Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Πως μπορείτε να προλάβετε - αντιμετωπίσετε τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση


Πώς μπορείτε να προλάβετε τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση
Η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις είναι δύο από τα πιο συχνά προβλήματα που δημιουργεί η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Οι εξάψεις παρουσιάζονται περίπου στο 75% των γυναικών στην προεμμηνόπαυση και σύμφωνα με την Εταιρεία Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (North American Menopause Society NAMS), μπορεί να συνεχιστούν από 6 μήνες έως και 5 χρόνια
μετά την εμμηνόπαυση.
Τι είναι οι εξάψεις
Οι γυναίκες περιγράφουν τις εξάψεις ως μια αίσθηση απότομης και έντονης ζέστης, που δεν οφείλεται σε εξωτερικές πηγές. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι έχουν ταχυκαρδία, να κοκκινίζει το πρόσωπο τους και να ιδρώνουν κυρίως στο επάνω μέρος του σώματος.
Η διάρκεια μιας κρίσης έξαψης είναι μικρή, από λίγα λεπτά έως και λίγο παραπάνω από ένα δεκάλεπτο. Αντίστοιχα, ποικίλει η συχνότητα που παρουσιάζονται, ενώ μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα κατά την πορεία της προεμμηνόπαυσης ή/και της εμμηνόπαυσης.
Σε τι οφείλονται οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση;
Η αιτία τους δεν είναι απολύτως σαφής. Είναι γνωστό πως οι εξάψεις σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό ενώ μελετάται η σύνδεσή τους με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης. Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται πως αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση του συμπτώματος. Ωστόσο, παρότι οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση είναι ένα σοβαρό θέμα για πολλές γυναίκες, δεν τις έχουν όλες οι γυναίκες ή δεν αποτελούν για όλες ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
Τι τις προκαλεί
Σε κάθε οργανισμό είναι διαφορετικό αυτό που πυροδοτεί τις εξάψεις, ανάμεσα όμως στους συχνότερους «ενόχους» περιλαμβάνονται:
  •         Η κατανάλωση αλκοόλ
  •         Η κατανάλωση καφεΐνης
  •         Τα πικάντικα φαγητά
  •         Η υψηλή εσωτερική θερμοκρασία του χώρου
  •         Το άγχος
  •         Το κάπνισμα
Πώς μπορείτε να προλάβετε τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προλάβετε τις καταστάσεις που τις πυροδοτούν. Πολλές γυναίκες βλέπουν διαφορά αλλάζοντας μερικές καθημερινές συνήθειες και καταστάσεις.
·         Βάλτε την καθημερινή δραστηριότητα στη ζωή σας
Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων. Ιδανικά ασχοληθείτε με μια φυσική δραστηριότητα 30 λεπτά την ημέρα και βάλτε στο πρόγραμμά σας ασκήσεις με βάρη ή αντιστάσεις που προλαμβάνουν την απώλεια οστικής μάζας και αυξάνουν τη μυϊκή μάζα. Έτσι το σώμα σας θα είναι πιο δυνατό και πιο υγιές.
·         Ελαττώσετε το στρες
Το στρες σχετίζεται με τις εξάψεις και κάποια είδη άσκησης, όπως το πιλάτες και η γιόγκα, θεωρείται ότι το περιορίζουν, κάτι που επίσης βοηθά και στον καλό ύπνο. Με αυτό το είδος της γυμναστικής θα μάθετε ασκήσεις αναπνοής που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την αναπνοή σας, και να κοιμηθείτε ακόμα πιο εύκολα. Επειδή ορισμένες στάσεις στη γιόγκα μπορεί να πυροδοτήσουν το σύμπτωμα (π.χ. θέσεις με στήριξη στο κεφάλι) συζητήστε με τον δάσκαλο της γιόγκα ποιες είναι οι καλύτερες για εσάς.
·         Χάστε τα περιττά κιλά
Η παχυσαρκία ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς μπαίνετε στην εμμηνόπαυση, αφού μειώνεται η καρδιαγγειακή προστασία από τα οιστρογόνα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο  είναι πολύ πιθανό πως η απώλεια μερικών επιπλέον κιλών θα βοηθήσει να μειωθούν οι εξάψεις.
·         Προσθέστε λιναρόσπορο στη διατροφή σας
Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες που μεταξύ άλλων βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και βοηθούν με τις κρίσεις εφίδρωσης.
·         Δοκιμάστε τη σόγια
Τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μιμούνται τα φυσικά οιστρογόνα που μειώνονται αυτή την περίοδο. Εάν χρησιμοποιείτε σάλτσα σόγιας επιλέξτε εκείνη με το μειωμένο αλάτι, καθώς το αλάτι συνδέεται με κατακράτηση υγρών. Το τόφου (προϊόν που δημιουργείται από το γάλα σόγιας και κατασκευάζεται παρόμοια με το τυρί), ειδικά αυτό που έχει υποστεί ζύμωση, είναι μια τροφή που εκτός από φυτοοιστρογόνα περιέχει επίσης προβιοτικά, τα οποία εξασφαλίζουν την υγεία του μικροβιώματος στο έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία και διάθεσή σας.
·         Κρατήστε ένα ημερολόγιο
Σημειώνετε πότε έχετε εξάψεις και τι κάνετε πριν από αυτές. Μπορεί να ανακαλύψετε πως ένα συγκεκριμένο φαγητό, ένα ρόφημα/ποτό, τα ρούχα που φοράτε, η θερμοκρασία στο σπίτι αποτελούν παράγοντες που επιδεινώνουν το σύμπτωμα. Επιπλέον, θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην επόμενη επίσκεψη στο γιατρό σας.

πηγή:https://asklipios-diagnosis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

On Pinterest!

On Instagram!