν βρει και συγκρατούν πληροφορίες και στοιχεία. Με αποτέλεσμα, πολλές φορές να ξεπερνούν τους νεότερους. 

Γιατί φαίνεται να γινόμαστε εξυπνότεροι λοιπόν:


1. Ο εγκέφαλός μας αναπτύσεται συνεχώς.
Οι επιστήμονες κάποτε πίστευαν ότι κάποια από τα κύτταρα του εγκεφάλου μας πεθαίνουν και δεν αντικαθίστανται καθώς μεγαλώνουμε.  Αυτό δεν ισχύει. Ο εγκέφαλος ανασχηματίζεται εάν δεν σταματήσουμε να του δίνουμε  νέες πληροφορίες. Σε έρευνα (The Journal of Neuroscience, ερευνητής Janina Boyke) μεσήλικες, ακόμη και πάνω από τα 65, που ξεκίνησαν να μαθαίνουν  κάποιο όργανο μουσικής, μετά από 5 μήνες μαθημάτων, παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την ακοή, την μνήμη και τις κινήσεις των χεριών.  

2. Αποτελεσματικότερη επεξεργασία και λύση προβλημάτων.
Οπως ξέρουμε ο εγκέφαλός μας διαιρείται σε δύο ημισφαίρια, έκαστο των οποίων κάνει ξεχωριστή εργασία.  Ενώ λοιπόν  σε νεότερη ηλικία χρησιμοποιούμε το ένα εκ των δύο ημισφαιρίων, καθώς μεγαλώνουμε, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουμε και το άλλο. Ετσι, οι συνδέσεις των δύο βοηθούν να επεξεργαζόμαστε και να επιλύουμε αποτελεσματικότερα προβλήματα και καταστάσεις. Αλλωστε μελέτες σχετικές(Ινστιτούτο Brookings από τον Sumit Agarwal, οικονομολόγο στην Τράπεζα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου), έχουν δείξει πως χάρη σε αυτήν την συνεργασία των δύο ημισφαιρίων οι μεσήλικες παίρνουν πιο έξυπνες αποφάσεις σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του χρήματος. 

3. Εστιάζουμε στο καλό.
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας  που δημοσιεύτηκαν πριν από ένα χρόνο στο περιοδικό Ψυχολογία και Γήρανση (Laura Carstensen, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διευθυντής του Κέντρου Σταδιοδρομίας για τη Ζωή του Στάνφορντ)  αποδεικνύουν ότι μετά τα 50 εστιάζουμε περισσότερο στα θετικά της ζωής. 
Η καθηγήτρια που έκανε την έρευνα ζήτησε από μία ομάδα ατόμων ηλικίας 18 έως 94 ετών να καταγράψουν την συναισθηματική τους κατάσταση, σε πέντε τυχαία επιλεγμένες ώρες κάθε μέρα για μία εβδομάδα. Πέντε χρόνια αργότερα, επανέλαβε το ίδιο με τους ίδιους συμμετέχοντες. Και ξανά πέντε χρόνια μετά. Με το πέρασμα του χρόνου τα αποτελέσματα ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες ένοιωθαν ψυχολογικά πολύ καλύτερα και ήσαν συναισθηματικά πιο σταθεροί καθώς μεγάλωναν 


4. Οι προτεραιότητές μας γίνονται πιο ουσιαστικές. 
"Οι μελέτες για τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικες αντιλαμβάνονται το χρόνο υποδηλώνουν ότι όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε ότι τα χρόνια μας σε αυτή τη Γη είναι περιορισμένα", σημειώνει  ένας καθηγητής ειδικός στη γήρανση (Michael Marsiske, PhD, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και υγιεινής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας) .Αυτή η συνειδητοποίηση βοηθάει να εξηγηθούν οι επιλογές που κάνουν οι ηλικιωμένοι: να περάσουν χρόνο με έναν μικρότερο, στενότερο κύκλο φίλων και συγγενών,  να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε καλά  παρά σε κακά νέα και να επιλέξουν συναντήσεις με ανθρώπους θετικούς, μένοντας μακριά από αυτούς που εστιάζουν στην αρνητική πλευρά της ζωής. 

5. Εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και τις ικανότητές μας. 
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέες λέξεις στο λεξιλόγιό μας καθώς μεγαλώνουμε, και αυτό μας βοηθάει να εκφραζόμαστε με όλο και πιο όμορφο και πλούσιο τρόπο. 
Επίσης οι γνώσεις για το εργασιακό μας αντικείμενο συσσωρεύονται, πράγμα που σημαίνει ότι βελτιώνουμε συνεχώς αυτό με το οποίο ασχολούμαστε.  

6. Έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Σαν νέοι, βρισκόμαστε συνεχώς μεταξύ ευτυχίας και θλίψης, ενθουσιασμού και απογοήτευσης. Μεγαλώνοντας, η κατάσταση αρχίζει να εξισορροπείται κάπως. Σαν μεσήλικες πλέον, φαίνεται πως πατάμε γερά τα πόδια μας στην γη και νοιώθουμε πολύ πιο ισορροπημένοι και πλήρεις.  Ερευνες (ψυχολόγος Vasiliki Orgeta)  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεσήλικες αλλά και οι ηλικιωμένοι μεταξύ 70 και 80 είχαν ξεκάθαρα συναισθήματα και υψηλότερο βαθμό ελέγχου σε αυτά και στις παρορμήσεις τους. 

7. Είμαστε καλοί σύμβουλοι.
Καθώς ο εγκέφαλος συναντά νέες εμπειρίες, αναπτύσσει σχήματα  -διανοητικά πλαίσια- που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να ανταποκρινόμαστε  σε  περιστάσεις όταν τις βιώνουμε και πάλι. Σαν μεσήλικες έχουμε συγκεντρώσει ένα αποθεματικό τέτοιων σχημάτων, την εμπειρία δηλαδη, που μας βοηθά  να  νοιώθουμε άνετα ακόμη και εάν κάτι το βιώνουμε για πρώτη φορά
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα όνομα για αυτήν την ικανότητα να αντλούμε από την βαθιά γνώση του παρελθόντος, και να το χρησιμοποιούμε στο παρόν: Λέγεται σοφία.

Με πληροφορίες από: http://www.oprah.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!