Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Οι σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες σήμερα


 Η επιστήμη θεωρείται άβατο για τις γυναίκες, ακόμη και σήμερα. Οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, και οι άντρες επιστήμονες κοιτάζουν με μισό μάτι τις συναδέλφους τους. Κι όμως. Οι γυναίκες επιστήμονες όχι μόνο είναι ικανές, αλλά μπορούν να κάνουν και θαύματα.
Τρανό παράδειγμα, οι 6 γυναίκες που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Κάθε μία από διαφορετική
περιοχή του πλανήτη, αντιπροσωπεύουν τις σημαντικότερες ίσως προόδους στην επιστήμη τη χρονιά που μας πέρασε. Για τη δράση τους και τη συμβολή τους στη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αυτές έχουν βραβευτεί πολλές φορές και θα συνεχίζουν να τιμούνται για το έργο τους.
Πρόκειται για πραγματικά σπουδαίες γυναίκες, το πιο λαμπρό παράδειγμα της γυναικείας προσφοράς στον κόσμο της επιστήμης στις μέρες μας. Πάμε να τις γνωρίσουμε:

Βάσω Αποστολοπούλου
Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το αφιέρωμα χωρίς να συμπεριλάβουμε και μία δική μας σπουδαία επιστήμονα. Και όχι απλά για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά γιατί πραγματικά το αξίζει. Η Βάσω Αποστολοπούλου αποτελεί αυθεντία στον τομέα της και μία από τις πιο εμβληματικές γυναίκες επιστήμονες παγκοσμίως. Με καταγωγή από την Αμαλιάδα της Ηλείας, γεννήθηκε το 1970 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από γονείς μετανάστες. Σύντομα έδειξε την έφεσή της στα μαθήματα και μόλις τελείωσε το σχολείο σπούδασε παθολογία, ανοσολογία και βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Η εξέλιξή της με την ολοκλήρωση των σπουδών της ήταν ραγδαία, και αφού  ολοκλήρωσε το διδακτορικό της κατέλαβε πανεπιστημιακή έδρα στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια. Σήμερα κατέχει τη θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας καθώς και της Διευθύντριας της Μονάδας Ανοσίας και Εμβολίων στο Austin Research Institute.
Σκοπός της ζωής της κυρίας Αποστολοπούλου είναι και παραμένει ένας και μοναδικός: η εξεύρεση εμβολίουκατά του καρκίνου του μαστού, αυτής της μάστιγας που ευθύνεται για το θάνατο εκατομμυρίων γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα. Σε αυτό το στόχο επικεντρώνει την έρευνά της τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Για τις έρευνές της αυτές έχει λάβει αναρίθμητες διακρίσεις και επαίνους από διεθνείς φορείς. Η Αυστραλία της έχει δώσει το Παράσημο της Τιμής και έχει ανακηρυχθεί επανειλημμένα Επιστήμονας της Χρονιάς στη χώρα. Ο τόπος καταγωγής της, η Αμαλιάδα την ανακήρυξε επίτιμη δήμαρχο, και το 2003 έλαβε το Βραβείο Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Οι έρευνές της είχαν αποτέλεσμα, και το 2008 μεγάλη φαρμακευτική εταιρία ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την παραγωγή του πρώτου εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα στις ασθενείς που χορηγήθηκε ήταν θεαματικά, καθώς ο οργανισμός ανταποκρίθηκε αμέσως παράγοντας φονικά Τ λεμφοκύτταρα, που επιτίθονταν και κατέστρεφαν μεγάλο μέρος των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί η ίαση να μην είναι πλήρης, ωστόσο το εμβόλιο αντιμετωπίζει κατά μεγάλο μέρος πολλές από τις παρενέργειες της ασθένειας και δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες.
Η Βάσω Αποστολοπούλου δεν το βάζει κάτω. Έχει, εδώ και μία τριετία ξεκινήσει έρευνες για άλλες μορφές και εμφανίσεις καρκίνων, δηλώνοντας αποφασισμένη να παρέχει αποτελεσματική προστασία απέναντι στην επάρατη νόσο. Εκατομμύρια άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτή. Μία πραγματικά μεγάλη Ελληνίδα.
Frances Ashcroft
01 736 frances r
Υπάρχει μία σπάνια και επικίνδυνη μορφή διαβήτη, στην οποία η ασθένεια εμφανίζεται παρά τη χορήγηση ινσουλίνης. Οι γιατροί δεν την γνώριζαν και συνέχιζαν να χορηγούν αφειδώς ινσουλίνη στους ασθενείς, κλονίζοντας χειρότερα την υγεία τους. Ευτυχώς, υπήρχε η βρετανίδα Frances Ashcroft, η οποία ανακάλυψε το δίαυλο των ιόντων, που αποτελούν την πρωτεΐνη που ρυθμίζει την έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η ανακάλυψη αυτή έχει μέχρις στιγμής βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι γλίτωσαν την ταλαιπωρία των χρόνιων άσκοπων ενέσεων ινσουλίνης, και μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τη χορήγηση ενός απλού χαπιού εφ’ όρου ζωής. Η ακούραστη επιστήμονας δηλώνει μάλιστα ανικανοποίητη, και προετοιμασμένη να συνεχίσει την έρευνά της και σε άλλους τύπους διαβήτη.
Ingrid Scheffer
03 736 ingrid
Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των καθηγητών της, να σταματήσει να ασχολείται με τη μελέτη των επιληψιών και να καταπιαστεί με άλλα σοβαρότερα θέματα, η Αυστραλή Scheffer δεν το έβαλε κάτω. Μετά από μελέτες και έρευνα ετών, κατόρθωσε να εντοπίσει το ένα και μοναδικό γονίδιο που οδηγεί στην εμφάνιση μίας σοβαρής μορφής επιληψίας, που ταλαιπωρεί χιλιάδες άτομα από τη βρεφική τους ήδη ηλικία. Ανακάλυψε περαιτέρω ότι η μετάλλαξη αυτού του γονιδίου, μέσω
της πρόσδεσής τους με αντλίες νατρίου στον οργανισμό, δημιουργεί τα σοβαρότερα προβλήματα, και ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το μπλοκάρισμα αυτής της ένωσης και την αποθεραπεία των ασθενών. Παρ’ ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη χρόνια, η βαριά δουλειά έγινε. Από μία γυναίκα, που αν το είχε βάλει κάτω όπως την παρότρυναν, δεν θα είχε προσφέρει στην επιστήμη τις σπουδαίες αυτές ανακαλύψεις….
Jill Farrant
04 736 jill
Η Νοτιοαφρικανή Farrant έθεσε από μικρή ένα στόχο στη ζωή της: να ασχοληθεί με τη βιολογία των φυτών. Το πρόβλημα που την απασχολούσε είναι το πώς κατορθώνουν ορισμένα φυτά να νεκρανασταίνονται, να ξαναγεννιούνται δηλαδή μολονότι έχουν ήδη πεθάνει. Πέτυχε να ανακαλύψει τα γονίδια που ενεργοποιούν το σχετικό μηχανισμό νεκρανάστασης, και στόχος της είναι να τα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει να εξοπλίσει τις ερήμους της Αφρικής με φυτά ανθεκτικά στις σκληρές καιρικές συνθήκες, τα οποία θα μπορούν να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους. Για την ακρίβεια, μελετά τη δημιουργία ενός νέου είδους καλαμποκιού, που θα μπορεί να αντέξει στην ξηρασία. Αν πετύχει και αυτό το στόχο της, τότε θα έχει καταφέρει ένα ορόσημο στη σύγχρονη επιστήμη και μία ανεπανάληπτη προσφορά ζωής στους αναξιοπαθούντες αφρικανικούς πληθυσμούς…
Bonnie Bassler
05 736 barant
Η αμερικανίδα Bonnie ξεκίνησε από την κτηνιατρική, ωστόσο δεν ήταν αυτό που τη γέμισε. Αντίθετα, τη γοήτευαν οι μικροοργανισμοί, και ειδικότερα τα βακτήρια, με τα οποία συμβιώνουμε κατά δισεκατομμύρια και όμως μοιάζουμε να αγνοούμε την
ύπαρξή τους. Η Bonnie βάλθηκε να αποδείξει ότι τα βακτήρια επικοινωνούν μεταξύ τους και συντονίζουν τη δράση τους, κατά των υπολοίπων μορφών ζωής. Πέρασαν 20 χρόνια, με τους σχετικούς φορείς χρηματοδότησης να αρνούνται να τη βοηθήσουν στην ερευνά τους. Η Bonnie ωστόσο δεν το έβαλε κάτω. Με ίδια μέσα και με λίγους πιστούς μικροχρηματοδότες, προέβη σε εντατικές έρευνες ετών, και τελικά απέδειξε τα λεγόμενά της. Τα βακτήρια δεν είναι ακοινώνητοι μικροοργανισμοί, που δρουν ατομικά, αλλά έχουν μέσα επικοινωνίας, διαθέτουν βούληση και συντονίζουν τη δράση τους. Τα παραπάνω ανέτρεψαν επιστημονικές πεποιθήσεις 4 αιώνων, και ήδη όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες παράγουν τα φάρμακά τους κατά των βακτηριακών λοιμώξεων, με βάση και οδηγό την έρευνα της Bassler…
Suzana Lopez
06 736 suzana
Η Μεξικάνα Lopez, σπούδασε ιατρική, παρά τις έντονες κοινωνικές προκαταλήψεις της κοινωνίας όπου μεγάλωσε, και αμέσως αφοσιώθηκε στην έρευνα. Τομέας αυθεντίας της οι ροταϊοί, οι οποίοι ευθύνονται για το θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίων ατόμων ετησίως από ακατάσχετη διάρροια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η επιστήμονας είναι η δημιουργός του πρώτου διαγνωστικού τεστ για την ύπαρξη του ιού, και δουλεύει εντατικά στην προσπάθεια ανεύρεσης ενός αντιικού φαρμάκου, που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αφυδάτωση που ο ροταϊός προκαλεί με τη διάρροια, οδηγώντας κυρίως μικρά παιδιά στο θάνατο. Ας ελπίσουμε ότι η δουλειά της θα συνεχιστεί με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς, και εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο θα την ευγνωμονούν…
Όλες αυτές οι  γυναίκες είναι  ξεχωριστές και όμως τόσο άμεσα συνδεδεμένες, μέσω του πάθους τους για την επιστήμη. Γυναίκες που οι αντιδράσεις και οι προκαταλήψεις δεν τις εμπόδισαν να προχωρήσουν, και να λάμψουν, προσφέροντας έργο ζωής, που βοηθά και θα βοηθά εκατομμύρια άτομα στις δεκαετίες που έρχονται. Γυναίκες άξιες θαυμασμού. Αν ο κόσμος εξακολουθεί ακόμα να γυρίζει, νομίζω ότι το οφείλει σε ανθρώπους όπως αυτές…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!