Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Είστε υπεύθυνοι για την φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών σας;

 


Ο κύκλος της ζωής δεν είναι μόνο για τα λιοντάρια των κινουμένων σχεδίων. Οι άνθρωποι είμαστε εξίσου αναγκασμένοι να γερνάμε, όπως το ίδιο ισχύει για τους γονείς και τους αγαπημένους μας και εδώ δεν πρόκειται για ταινία.

Οσο δύσκολο κι αν φαίνεται, ακόμα και να το σκεφτούμε, θα έρθει κάποια στιγμή που θα χρειαστούν τη βοήθειά μας, όπως κι εμείς κάποια στιγμή θα χρειαστούμε τη βοήθεια των παιδιών μας.

Ο κανόνας: Tα παιδιά πρέπει να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους

Η σχέση μας με τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι σύνθετη και μερικές φορές να φέρει το βάρος δυσάρεστων οικογενειακών στιγμών από το παρελθόν. Η δική μας ζωή μπορεί να είναι ασταθής, ίσως και πολύ ασταθής και να είμαστε υποχρεωμένοι να ισορροπούμε ανάμεσα στα παιδιά, την εργασία, τους φίλους, ακόμα και την δική μας υγεία, πέρα από τα καθήκοντα φροντίδας. Ποιες, όμως, ακριβώς είναι οι ευθύνες μας απέναντι στους ηλικιωμένους γονείς μας ούτως ή άλλως;

Να θυμάστε: Eχουμε μια έμφυτη ευθύνη να βοηθάμε τους αγαπημένους μας καθώς γερνάνε αλλά… υπάρχουν και όρια!

Είναι γεγονός πως η προσδοκία των περισσότερων ανθρώπων είναι ότι κάποια μέρα θα είναι αυτοί που θα φροντίσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους, για να τους προσφέρουν τρόπον τινα ένα μικρό αντάλλαγμα για όσα εκείνοι πρόσφεραν αναθρέφοντάς τους.

Ομως, η φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών πρέπει να γίνεται χωρίς απώλεια για εσάς τους ίδιους.

Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικές σχέσεις με τους γονείς τους και διαφορετικά συναισθήματα σχετικά με τη φροντίδα τους. Παρά τις προσωπικές μας ιστορίες, όμως, έχουμε την ηθική ευθύνη να σιγουρευτούμε ότι οι αγαπημένοι μας είναι ασφαλείς και παίρνουν τη φροντίδα που απαιτείται.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα αισθήματα αγάπης δεν είναι απαραίτητα για να είναι κάποιος καλός φροντιστής. Δεν θα επιλέξετε τον άνθρωπο που θα φροντίσει το αγαπημένο σας πρόσωπο με βάση τα συναισθήματα που τρέφει γι’ αυτό. Γιατί είναι περισσότερο αγχωτικό για εσάς τους ίδιους να σκέφτεστε συνεχώς ότι έχετε αφήσει τον αγαπημένο σας άνθρωπο στα χέρια εντός απρόσεκτου και ανεύθυνου φροντιστή.

Είναι αναγκαίο να βρείτε τον κατάλληλο άνθρωπο, ακόμα κι αν δεν συνδέεται συναισθηματικά με το οικείο σας πρόσωπο, ειδικά αν εσείς βρίσκεστε μακριά, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι όποιες συνεννοήσεις σας με τον γιατρό ή τον φροντιστή γίνονται τον περισσότερο χρόνο μέσω τηλεφώνου. Γι’ αυτό θα πρέπει να σιγουρευτείτε πως αφήνετε την φροντίδα του γονιού σας ή όποιου άλλου αγαπημένου προσώπου, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να το έχετε κοντά σας, σε κάποιο άτομο που έχει την εμπειρία, μπορεί να τον φροντίσει σωστά, να διαχειριστεί τα οικονομικά του και να τον διατηρεί καθαρό. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η φροντίδα του αγαπημένου σας προσώπου δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της δικής σας συναισθηματικής και σωματικής ισορροπίας.

Να θυμάστε επίσης: Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε βοήθεια.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες συνηθίζουν είναι να αναλαμβάνουν μόνoι τους το ρόλο του μάρτυρα και να αφήνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αμέτοχα και… ξεκούραστα.

Αντί να κάνετε κάτι τέτοιο με κίνδυνο κάποια στιγμή να καταρρεύσετε σωματικά και συναισθηματικά, σκεφτείτε πρακτικά. Οργανώστε την οικογένειά σας σαν ομάδα και αφήστε το κάθε μέλος της να επιλέξει ποιες εργασίες που αφορούν τον παππού ή τη γιαγιά μπορεί να διαχειριστεί. Μην διστάσετε να αναθέσετε ακόμα και σε τρίτους κάποια μικρή φροντίδα, αν δείξουν πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Κάθε «χείρα βοηθείας» είναι πολύτιμη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η φροντίδα των αγαπημένων σας προσώπων που έχουν γεράσει είναι μία από τις πιο «δύσκολες θέσεις εργασίας» που θα έχετε ποτέ στη ζωή σας. Πιθανότατα θα υπάρξουν φορές που θα αισθανθείτε πως απλά δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Ειδικά αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα που δεν του επιτρέπει να αυτοεξυπηρετηθεί, αλλά έχει πρόβλημα άνοιας ή Αλτσχάιμερ, οπότε επιβαρύνεστε συναισθηματικά και από το γεγονός ότι έχει σταματήσει να σας γνωρίζει. Ομως, εκείνη τη στιγμή, που θα έχετε φτάσει στα όριά σας και δεν θα θέλετε να συνεχίσετε, εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι ώρα να φροντίσετε και τον εαυτό σας. Γιατί αν δεν το κάνετε εσείς για εσάς, όχι μόνο μπορεί να μη το κάνει κανείς άλλος, αλλά ενδέχεται να σας δημιουργηθούν και προσωπικά προβλήματα.

Οταν κάποια στιγμή οι μέρες σας ως φροντιστή θα έχουν τελειώσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα θελήσετε να κοιτάξετε πίσω και να ξέρετε ότι κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε για το γονιό σας. Θα θέλετε να ξέρετε ότι κάνατε τις περισσότερες, μέρες, μήνες ή χρόνια το σωστό. Οτι «επιζήσατε» στις όποιες κακές στιγμές και ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες καλές για να θυμάστε.

Και τότε είναι εξίσου σημαντικό να θέλετε να επιστρέψετε πραγματικά πίσω στην παλιά σας ζωή, που είναι γεμάτη με τους ανθρώπους που σας αγαπούν και στις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν. Και θα πρέπει να έχετε κι εσείς οι ίδιοι καλή υγεία για να μπορέσετε να τα απολαύσετε όλα αυτά…

πηγή: http://www.medinova.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!