Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Πασχαλινά τσουρέκια. Φτιάξε φέτος αυτήν την συνταγή και θα με θυμηθείς 😉



Υλικά για 4 μεγάλα τσουρέκια ("πλεξούδες")

Για την  μαγιά
100 γρ. μαγιά φρέσκια διαλυμένη με το χέρι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Λίγο από το αλεύρι
Ενα ποτηράκι του κρασιού ΧΛΙΑΡΟ νερό

Για την ζύμη

250 γρ. βούτυρο ( βιτάμ ή φρέσκο)
350 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
2 κρόκους
350 γρ. γάλα φρέσκο ή εβαπορέ διαλυμένο
1.100 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο (εγώ χρησιμοποιώ ΜΑΝΑ)
1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι

Επι πλέον λειωμένο βούτυρο για τα χέρια


TIPS: Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
            Χρειαζόμαστε μία αρκετά μεγάλη λεκάνη για την ζύμη, γιατί θα διπλασιαστεί και           υπάρχει κίνδυνος να χυθεί έξω. 

Εκτέλεση

1. Μαγιά

Πρώτα ετοιμάζω την μαγιά ώστε να ενεργοποιηθεί όσο θα προετοιμάζω την ζύμη.
Σε ένα γυάλινο μπωλ βάζω την κομματιασμένη με το χέρι μαγιά και προσθέτω την ζάχαρη, το αλευρι και το νερό. Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζω με διαφανή μεμβράνη και αφήνω στην άκρη. Προσοχή, διότι εάν αργήσετε να την βάλετε στο μίγμα, μπορεί να φουσκώσει πολύ και να χυθεί έξω από το μπωλ. Είναι έτοιμη, όταν έχει αρχίσει να κάνει στην επιφάνει φουσκαλίτσες.

2. Ζύμη

Λειώνω το βούτυρο σε σιγανή φωτιά -να μην καεί- και αποσύρω από την φωτιά. Προσθέτω την ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Αφήνω στην άκρη.
Ανακατεύω τα αυγά  με το σύρμα -ολόκληρα και κρόκους- μέχρι να ενωθούν καλά μεταξύ τους.
Προσθέτω το ελαφρά χλιαρό γάλα. Ολα μαζί τα ρίχνω στην κατσαρόλα με την ζάχαρη. Ανακατεύω πολύ καλά.
Στην μεγάλη λεκάνη  βάζω το αλεύρι, προσθέτω τον κακουλέ και το μαχλέπι και ανακατεύω να πάνε παντού.  Κάνω στην μέση μία γούβα και ρίχνω μέσα  τα υγρά υλικά που έχω προετοιμάσει.
Αρχίζω το ζύμωμα, στην αρχή απαλά και μετά όταν τα υλικά ενωθούν, λίγο πιο δυνατά.
Δεν χρησιμοποιώ σε καμμία περίπτωση παραπάνω  αλεύρι. Μόνο το επιπλέον λειωμένο βούτυρο για να "βρέχω" τα χέρια μου και να διευκολύνομαι έτσι στο ζύμωμα.
Εμένα μου αρέσει αυτή η διαδικασία. Οπότε για κανένα τεταρτάκι, επιμένω στο ζύμωμα, μέχρι να πάρω το αποτέλεσμα μιας μεγάλης τσίχλας που εννοείται δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης και όταν την σηκώσω με τα χέρια δεν "σπάει".
Σε αυτήν την φάση,  είναι έτοιμη για να ξεκουραστεί κάπου ήσυχα για να κάνει την δουλίτσα της η μαγιά και να φουσκώσει.
Κάνω μία στρογγυλή μπάλα την ζύμη μου, σκεπάζω την λεκάνη με διαφανή μεμβράνη και μία χοντρούτσικη πετσέτα και την βάζω στον φούρνο. Δεν χρειάζεται να είναι ζεστός. Η ζύμη θέλει μία νορμάλ θερμοκρασία δωματίου και ένα πολύ ήσυχο σημείο, όπου δεν θα την ακουμπήσετε για 3 ώρες και όπου δεν θα κινδυνεύει από ρεύματα αέρα.  Εννοείται ότι αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε σημείο του σπιτού.
Οταν διπλασιαστεί σε όγκο, βγάζω την ζύμη από την λεκάνη, και την ζυμώνω πολύ ελαφρά.
Την αφήνω ακόμη δέκα λεπτά στον πάγκο, και μετά φτιάχνω τα τσουρέκια μου.
Τα βάζω σε λαμαρίνες όπου απαραίτητα έχω απλώσει λαδόκολα και τα αφήνω πάλι μέσα στον φούρνο για δύο ώρες ακόμη.
Διπλασιάζονται σε όγκο και κολλάνε μεταξύ τους αλλά δεν πειράζει. Θα τα κόψετε όταν ψηθούν και κρυώσουν.
Εχει έρθει η ώρα να τα προετοιμάσω για το ψήσιμο. Κάνω ένα μίγμα σε μπωλάκι, ενός κρόκου με λίγο νερό, και αλείφω την επιφάνεια των τσουρεκιών. Προσθέτω εάν θέλω, αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι  και φυσικά, τα βαμμένα αυγά.
Ψήνω σε δύο δόσεις. Θέλω μία λαμαρίνα στον φούρνο την κάθε φορά. Αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στο μεσαίο ράφι .
Σε μισή ώρα είναι έτοιμα.

Εάν είστε προετοιμασμένες με υπομονή και συγκεντρωμένες να φτιάξετε τα τσουρέκια όπως σας τα προτείνω, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη!

Καλό Πάσχα 🐣
Ελιάνα με 💓













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!