Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ένα μποστάνι από... αποφάγια!



Είσαι έτοιμη/ος να φτιάξεις το ολόδικό σου μποστάνι;
Μα είναι πάρα πολύ απλό! Δεν χρειάζεσαι καν σπόρους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι περισσεύει από τα λαχανικά που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, δηλαδή τα αποφάγια!

Πού θα το φτιάξεις;
Αρχικά βρες πού θα το φτιάξεις!
Μπορεί να είναι σε μια μεγάλη γλάστρα στη βεράντα, ή σε πολλές μικρές γλάστρες μέσα και έξω
από το σπίτι ή μπορεί να φτιάξεις ένα μικρό παρτέρι στον κήπο σας. Μπορείς ακόμα να φυτέψεις σε πήλινα κεσεδάκια από γιαούρτι, ή σε κουτιά αυγών και σε πολλά άλλα αντικείμενα που μπορείς έτσι να επαναχρησιμοποιήσεις

Τι θα φυτέψεις;
Μαρούλι και λάχανο
Το μαρούλι και το λάχανο είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν από αποφάγια. Αντί να πετάξεις τα φύλλα που περισσεύουν, απλά τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με λίγο νερό, αρκεί να έχουν κοτσάνι. Βάλε το μπολ κάπου που να το βλέπει ο ήλιος και ψέκασε τα φύλλα με νερό 2-3 φορές την εβδομάδα. Μετά από 3 ή 4 ημέρες, θα παρατηρήσεις ρίζες που αρχίζουν να εμφανίζονται μαζί με νέα φύλλα. Όταν συμβεί αυτό, μπορείς να φυτέψεις το μαρούλι σου ή το λάχανο στο έδαφος.

Σέλερι
Το σέλερι είναι ένα από τα ευκολότερα τρόφιμα για να μεγαλώσεις από τα αποφάγια. Απλώς, κόβεις το κάτω μέρος ή τη βάση του σέλερι και το βάζεις σε ένα μπολ με λίγο ζεστό νερό στο κάτω μέρος. Βάλε το μπολ σε σημείο που να το βλέπει απευθείας ο ήλιος και μετά από περίπου 1 εβδομάδα, θα αρχίσεις να βλέπεις τα φύλλα να παχαίνουν και να μεγαλώνουν κατά μήκος της βάσης. Όταν συμβεί αυτό, μπορείς να το φυτέψεις στο έδαφος. Το ίδιο ακριβώς μπορείς να κάνεις με το σέλινο.

Αβοκάντο
Οι καρποί αβοκάντο, τα κουκούτσια δηλαδή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεγαλώσεις το δικό σου αβοκάντο. Χρειάζεται απλώς να πλύνεις το κουκούτσι και να χρησιμοποιήσεις οδοντογλυφίδες για να αιωρείται πάνω από το νερό σε ένα μπολ ή ένα βάζο. Το νερό θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να καλύπτει μερικά εκατοστά της βάσης του κουκουτσιού. Βάλε το δοχείο σε ζεστό μέρος αλλά όχι σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος και θυμήσου να ελέγχεις το νερό καθημερινά και να προσθέτεις ανάλογα με τις ανάγκες ώστε να καλύπτει πάντα τη βάση του καρπού! Μπορεί να χρειαστούν έως και 8 εβδομάδες για να εμφανιστούν ρίζες και βλαστάρι. Μόλις το βλαστάρι (μίσχος) φτάσει περίπου 16 εκατοστά θα πρέπει να το κόψεις στα 8 εκατοστά περίπου. Αυτό θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη του φυτού. Αν έχει δημιουργηθεί ρωγμή στον καρπό είναι απολύτως φυσιολογικό! Όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα φύλλα, μπορείς να φυτέψεις στο έδαφος, αφήνοντας περίπου το μισό έξω από το χώμα.

Πατάτες
Χρειάζεσαι φλούδες που έχουν «μάτια» ή κομμάτια με φλούδα και “μάτια”, δηλαδή αυτά τα στρογγυλά σημεία από όπου βγαίνουν οι φύτρες.
Κόψε τις φλούδες σε κομμάτια 10 εκατοστών περίπου, προσέχοντας να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρία «μάτια» σε κάθε κομμάτι. Άφησέ τα να στεγνώσουν όλη τη νύχτα και στη συνέχεια απλώς φυτέψέ τα περίπου 10 εκατοστά μέσα στο χώμα. Βεβαιώσου ότι τα «μάτια» είναι στραμμένα προς τα πάνω κατά τη φύτευση. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν δεις το φυτό πατάτας να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Γλυκοπατάτα
Χρειάζεται να κόψεις τη γλυκοπατάτα στη μέση και να τη βάλεις να αιωρείται, χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες, πάνω από ένα δοχείο με λίγο νερό. Οι ρίζες θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες και θα βγουν βλαστάρια στην κορυφή της πατάτας. Μόλις τα βλαστάρια φτάσουν περίπου 10 εκατοστά σε μήκος, απλά ξερίζωσέ τα και τοποθέτησέ τα σε ένα δοχείο με νερό. Όταν οι ρίζες από το δοχείο φτάσουν περίπου 3 εκατοστά σε μήκος, μπορείς να τις φυτέψεις στο έδαφος.

Τζίντζερ
Η ρίζα τζίντζερ είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί και μόλις ξεκινήσεις, μπορείς να καταφέρεις να έχεις συνέχεια παραγωγή. Φυτεύεις μόνο ένα κομμάτι της ρίζας τζίντζερ σε γλάστρα ή στο μποστάνι σου, φροντίζοντας τα «μάτια» να βλέπουν προς τα πάνω. Θα παρατηρήσεις νέους βλαστούς και νέες ρίζες σε περίπου 1 εβδομάδα. Μόλις συμβεί αυτό, μπορείς να τα τραβήξεις και να τα ξαναφυτέψεις.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί και μπορεί να γίνει από μία μόνο σκελίδα. Πάρε μία σκελίδα από το σκόρδο που έχετε σπίτι και φύτεψέ τη σε χώμα με τη ρίζα (το πιο πλατύ κομμάτι) να κοιτάει προς τα κάτω. Στο σκόρδο αρέσει πολύ να βλέπει άμεσα το ηλιακό φως, επομένως όταν ο καιρός είναι ζεστός, βάλε το σε εξωτερικούς χώρους. Όταν βγουν νέοι βλαστοί, κόψε τους και μετά από λίγο καιρό θα βγει νέος βολβός. Αν κόψεις μέρος αυτού του βολβού μπορείς να τον μεταφυτέψεις.

Η ιδέα είναι από το "diyncrafts.com"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!