Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

6 Θετικές Πλευρές της Εμμηνόπαυσης

 




Όπως πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν είναι μόνο αρνητικα, έτσι και η εμμηνόπαυση έχει τα θετικά της. Είναι πιο δύσκολο να τα εντοπίσεις, αλλά υπάρχουν. Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης μάς βοήθησε να τα αναδείξουμε.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Όπως άλλωστε είναι και οι άλλες δύο περίοδοι των ορμονικών αλλαγών που της συμβαίνουν: η εμμηναρχή και η εγκυμοσύνη-λοχεία. Ωστόσο, οι δύο πρώτες είναι πιο θετικά φορτισμένες και έτσι σπάνια μιλάμε για τα δύσκολα που τις συνοδεύουν.

Η εμμηνόπαυση είναι σίγουρα πιο αρνητικά φορτισμένη, καθώς η γυναίκα εισέρχεται στην ώριμη ηλικία της, οπότε και οι ψυχολογικές προεκτάσεις όλων αυτών που της συμβαίνουν είναι πιεστικές.

Τα ίδια τα συμπτώματα –αϋπνία, εφιδρώσεις, κατάθλιψη, αύξηση βάρους, μείωση της ερωτικής επιθυμίας–, είναι κουραστικά έως και εξαντλητικά, ενώ μέχρι πρότινος ήταν και ταμπού.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση

Ευτυχώς τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Οι γυναίκες αρχίζουν να μιλούν για όσα τους συμβαίνουν. Διάσημες, όπως η Naomi Watts, μοιράζονται τα (όχι και τόσο) μυστικά τους για καλύτερη ερωτική ζωή.

Ενώ και οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν αυτή τη μεταβατική περίοδο, δίνοντας από συμβουλές για το πώς να μην αυξηθεί το βάρος μας, μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη ή συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων.

Στη χώρα μας, η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο μέσω του οποίου οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με άλλες γυναίκες στην ίδια κατάσταση, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να ενημερωθούν για την εμμηνόπαυση.

Τα θετικά της εμμηνόπαυσης

Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Μέσω αυτού του δικτύου μάθαμε και όλα τα θετικά που έρχονται μαζί με την εμμηνόπαυση – και μην βιαστείτε να πείτε ότι θα σας χρυσώσουμε το χάπι. Διαβάστε τα και πείτε μας τη γνώμη σας.

Πλεονεκτήματα για το σώμα

– Τέλος στην περίοδο και τα επώδυνα συμπτώματά της

Αυτό σημαίνει τέλος στη δυσμηνόρροια ή τη βαριά αιμορραγία. Τέλος στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τις ψυχικές μεταπτώσεις που το συνοδεύουν.

Τέλος στην έννοια πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος, αν έχω αρκετές σερβιέτες, αν θα μπορέσω να κάνω μπάνιο στις διακοπές ή αν θα μπορέσω να πάω στην εκδρομή, χωρίς να είμαι κουρέλι την πρώτη μέρα.

Μάλιστα, όσον αφορά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δεν είναι καθόλου σπάνιο. Το 85%  όλων των γυναικών με έμμηνο ρύση εμφανίζουν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα κάθε μήνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

– Τέλος στους ορμονικούς πονοκεφάλους

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες που σχετίζονται με τον κύκλο τους. Σε έναν κανονικό έμμηνο κύκλο, τα κυμαινόμενα επίπεδα των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορούν να προκαλέσουν εμμηνορροϊκές ημικρανίες. Καθώς όμως η περίοδος σταματάει, σταματάνε και οι πονοκέφαλοι μαζί της.

Αυτό μπορεί να είναι σωτήριο αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες αυτές είναι δυσλειτουργικές για τουλάχιστον 2 μέρες τον μήνα, εξαιτίας της έντονης κεφαλαλγίας που συνοδεύεται από ναυτία, ευαισθησία στο φως, στους ήχους και στις οσμές και δεν περνάει με τα απλά παυσίπονα.

– Τέλος στα ινομυώματα της μήτρας

Πολλές γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 τους αναπτύσσουν ινομυώματα (όγκους της μήτρας που είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις). Αυτό μπορεί να συμβεί (και) στην περι-εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μεταβάλλονται από χαμηλά σε υψηλά.

Μερικές φορές οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, τα ινομυώματα συχνά σταματούν να αναπτύσσονται ή συρρικνώνονται, όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση και τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται.

Για τις γυναίκες που έχουν ινομυώματα και ελπίζουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση ή για εκείνες που έχουν έμμηνο ρύση με έντονη αιμορραγία λόγω ινομυωμάτων, η εμμηνόπαυση είναι ευπρόσδεκτη.

Πλεονεκτήματα για τη διάθεση και την προσωπική ανάπτυξη

– Ευκαιρία για ερωτική επαφή, χωρίς ανησυχίες για εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με μια μελέτη των σωματικών και ψυχοκοινωνικών αλλαγών που βιώνουν οι γυναίκες στη μέση ηλικία, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ γυναικών διαφορετικών εθνοτήτων, το σεξ χωρίς να σκέφτονται την εγκυμοσύνη αναφέρθηκε συχνά ως ένα από τα οφέλη της εμμηνόπαυσης.

Αν και η ερωτική ζωή στην εμμηνόπαυση εμφανίζει δυσκολίες που προηγουμένως δεν υπήρχαν, η ξεγνοιασιά για την αντισύλληψη, ακόμη και η απουσία αντισυλληπτικών μέτρων, μπορεί να έχει θετικό πρόσημο στην απόλαυση.

– Ευκαιρία για αυτοφροντίδα

Είναι η εποχή που οι γυναίκες μοιάζει όχι μόνο να δικαιούνται, αλλά και να οφείλουν στον εαυτό τους περισσότερη φροντίδα. Εξειδικευμένες θεραπείες προσώπου και σώματος, καλλυντικά, άσκηση και υγιεινή διατροφή... τώρα είναι η ώρα να προσφέρουν στον εαυτό τους απενοχοποιημένα όσα λόγω υποχρεώσεων ανέβαλλαν στο παρελθόν. Τώρα προτεραιότητα έχουν οι δικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για ανανέωση!

– Ευκαιρία για απολογισμό, ρίσκα, νέες εμπειρίες

Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση ένα ορόσημο για να κάνουν έναν απολογισμό της ζωής τους. Έχοντας ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο ζωής, πιο ώριμες και κατασταλλαγμένες, έχουν ξεχωρίσει αυτά που θέλουν να κρατήσουν στη ζωή τους κι αυτά που απλώς δεν τους ταιριάζουν.

Πολλές αποφασίζουν να ανανεώσουν τις σχέσεις τους, το επάγγελμά τους, τους τρόπους με τους οποίους φροντίζουν την υγεία τους και τους τρόπους με τους οποίους θέλουν να ξοδεύουν την ενέργειά τους.

Κάποιες αλλάζουν καριέρα, μετατρέποντας ίσως ένα χόμπι σε επιχείρηση. Εάν υπάρχει κάτι που έχετε θέσει σε αναμονή, η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή για να ξεκινήσετε και να το απολαύσετε.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Πριν από λίγα χρόνια αναζητούσατε κατανόηση στις μαμάδες της παιδικής χαράς, μαζί τους ξεπεράσατε τα σκαμπανεβάσματα των πρώτων δύσκολων χρόνων των παιδιών. Οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να ενώνονται και να αντιμετωπίζουν μαζί τις νέες προκλήσεις.

Η εμμηνόπαυση είναι μια ευκαιρία να βρεθείτε με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια με εσάς φάση. Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και μέσω της σελίδας της στο Facebook.

πηγή:https://www.ow.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!