Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

«Σπάστε τη Σιωπή»

Μετά από 2 μήνες που σημείωσα απουσία από την συντροφιά μας (θα μιλήσω άλλη στιγμή για αυτό..), τυχαίνει να επιστρέψω σήμερα, μια μέρα πολύ σημαντική για κάθε γυναίκα. Την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας
κατά των γυναικών.
Ολες έχουμε βιώσει, άμεσα ή έμμεσα, την βία στο πρόσωπό μας ή στο πρόσωπο κάποιας φίλης, αδελφής, γειτόνισσας, γνωστής... Κι όλες έχουμε ακούσει τα ίδια λόγια:

"Δεν είναι ότι δεν μ' αγαπάει, αλλά είναι οξύθυμος μωρέ, κι εγώ όλο του πάω κόντρα..."
"Η αλήθεια είναι ότι τον έχω παραμελήσει τρομερά με τη δουλειά, και δεν είμαι και σπουδαία νοικοκυρά, οπότε κι αυτός με το δίκιο του τα παίρνει..."
"Δεν θα το ξανακάνει, αυτή τη φορά είμαι σίγουρη. Πάνω στα νεύρα του έγινε, κι αμέσως μετά έβαλε τα κλάματα και μου 'λεγε πως μ' αγαπάει..."
Κάποια  από εσάς που με διαβάζετε αυτήν την στιγμή, αναγνωρίζει τον εαυτό της σ' αυτές τις φράσεις...  Ε, λοιπόν, ποτέ ξανά.  Ποτέ ξανά μην δεχτείς υψωμένο χέρι. Ποτέ ξανά ουρλιαχτά και ψυχική κακοποίηση. Ποτέ ξανά τύψεις (!!!!!) για κάτι που "προκάλεσες" και "δικαίως" τιμωρείσαι γι αυτό!!  Οι τύψεις θάπρεπε να ανήκουν μόνο στον θύτη και όχι στο θύμα.
 Η θέση  κάθε ανθρώπου που προκαλεί τέτοια φριχτά συναισθήματα στην γυναίκα του - σύντροφό του, δεν είναι  δίπλα της.  Κι αν θέλει να παραμείνει εκεί, θα πρέπει  οπωσδήποτε  να βρει  άμεσα  τη θέση του στην πολυθρόνα ενός καλού ψυχολόγου και να είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το τέρας μέσα του. Αν θέλει  να λέγεται άνθρωπος ξανά...Παραθέτω πληροφορίες για την σημερινή ημέρα, όπως τις βρήκα στο http://tvxs.gr

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Τιμώντας την ημέρα, η Βουλή θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα (χρώμα που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ).

Η Βία κατά των Γυναικών είναι ένα πρόβλημα που
διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση, επίπεδο υγείας κ.λπ. Αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα με άμεσες κι έμμεσες επιπτώσεις, τόσο για τις γυναίκες θύματα, όσο και για τη κοινωνία στο σύνολό της.
Tα στοιχεία σοκάρουν:
  • Κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω, έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.
  • 13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.
  • Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, κυρίως στο χώρο εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία μέσα σε ένα έτος.
  • Η έμφυλη βία αφορά και πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, οικογενειακή κατάσταση. Ασκείται μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι, αλλά και στον δημόσιο χώρο και την κοινωνία. Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου.
  • Ιδιαίτερα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνηση στην Ευρώπη πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και σεξουαλικής βίας (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ) όχι μόνον από τους διακινητές, αλλά και από τους συντρόφους τους στο μεταναστευτικό ταξίδι. Υφίστανται έτσι παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις συνέπειες του πολέμου στις χώρες τους και να επιτύχουν μια ασφαλή και καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, υλοποιεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και, ειδικότερα, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών και πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.
Το μήνυμα της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα
Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα! Περισσότερες από 20.000 κλήσεις έχει δεχθεί η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της.
Κάθε γυναίκα, λόγω του φύλου της, κινδυνεύει να γίνει θύμα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας, ανεξάρτητα από το πόσο μορφωμένη, πόσο επιτυχημένη ή πόσο εύπορη είναι. Αν πάλι δεν είναι τίποτα από αυτά, αν είναι μετανάστρια, πρόσφυγας, ανάπηρη ή άνεργη τόσο το χειρότερο… ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατανοώντας τη σημασία του προβλήματος για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή, μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες,  υλοποίησε με επιτυχία το πρώτο εθνικό, συνεκτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών δημιουργήθηκε και  λειτουργεί σε όλη τη χώρα και προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας. Το δίκτυο αποτελείται από τη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες που παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.
Η αναγκαιότητα των δομών αυτών για την κοινωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, αλλά επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.
Η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα. Τα θύματα σπάνε τη σιωπή τους, η κοινωνία δεν κλείνει πια τα μάτια, δεν δείχνει ανοχή. Χτίζουμε μαζί την κοινωνία όπου οι αρχές της ισότητας,  της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

On Pinterest!

On Instagram!