Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Τι είναι η πρεσβυωπία;Ποιές είναι οι επιλογές μου;

 



Η πρεσβυωπία είναι μια αμετρωπία. Όλοι όσοι χρειαζόμαστε γυαλιά λέμε ότι είμαστε αμέτρωπες. Εάν βλέπουμε χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιο βοήθημα, λέμε ότι είμαστε εμμέτρωπες.

Στην περίπτωση της πρεσβυωπίας ο οφθαλμός, με τη πάροδο του χρόνου, χάνει σιγά-σιγά την ικανότητά του να προσαρμόζει τον φακό του κοντά , με άλλο λόγια να  «ζουμάρει» κοντά. Έτσι, δημιουργούνται κάποια μικροεμπόδια στην καθημερινότητά μας που μπορεί να μας εκνευρίζουν, όπως π.χ. να δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε στο κινητό ή να διαβάσουμε τη λίστα του σούπερ μάρκετ.

Αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, που συνήθως ξεκινάει από τα 35-40 μας χρόνια και μετά και η οποία δε χρειάζεται καθόλου να μας ανησυχεί. Αφενός δεν είναι μια κατάσταση απειλητική για την υγεία μας και αφετέρου προσφέρονται πάρα πολλές λύσεις για κάθε προτίμηση στα οπτικά καταστήματα.

Παρ’ όλα αυτά θα χρειαστεί να γίνει πρώτα μια οπτική εξέταση, ώστε να εκτιμηθεί πόσος είναι ο βαθμός της πρεσβυωπίας. Αφού εκτιμηθεί, προχωράμε με τη βοήθεια του οπτικού μας στην ιδανικότερη για εμάς πρόταση.

Ποιες είναι οι επιλογές στην πρεσβυωπία;

Όλα τα σύγχρονα καταστήματα οπτικών ειδών είναι σε θέση να μας εφοδιάσουν είτε με γυαλιά οράσεως, είτε με φακούς επαφής, είτε και με τα δυο ακόμη, αν επιθυμούμε να κάνουμε εναλλαγές.

Έτσι λοιπόν:

  • Αν θέλουμε τα γυαλιά που θα φτιάξουμε να τα χρησιμοποιούμε για κοντινές εργασίες π.χ για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, το κινητό, μια εφημερίδα, να ράψουμε κάτι κλπ, τότε επιλέγουμε τα απλά πρεσβυωπικά γυαλιά, που τα φοράμε πριν το διάβασμα/κοντινή εργασία και τα βγάζουμε, όταν τελειώνουμε. Δεν μπορούμε να τα φορέσουμε για λίγο πιο μακριά π.χ στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Πρέπει είτε να τα βγάλουμε, είτε να κοιτάξουμε από πάνω.

  • Εάν εκτός από πρεσβυωπία έχουμε και κάποια άλλη αμετρωπία, όπως λ.χ. μυωπία και θέλουμε με τον ίδιο σκελετό να κοιτάζουμε σε περισσότερες αποστάσεις, τότε υπάρχει και η λύση των διπλοεστιακών, των τριπλοεστιακών και τα πολυεστιακών γυαλιών.

Όλες οι παραπάνω επιλογές, που αναφέραμε, υπάρχουν και σε μορφή φακών επαφής. Οι φακοί επαφής είναι μια πολύ πρακτική λύση που προσφέρει μεγάλη άνεση στην όραση, καθότι δεν περιορίζεται στο πλαίσιο του σκελετού, αλλά εκτείνεται παντού. Όμως, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής. 

Προσοχή! Αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ξανά φακούς επαφής, πρέπει να ενημερώσουμε τον οπτικό μας ότι είμαστε καινούργιοι χρήστες, ώστε να μας καθοδηγήσει για το πώς να τους χειριστούμε με ασφάλεια.

Όπως είδαμε παραπάνω, η πρεσβυωπία δεν είναι μια ανησυχητική κατάσταση, αλλά μια ευκαιρία να κοσμήσουμε το πρόσωπό μας με όμορφα γυαλιά οράσεως, σε χρώματα και σχήματα που μας αρέσουν ή να χρησιμοποιήσουμε φακούς επαφής για άνεση και ελευθερία του οφθαλμού, βελτιώνοντας την ποιότητα της όρασής μας και της καθημερινής μας ζωής.

πηγή:https://www.gernaoallios.gr/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!