Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ασκήσεις αυτοεκτίμησης στην ώριμη ηλικία


Η αυτοεκτίμηση αφορά το πόσο και το πώς εκτιμούμε την αξία των χαρακτηριστικών μας και την αξία που έχουμε ως άνθρωποι γενικά. Όλοι μας έχουμε αυτοεκτίμηση, αλλά διαφέρουμε στο βαθμό στον οποίο αυτή είναι υψηλή ή χαμηλή. Η αυτοεκτίμηση είναι δυνατό να μεταβάλλεται με τον χρόνο και να διαμορφώνεται ανάλογα με το στάδιο της ηλικίας μας και τη φάση ζωής μας.

Στο στάδιο της ώριμης ανάπτυξής του ο άνθρωπος συνήθως κάνει τον απολογισμό του, αναγνωρίζει
τις σχέσεις του, αναλογίζεται τα θετικά και τα αρνητικά που έχουν επέλθει (είτε τα επιδίωξε είτε όχι) στη ζωή του. Αυτή η διαδικασία, παρότι πολύ χρήσιμη ψυχολογικά, παραβλέπεται από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας είτε ως κάτι που δεν έχει νόημα, είτε ως κάτι άγνωστο που δε γνωρίζουν πώς να το προσεγγίζουν.

Οι παρακάτω ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίζετε το βαθμό αυτοεκτίμησής σας ή και να τη βελτιώσετε:
  • Ερμηνεία φωτογραφιών
    Επίλεξε 5 διαφορετικές φωτογραφίες σου από διαφορετικές φάσεις της ζωής σου. Παρατήρησε το πρόσωπό σου και τη στάση του σώματός σου. Τι θα σκεφτόσουν σήμερα, εάν έβλεπες τον εαυτό σου ζωντανά σε αυτές τις φάσεις; Κατάγραψε τα συμπεράσματά σου. Προσπάθησε να θυμηθείς ένα επίτευγμά σου ή κάτι για το οποίο αισθανόσουν περήφανος/η σε κάθε μία περίοδο της ζωής σου. Σημείωσε και πάλι τις εντυπώσεις σου.
  • Τα θετικά μου χαρακτηριστικά
    Προσπάθησε να σκεφτείς και να γράψεις 5 θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που θυμάσαι να έχεις από την παιδική σου ηλικία. Σημείωσε άλλα 4 διαφορετικά χαρακτηριστικά που απέκτησες στην ενήλικη ζωή και άλλα 3 που θεωρείς ότι διαμόρφωσες τώρα, μεγαλώνοντας. Συζήτησέ τα με τον πιο κοντινό σου άνθρωπο, αφού τα καταγράψεις, για να δεις και τη δική του γνώμη.
  • Διδάγματα ζωής
    Αν η ζωή μας μπορούσε να αναπαρασταθεί με ένα δέντρο, στις ρίζες του θα μπορούσαμε να βάλουμε «τα μαθήματα ζωής»: όλα εκείνα τα σημαντικά που μάθαμε στον βίο μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο, και που είναι χρήσιμες γνώσεις ακόμη και σήμερα. Ποια διδάγματα θα έγραφες στις ρίζες του δικού σου δέντρου ζωής;
  • Τι προσφορές έχω κάνει στους άλλους;
    Για κάποιους ανθρώπους θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο το ότι θα προσφέρουν στους δικούς τους ψυχολογικά και υλικά αγαθά συνεχώς, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για να τα καταφέρουν. Διάλεξε 4 κοντινούς σου ανθρώπους και σημείωσε σε ένα χαρτί όσα αισθάνεσαι πως τους έχεις προσφέρει, καθώς και τι χρειάστηκε να κάνεις, για να τα καταφέρεις. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις συναισθήματα θυμού, αδικίας ή θλίψης, που ίσως προκύψουν σε αυτή τη διαδικασία,  κι άφησέ τα να φύγουν. Εστίασε στη χαρά της προσφοράς.
  • Ευγνωμοσύνη
    Για ποια πράγματα που υπάρχουν ή έχουν υπάρξει στη ζωή σου αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη; Πώς φαντάζεσαι πως θα ήταν η ζωή σου, εάν όλα αυτά τα υπάρχοντα ή ένα σημαντικό μέρος αυτών έλειπε; Εξήγησε τις σκέψεις σου στον πιο κοντινό σου άνθρωπο.
  • Τι έχω καταφέρει στους ρόλους της ζωής μου;
    Οι κοινωνικοί ρόλοι που υπηρετούμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας αφορούν στο επάγγελμά μας, στο ρόλο που έχουμε ως σύζυγοι, γονείς, παιδιά, παππούδες, νοικοκυρές, κ.ά. Κάποιους από τους ρόλους μας τους επιλέγουμε κι άλλοι απλώς προκύπτουν. Επίλεξε τους 3 πιο σημαντικούς ρόλους που «υπηρετείς» στη ζωή σου σήμερα και γράψε τα κυριότερα και τα πιο θετικά αποτελέσματα που έχεις καταφέρει σε αυτούς τους ρόλους.
  • Ο κύκλος της εκτίμησης
    Επίλεξε 6 ανθρώπους με τους οποίους έχετε αμοιβαίο αλληλοσεβασμό και γράψε τα ονόματά τους σε μία στήλη. Αν ρωτούσες κάθε έναν από αυτούς τι εκτιμάει σε εσένα, τι θα έλεγε; Γράψε τις απαντήσεις που υποθέτεις ότι θα σου έδιναν δίπλα στα ονόματά τους. Έπειτα, μπορείς να επιβεβαιώσεις τις υποθέσεις σου ρωτώντας τους.
  • Η προσωπική μου ιστορία
    Αν θα μπορούσες να αφηγηθείς την ιστορία της ζωής σου, δίνοντας έμφαση σε όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα, στους σημαντικούς ανθρώπους που έχεις γύρω σου και στον τρόπο που αντιμετώπισες τις μεγαλύτερες δυσκολίες σου, πώς θα ήταν αυτή η ιστορία; Αφού τη σκεφτείς και τη συνθέσεις, μπορείς να την αφηγηθείς σε έναν αρκετά μικρότερό σου (π.χ. σε ένα εγγόνι σου) και να παρατηρήσεις πώς ένιωθε ή πώς αντιδρούσε καθώς την άκουγε.
Αν οι παραπάνω ασκήσεις σάς φαίνονται δύσκολες ή δυσνόητες, ζητήστε τη βοήθεια ενός ανθρώπου που εμπιστεύεστε, για να σας βοηθήσει να τις απαντήσετε. Δοκιμάστε να ασχοληθείτε με μία άσκηση κάθε εβδομάδα και παρατηρήστε πώς αλλάζει η διάθεσή σας μετά από κάθε άσκηση.
Πέτρος Κεχαγιάς
MScΝευροψυχολόγος / Συστημικός & Solution-Focused Ψυχοθεραπεύτης
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ
www.mentalware.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!